
Chef kuhinje restorana GiG, Uroš Ivošević: Fine dining je vraški težak rad
Restoran GiG je ove godine postao novi član visokog društva srpskih restorana čije ulaze krasi crvena Michelinova pločica. - Restoran GiG vredi ...
pročitaj jošŽeni je mesto u kuhinji. Ako za trenutak prihvatimo da je tačna, ova vekovima izgovarana rečenica i da ne vređa ženski rod, odmah za njom usledi rečenica: Ali, muškarci su bolji kuvari. E, pa, žene, srećan vam 8. mart! I da više niko nikada ne izgovori ove dve rečenice.
Analizirajući ko vodi restorane sa Michelinovim zvezdicama, kao i 100 najboljih restorana na svetu, od 2.286 restorana sa zvezdicama, samo 6,04% vode žene chefovi, a 6,73% žena se može pohvaliti da vodi kuhinje koje su među 100 najboljih restorana na svetu. Nakon ovih poražavajućih brojki, nameće se logično pitanje: Zašto je to tako, ako je ženi mesto u kuhinji? I da li ono što našim rođenjem određuje da li ćemo zatrudneti ili ne, određuje da li smo sposobni da vodimo kuhinju restorana? Na sva ova pitanja, kao i o položaju žena u restoranskom biznisu i kako ga popraviti, porazgovarali smo sa damama koje su, svaka u svom delokrugu, postigle izvanredne rezultate.
Ana Roš, chefica kuhinje restorana Hiša Franko, uz Marguerite Bise, Sophie Bise, Nadiu Santini, Elenu Arzak, Clare Smyth, Anne-Sophie Pic i Carme Ruscalleda, pripada ekskluzivnom društvu 8 žena čije je kuvanje Michelin ocenio sa 3 zvezdice.
„Ja sam kovrdžava plavuša koja u svoje slobodno vreme može plesati celu noću na visokim potpeticama; obožavam šoping i šminkam se svaki dan! Majka sam dvoje prelepe dece, imam fantastičnog psa i ludu mačku. Mogu se poistovetiti sa bilo kojom od likova iz Seks i grada, Bridžit Džons ili sa prosečnom ženom koja u svojim 40-im pokušava da svakodnevnim vežbanjem negira starenje koje je u toku. Ali, kad radim, kuvam i vodim svoj tim, nisam ni žena ni muškarac. Ja sam posvećen/a i marljiva chef/ica kuhinje. Apsolutni radoholičar. Ja sam jedan od onih chefova koji menjaju (pre)više jela godišnje, potpuno svesna okruženja i sezone. Zato me plaši kad pročitam da većina vas opisuje jelo u Hiši Franko kao pozitivno iznenađenje ‘koje je daleko iznad očekivanog’. Šta biste očekivali od muškog chefa koji kuva u jednom od najpopularnijih restorana na svetu?“, u jednom dahu nam je rekla Rošova.
Na pitanje zašto nema više žena koje vode profesionalne kuhinje, gotovo ljutito odgovara.
„Što više naglašavamo nedostatak žena u ovoj industriji, to više romantizujemo ženu i samim tim nas manje ozbiljno shvataju i cene. Naravno da je važno ženama pružiti prostor i vidljivost, počašćena sam i zahvalna sam zbog ove teme i ja sam jedna od onih koji se bore za to. Ali, način na koji ljudi to ponekad tumače boli. Doživljavanje žena u kuhinji kao dar ili društveni izbor je manipulacija i konstrukcija. Diskriminacija. Hoćemo li ikada pronaći pravi put? Osloboditi svoje srce i mišljenje? E, to je moja želja“.
Za novi broj magazina Cafe Bar & Restoran na temu položaja žena u ugostiteljskoj industriji govore i Petra Jelenić, Jelena Martinović, Dunja Lukić i Danijela Tešić.
Da li sam verovao da će MasterChef Srbija iznedriti profesionalnog kuvara? Priznajem da nisam. Ipak, drago mi je što sam pogrešio. Anamaria Babičko...
pročitaj jošRestoran GiG je ove godine postao novi član visokog društva srpskih restorana čije ulaze krasi crvena Michelinova pločica. - Restoran GiG vredi ...
pročitaj jošKada su Hotel Gorski & Spa, organizacija „Ja volim Francusku“ i „Međunarodna unija regije Alzas“ najavili dolazak čuvenog francuskog šefa kuhin...
pročitaj još