Toast.ed
04.10.2024 Cafe Bar

U slavu tosta: ToastEd, konceptualni snack bar na lepom plavom Dunavu

Toast.ed je konceptualni snack bar u Beču, otvoren u martu ove godine, a u ponudi ima samo zalogaje u kojima je osnova tost.

Zadivljujuća arhitektura i bogata kulturna ponuda Beča čine ga jednom od omiljenih turističkih destinacija u svetu, a indeks britanskog lista Economist pokazuje da je nekada carski grad najbolje mesto za život u Evropi. Pored zavidnog životnog standarda, socijalne službe, savršenog javnog prevoza, gastronomska ponuda svakako doprinosi da Beč bude to što jeste.

Među petnaest restorana sa Michelinovim zvezdicama restoran Steirereck sa dve, smešten u Stadparku je možda ponajbolji restoran. Reinthaler’s Beisl je skriveni dragulj gde pripremaju najukusniju bečku šniclu, a Glacis Beisl nudi tradicionalna austrijska jela u muzejskom kvartu. Plachutta je poznata po čorbama i čuvenom rindflajšu, teletini kuvanoj u bujonu sa korenastim povrćem, a nalazi se u blizini kraljevskog Šenbruna.

Toast.ed je prvobitno trebao biti pekara

Bečka kafa predstavlja deo kulturne baštine, a Café Central i Café Landtman su adrese koje ne smete zaobići. Pored vrhunske kafe, obavezne su i štrudle, sitni kolači, a u Centralu morate probati Kaiserspritzer, belo vino sa mineralnom i Elderflower sirupom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by toast.ed (@toast.ed_at)

Ipak, kao multikultiralni grad, on nudi ukuse sa svih strana sveta. Beč možda ne zvuči kao destinacija gde biste mogli da pronađete autentičan azijski restoran, ali Kim Kocht će razuveriti čak i najskeptičnije, dok je Fabios italijanski restoran gde caruju gnocchi, ravioli i mozzarella.

No, prilikom posete Beču krajem aprila, naišao sam na mesto koje je u potpunosti posvećeno jednoj namirnici. Prvobitna ideja vlasnika snack bara Toast.ed je bila pekara, da bi na kraju odlučili da iskoriste svoj kvalitetan hleb u pripremanju sendviča i french tostova.

Toast.ed

Privatna arhiva

Sendviče su podelili u 4 kategorije i u prvoj, u kojoj je obavezno jaje na oko, su klasičan sa pesto sosom, avokadom i rukolom, zatim mediteranski sa humusom i maslinom, a orijentalni je sa harisom i grilovanim sudžukom. U sva tri se dodaju čedar sir i slatki ili pikantni majonez.

Toast.ed prioritet bila je lokacija, a koncept sveden i jednostavan

U vege kategoriji je takođe tri vrste sendviča. Jedan je s bešamelom od sira i grilovanim šampinjonima, drugi sa pestom od graška, tostiranim orasima i avokadom, a treći sa humusom, rukolom i sušenim rajčicama.

Brioche možete pojesti sa goveđim burgerom ili sa dve vrste piletine, a posebnu kategoriju predstavlja french toastu. Od ukusa možete birati između tiramisua, kombinacije nutele, banane i lešnika, zatim varijacije sa maskarponeom i mačom, a maskarpone je i u kombinaciji sa sezonskim voćem. Očekivano jedna od omiljenih kombinacija je i sa kremom od pistaća.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by toast.ed (@toast.ed_at)

– Posao ide bolje nego što očekivali. Kada smo razmišljali o konceptu, prvo je u planu bila pekara, ali je postojala i opcija da otvorimo klasičan restoran. No, odlučili smo da veći deo para izdvojimo za lokaciju, a da nam koncept bude što jednostavniji. Kao što vidite, lokal sa kuhinjom ima nepunih 90 kvadrata, imamo 12 sedećih mesta i samo 2 napolju. I nikad nije puno, jer veliku većinu narudžbina radimo za poneti, a dostava trenutni čini oko 30 procenata prometa – rekao je na kraju vlasnik, Esra Üner-Aydin.

AUTOR: Svetislav Stojanović / N.S.

IZVOR: Cafe Bar & Restoran

FOTO: Freepik/vecstock, Privatna arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije