Enoslavia Vinarija Erdevik vina
25.05.2024 Drink

Vinarija Erdevik na gastronomskom hepeningu ugostila vrhunske hrvatske i srpske vinare

Vinarija Erdevik je nedavno bila mesto na kojem su se sastale vinske reprezentacije Hrvatske i Srbiji u okviru događaja nazvanog Enoslavia za koji se nadamo da će postati tradicionalan.

Vinarija Erdevik je okupila neke od najznačajnijih vinara iz Hrvatske i Srbije

Vinarija Erdevik je okupila neke od najznačajnijih hrvatskih vinara, a našu zemlju su predstavljale vinarije uglavnom sa Fruške Gore. Okupljanje je započelo uz neizbežnu rakiju da bi se sve razvilo u ozbiljnu degustaciju najvažnijih etiketa sa obe strane. Ručak je započeo Šemberovim penušavim rozeom Blanc de Noirs. Virtus vinarija je ponudila svoju Moravu iz 2023. uz tartar biftek, dok je Krauthakerova graševina Mitrovac 2021. bila pratnja uz seviće. Tartar od tune je uparen uz Korta Katarinin roze 2023, a dimljena pačja prsa su prijala uz Tri Morave 2021. vinarije Temet, kao i Dubrovačka Malvazija selekcija 2023. uz oslića.

Enoslavia Vinarija Erdevik gosti

Šardone vinarije Kovačević je poslužen uz torticu od patlidžana, a oranž Rovigno, vinarije Roksanić uz špargle sa vongolama. Bikicki je predstavio svoj CU, oranž napravljen od sorte pino griđo koji me je još jednom uverio da oranž vina imaju blistavu budućnost. Kozlović je verovatno najpopularnija vinarija u Srbiji i predstavili svoje najprodavanije vino u našoj zemlji, malvaziju koja je odležala tri godine. Uz nju je išao brancin sa leblebijom.

Večera je krenula sa Lastarovim pino noarom i Šišatovačkom fabulom. Istarsko crveno Red vinarije Menengeti je sjajno išla uz jagnjetinu. Vinarija Deurić je ponudila svoj Probus, a domaćin, vinarija Erdevik se predstavila svojim širazom.  Večera je završena tramcincem iz 2017, vinarije Trs.
Na kraju, uz želju da se na ovakve događaje ne čeka po godinu dana, valjalo bi istaći fenomenalno kuvanje chefova Denija Srdoča, Ivice Klasića i Željka Vukićevića.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije