Gourmet: Vrhunski sastojci, umetnost pripreme i greh preteranog uživanja
Termin 'gourmet' je osvojio svoje mesto u svakodnevnom rečniku restoranske i fine dining industrije. Za one koji još nisu potpuno upućeni u značen...
pročitaj jošDelegacija sommeliera prestižnog britanskog restorana The Fat Duck, svojevremeno najboljeg na svetu, posetila je Srbiju. Tačnije, vinarije Erdevik i Deurić. Cilj njihove posete bio je bolje upoznavanje s gastronomijom vinarija čija vina preporučuju zahtevnim gostima.
View this post on Instagram
Međutim, najveći eno-gastronomski događaj dočekao ih je u vinariji Vinčić. Barikirani grašac Grand Fru vinarije Vinčić postao je prvi kandidat za odlazak na Ostrvo kod Debele patke.
Nikola Šalipur alias Niko Preston, uvoznik i distributer vina u Britaniji, predvodio je ovu malu ekspediciju, uz dva asistenta glavnog sommeliera restoran The Fat Duck. Niko već uvozi značajan broj srpskih etiketa, a na vinskoj listi spomenutog restorana koji nosi 3 Michelinove zvezdice posebno se ističu vina poput Erdevikovog Trianona 2018, koji se služi na čašu, kao i tamjanika Belucci i Nopi Djogri, te Pinot Noir vinarije Deurić.
View this post on Instagram
Poseta vinariji Deurić fokusirala se na istraživanje vinograda i podruma, ali pravo eno-gastronomsko iskustvo doživeli su u vinariji Vinčić. Degustacija je trajala od podneva do kasno u noć, uz pravu eksploziju lokalnih namirnica uparenu s Vinčić vinima.
Jednoglasan zaključak gostiju bio je: – Zadivljujuće.
Vina vinarije Vinčić već su pronašla svoje mesto u Velikoj Britaniji. Grand Fru 2020. i Amfora Grašac 2017 nalaze se na meniju restorana luksuznog hotela The Forest Side, nagrađenog Michelinovom zvezdicom. Meni restorana oslanja se na sezonske i lokalne sastojke, a pažljivo odabrana vina iz bogate vinske karte savršeno prate kreativna jela iz ponude. Svako vino pažljivo je odabrano kako bi upotpunilo gastronomski doživljaj, pružajući gostima harmoničan spoj ukusa i arome.
View this post on Instagram
Vlasnik vinarije, Saša Vinčić, ističe da su gosti bili ozbiljni, veoma zainteresovani i na kraju zadovoljni. Grašac je posebno privukao njihovu pažnju.
Tokom večere, defilovao je čitav arsenal etiketa Vinčić vina, uključujući Decanter Best of Show Grašac beli 2020, najbolje ocenjeno srpsko vino ikada, arhivski grašac iz 2012, Red Reserve 2010, i frankovku Molovin. Gosti su degustirali barem po dva različita vina uz svaki sled, a posebnu pažnju privukle su nove berbe.
View this post on Instagram
Chef Heston Blumental priprema novi meni za restoran Fat Duck na kojem će se naći jela koja su bila najpopularnija tokom 30 godina postojanja restorana. Očekuje se da će i Grand Fru pronaći svoje mesto među tim specijalitetima.
S obzirom na zapažene posete ruskih i zapadnih vinskih stručnjaka, sommeliera i vinoljubaca, očito je da srpsko vinarstvo postaje nešto novo i vredno istraživanja.
Slične teme:
Platinasto priznanje za Džervin grašac 2020 na Grow du Monde u Mađarskoj
Decanter Awards 2024: Srbija osvojila 4 zlata, Hrvatski vinari razočarani
Asocijacija međunarodnih sommeliera (ASI), neprofitna globalna organizacija koja upravlja sommelierskom strukom, sa zadovoljstvom je objavila imena...
pročitaj jošBartending zanimanje oduvek je sa sobom nosilo izvesnu dozu nesputanog šarma i mistične dopadljivosti. Prefinjena tehnika, uglađeni maniri i visoko...
pročitaj jošEstonski somelijer Mikk Parre je pobednik takmičenja ASI Best Sommelier of Europe, Africa & Middle East. Drugo mesto je osvojila francuska takm...
pročitaj još