Made in Italy. Pardulas, slatke korpice pune duše
Gastronomski identitet Sardinije se izražava kroz malloreddus i culurgiones pastu, prasetinu sa ražnja uz pane karaso, pekorino Sardo i limončelo. ...
pročitaj jošBez obzira da li žudite za ukusima italijanske kuhinje, pasta se danas ne može izbeći. Bilo da je u pitanju romantična večera, ukusan porodični ručak ili lagana večera tokom nedelje – jela sa pastom uvek impresioniraju. Najverovatnije zbog toga što se savršenstvo ogleda u jednostavnosti. Jela sa pastom su baš takva – ukusna, ne previše komplikovana, a za pripremu se koriste lako dostupni sastojci. Ako ste u potrazi za utešnim ukusima, popularno rečeno – comfort foodom, recepti za jela sa pastom su sigurno rešenje kako dobiti tople i milujuće ukuse.
Đakomo Kazanova, najpoznatiji ljubavnik ikada, o čijem zavodničkom uspehu i životu su ispredane legende, u svojim meomoarima spominje omiljena jela. Jedno od njih je tzv. pita od makarona, kasnije nazvana maccheroni alla Casanova, jelo koje je kao uvod u Kazanovine raskalašne izlete pripremao jedan od najboljih napuljskih kuvara tog doba.
SASTOJCI (za 4 osobe)
320 g maccheroni testenine
250 g prsa kopuna
150 ml pavlake
140 g svinjskog karea
80 g šunke u kockicama
40 g maslaca
3 žumanca
šalot
goveđi bujon
žalfija, ruzmarin, cimet
ulje
so i biber
Iseckajte šalot, usitnite meso kopuna i svinjski kare. Zagrejte maslac u većem tiganju, propržite 1 minut šalot uz dodatak struka žalfije i grančice ruzmarina, a zatim ubacite isitnjeno meso i šunku u kockicama, pa pržite sve zajedno 10 minuta na jačoj vatri, uz mešanje. Stavite 1,5 l goveđeg bujona pomešanog sa 1,5 l vode da proključa, posolite i ubacite testeninu da se skuva prema uputstvu na pakovanju. Pomešajte pavlaku sa žumancima, prstohvatom soli, malo mlevenog bibera i cimeta. Procedite testeninu i prebacite je u tiganj s mesom, pa dodajte mešavinu pavlake i žumanaca; mešajte na vatri kako biste dobili kremasti sos. Pržite šaku listova žalfije 1 minut u velikoj količini ulja od kikirikija, a zatim ih poređajte na kuhinjski ubrus da se ocede. Poslužite testenine uz dodatak pržene žalfije i cimeta.
∴∴∴∴∴∴∴∴∴
Ako želite da pripremite autentičnu karbonaru, prema savetima chefa Masima Bjankija, kuvane špagete se moraju pomešati s jajima, sirom i guanciale slaninom. Reč je o slanini od svinjskih obraza, koja ima jaču aromu od pančete ali daleko mekšu teksturu, i karakteristična je za središnju Italiju.
SASTOJCI
350 g špageta
120 g guanciale slanine
30 g pekorino sira
20 g parmezana
2 žumanceta
Dok se testenina kuva, slaninu isecite na kockice i prepržite u tiganju na umerenoj temperaturi. U avanu izdrobite crni biber i dodajte ga slanini. Možete dodati i zdrobljeni beli luk. Kad se iz slanine otopi višak masnoće, ugasite vatru, a u tiganj dodajte špagete i vodu od kuvanja, koja će biti baza za sos i ujedno zaustaviti proces prženja. U posudi umutite žumanca, dodajte pekorino sir, pa tako umućenu smesu dodajte testenini. Energično promešajte, da se sastojci prožmu. Sipajte u tanjir, narendajte parmezan i poslužite odmah.
∴∴∴∴∴∴∴∴∴
Penne alla Vodka je testenina sa sosom od paradajza, crnog i belog luka, pavlakom i, naravno, parmezanom. Dodavanje votke u sos može vam se učiniti kao uzaludan posao jer to žestoko piće nema (poput vina i piva) bilo kakvu finu aromu koja će se razviti kuvanjem. No, istina je drugačija. Saznajte šta o tome kaže nauka.
SASTOJCI
250 g testenine
4 kašike maslaca
1 šalot
3 čena belog luka
½ šolje paste od paradajza
čili
½ šolje pavlake za kuvanje
½ šolje rendanog parmezana
bosiljak, biber, so
2 kašike votke
Detaljno objašnjenje pripreme recepta čeka vas ovde.
∴∴∴∴∴∴∴∴∴
Punjeni conchiglioni – idealno rešenje za lagan obrok mediteranskog štiha koji, pored odlično izbalansinih nutritivnih vrednosti, nudi ukus užitka.
SASTOJCI
700 g listova zelja
1 parče domaćeg hleba
20 kom. conchigliona
2 avokada
1 limun
parmezan
sveža papričica
beli luk
listovi badema
sušeni paradajz u ulju
inćuni u ulju
maslinovo ulje
so i biber
Ovde vas čeka detaljno objašnjenje pripreme recepta.
∴∴∴∴∴∴∴∴∴
Među mnogim kultnim prvim jelima italijanske kuhinje, kaneloni su među najmlađim. Danas ćete u Italiji naići na stotine varijacija sastojaka i umaka. Među najpoznatijima su cannelloni alla sorrentina ili napoletana koji se pune mocarelom, ovčjom rikotom i barenom šunkom. Zatim alla romana, sa raguom od svinjskog mesa, te na kraju oni iz Umbrije, punjeni klasičnim goveđim raguom, bešamelom i rendanim parmezanom. Uprkos činjenici da je meso još uvek najpopularniji nadev, baš kao u slučaju lazanja, možete ih praviti u vegetarijanskoj ili čak ribljoj verziji – sa tunom, bakalarom i školjkama.
SASTOJCI (za 4 osobe)
1 luk
1 čen belog luka
450 g prokelja
100 g sušenog paradajza u ulju
2 kašike maslinovog ulja
400 g mlevene jagnjetine
2 kašike paradajz paste
2 kašike putera
2 kašike brašna
300 ml mleka
300 ml supe od povrća
250 g kanelona
50 g parmezana
so i biber
PREDSTAVLJAMO 18 manje poznatih vrsta paste
Oba luka sitno naseckati, sušeni paradajz na manje komade, a prokelj na četvrtine. Propržite 5 minuta mleveno meso na zagrejanom ulju na jakoj vatri pa dodajte, oba luka, prokelj i paradajz, te prodinstajte uz mešanje. Dodajte pastu i kratko zapržite. Začinite i kuvajte na laganoj vatri oko 5 minuta. Napravite bešamel od brašna, mleka uz postepeno dodavanje supe. Na kraju začinite muskatnim oraščićem, posolite i pobiberite. Zagrejte rernu na 180°C, a u vatrostalnu posudu ulijte malo bešamela. Kanelone napunite filom i stavite ih na sos. Prelijte ostatkom sosa i pospite parmezanom i pecite 35-40 minuta.
Titula kraljice luksuznog turizma sa pet zvezdica je, čini nam se, oduvek pripadala obali Amalfi. Između Sorenta, Pozitana, Amalfija, Ravela nalaze...
pročitaj jošPoreklo guanćale (guanciale) je povezano sa životom pastira koji su svoja stada čuvali duž Monti della Laga, planinskog lanca između Lacija, Markea...
pročitaj jošSicilija je jedna od najsiromašnijih regija Italije, pa se to primeti i na ulicama glavnog grada. No, bez obzira na lošiji standard Palermo je grad...
pročitaj još