
Slavni chef isprobao chili con carne po receptu iz zatvora San Quentin
Ovako se jede u poznatom američkom zatvoru! Slavni chef dobio recept i isprobao ga! Chili con carne po receptu iz zatvora San Quentin Jacques P...
pročitaj jošTom Booton u restoranu The Grill koji radi u okviru hotela Dorchester rado priprema ovaj britanski klasik.
Dvadesetosmogodišnji Tom Booton je najmlađi head chef svih vremena u Britaniji, a ovu titulu je i zvanično poneo 2019. godine. Ovom prilikom deli recept za pripremu banofi pite, klasične britanske poslastice sa ličnim potpisom. Karijeru je započeo u rodnom Eseksu, kada je kao petnaestogodišnjak stekao prvo radno iskustvo u Le Talbotth-u, koji se nalazio tik uz kuću njegovih roditelja. Posle pet godina otišao je u London u kuhinju čuvenog Alyn Williamsa koju napušta posle dve godine i odlazi put Njujorka, Kopenhagena i Islanda.
Booton se 2016. godine vratio u UK i počeo da radi za Ollie Dabbousa kao sous chef, a zatim prešao na poziciju glavnog kuvara kod chefa A. Williamsa. Prilika da vidi kako funkcionišu različiti restorani širom sveta i mogućnost sticanja zanata kod vrsnih svetskih kuvara u značajnoj meri u izradili Butonov koncept-meni i filozofiju hrane.
Danas je glavni kuvar restorana The Grill, u okviru hotela Dorchester, gde uspešno radi u jakoj konkurenciji sa nizom drugih restorana i barova, uključujući i istoimeni restoran Alaina Ducassea sa tri Michelinove zvezdice.
SASTOJCI:
* 20 većih kolutova integralnog keksa
* 300 g putera
* 150 g smeđeg šećera
* 2 konzerve kondenzovanog mleka
* banane
* 500 ml slatke pavlake
* 50 g šećera u prahu
* rendana čokolada
PRIPREMA:
ZA PODLOGU
Sameljite integralni keks, tako da dobijete praškastu smesu. Sipajte keks u veću posudu. Otopite 150 g putera na umerenoj temperaturi, pa prelijte samleveni keks i dobro sjedinite. Izručite smesu u kalup, pa je ravnomerno rasporedite i čvrsto sabijete. Naročito uz obod posude. Ostavite u frižideru najmanje 1½ sat, da se masa dobro stegne.
ZA FIL
Otopite 150 g putera sa šećerom na laganoj vatri. Dodajte kondenzovano mleko i sačekajte da provri. Mešajte dok smesa ne dobije tamnosmeđu boju.
Izlijte na podlogu od keksa i pažljivo vratite u frižider. Ostavite još 1½ sat u frižideru, da se što bolje ohladi.
ZA KREM
Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, tako da krema bude lagana i prozračna. Isecite banane i poređajte na ohlađenu pitu, a zatim nanesite umućenu slatku pavlaku i poravnajte. Vratite u frižider na 15-20 minuta. Izvadite pitu iz kalupa, pospite struganom čokoladom i poslužite.
SAVET
Za formiranje ove poslastice koristite veći kalup sa odvojivim ivicama i acetatni papir kojim ćete obložiti posudu.
Za lakše struganje čokolade prethodno zaledite čokoladu.
Pizza Fest Srbija 2023 dolazi u Srbiji zahvaljujući Danijelu Zlatkoviću i Danijeli Pantić Vlahović. Pizza Fest Srbija 2023. će se održati u Beogr...
pročitaj jošDanijela Tešić je prošle godine dotakla zvezdano nebo kada je dobila prvu Michelinovu zvezdicu za sommeliera u istoriji dubaija. Ova talentovana Be...
pročitaj jošSlavni chef David Chang je na svom podkastu izjavio da je burger zadnja stvar koju bismo trebali stavljati na roštilj. "Roštilj pretvara sočan bur...
pročitaj još