U slavu tosta: ToastEd, konceptualni snack bar na lepom plavom Dunavu
Toast.ed je konceptualni snack bar u Beču, otvoren u martu ove godine, a u ponudi ima samo zalogaje u kojima je osnova tost.
Zadivljujuća arhitektura i bogata kulturna ponuda Beča čine ga jednom od omiljenih turističkih destinacija u svetu, a indeks britanskog lista Economist pokazuje da je nekada carski grad najbolje mesto za život u Evropi. Pored zavidnog životnog standarda, socijalne službe, savršenog javnog prevoza, gastronomska ponuda svakako doprinosi da Beč bude to što jeste.
Među petnaest restorana sa Michelinovim zvezdicama restoran Steirereck sa dve, smešten u Stadparku je možda ponajbolji restoran. Reinthaler’s Beisl je skriveni dragulj gde pripremaju najukusnijubečku šniclu, a Glacis Beisl nudi tradicionalna austrijska jela u muzejskom kvartu. Plachutta je poznata po čorbama i čuvenom rindflajšu, teletini kuvanoj u bujonu sa korenastim povrćem, a nalazi se u blizini kraljevskog Šenbruna.
Toast.ed je prvobitno trebao biti pekara
Bečka kafa predstavlja deo kulturne baštine, a Café Central i Café Landtman su adrese koje ne smete zaobići. Pored vrhunske kafe, obavezne su i štrudle, sitni kolači, a u Centralu morate probati Kaiserspritzer, belo vino sa mineralnom i Elderflower sirupom.
Ipak, kao multikultiralni grad, on nudi ukuse sa svih strana sveta. Beč možda ne zvuči kao destinacija gde biste mogli da pronađete autentičan azijski restoran, ali Kim Kocht će razuveriti čak i najskeptičnije, dok je Fabios italijanski restoran gde caruju gnocchi, ravioli i mozzarella.
No, prilikom posete Beču krajem aprila, naišao sam na mesto koje je u potpunosti posvećeno jednoj namirnici. Prvobitna ideja vlasnika snack bara Toast.ed je bila pekara, da bi na kraju odlučili da iskoriste svoj kvalitetan hleb u pripremanju sendviča i french tostova.
Privatna arhiva
Sendviče su podelili u 4 kategorije i u prvoj, u kojoj je obavezno jaje na oko, su klasičan sa pesto sosom, avokadom i rukolom, zatim mediteranski sa humusom i maslinom, a orijentalni je sa harisom i grilovanim sudžukom. U sva tri se dodaju čedar sir i slatki ili pikantni majonez.
Toast.ed prioritet bila je lokacija, a koncept sveden i jednostavan
U vege kategoriji je takođe tri vrste sendviča. Jedan je s bešamelom od sira i grilovanim šampinjonima, drugi sa pestom od graška, tostiranim orasima i avokadom, a treći sa humusom, rukolom i sušenim rajčicama.
Brioche možete pojesti sa goveđim burgerom ili sa dve vrste piletine, a posebnu kategoriju predstavlja french toastu. Od ukusa možete birati između tiramisua, kombinacije nutele, banane i lešnika, zatim varijacije sa maskarponeom i mačom, a maskarpone je i u kombinaciji sa sezonskim voćem. Očekivano jedna od omiljenih kombinacija je i sa kremom od pistaća.
– Posao ide bolje nego što očekivali. Kada smo razmišljali o konceptu, prvo je u planu bila pekara, ali je postojala i opcija da otvorimo klasičan restoran. No, odlučili smo da veći deo para izdvojimo za lokaciju, a da nam koncept bude što jednostavniji. Kao što vidite, lokal sa kuhinjom ima nepunih 90 kvadrata, imamo 12 sedećih mesta i samo 2 napolju. I nikad nije puno, jer veliku većinu narudžbina radimo za poneti, a dostava trenutni čini oko 30 procenata prometa – rekao je na kraju vlasnik, Esra Üner-Aydin.