Predstavljamo Vam: Novi broj magazina Cafe Bar & Restoran
Pred vama je novembarski broj magazina Cafe Bar & Restoran, a u njemu vam donosi najsvežije vesti, intervjue i ostale teme iz HoReCa sektora, g...
pročitaj jošTeško je biti originalan kada je u pitanju ponuda hrane u Beogradu. Ipak, Uroš Vukojević, chef kuhinje restorana Brera je u tome uspeo…
Pinacoteca di Brera je najveća galerija slika u Milanu i ima status nacionalne galerije Italije. Smeštena u istoimenom istorijskom centru grada, galerija deli istoimenu palatu sa umetničkom akademijom, bibliotekom i opservatorijom. Na površini od 24.000 kvadrata izložena je zbirka istorijskog i modernog italijanskog slikarstva.
U Beogradu na Novom Dorćolu odnedavno radi restoran Brera gde po tanjirima slika chef Uroš Vukojević. I to više nego uspešno. Priznaćete da je vrlo teško biti originalan, kada je u pitanju ponuda hrane u Beogradu. Ipak, elegantni restoran Brera je u tome uspeo. I to se vidi čim bacite pogled na jelovnik.
Doručak je podeljen u pet segmenata, a akcenat je stavljen na kombinaciju jaja na brioš hlebu, a meni se najviše dopala kombinacija kozjeg sira, spanaća, kruške, pečenog lešnika i rukole. Wafle pune sa šunkom, gostiljskim sirom, uz salatu, ali i sa šunkom, domaćim pestom i šarenim cherry paradajzom.
Kada je slatki doručak u pitanju, rekli su nam da je najprodavaniji carrot cake, ali sve je više onih koji se odlučuju za crumble od ovsenih pahuljica sa kremom od limuna.
Priznajem, odeljak sa predjelima mi je najdraži, a ovde je maštovitost chefa Vukojevića došla do punog izražaja, bilo da su topla ili hladna. Blago ukiseljena cvekla sa straćatelom i listićima badema i teleći pate sa domaćim džemom od smokve su nešto što se ne nalazi svaki dan u jelovnicima. Za manje hrabre tu su tatar biftek sa dimljenim viskijem i karpaćo od lososa infuziran sokom od mandarine.
Da Srbija itekako može biti moderna uverićete se kad isprobate panko đubek sa mariniranim crvenim lukom i dresingom od jogurta, a da slajderi ne moraju po svaku cenu da budu sa mlevenim junećim mesom, probajte ih ovde sa konfitiranim pačjim batacima. Brie iz peći sa kruškom iz kompota i muskatnim orahom sam ostario za sledeći put.
Iako nosi ime četvrti u Milanu, Brera nije italijanski restoran, već je fuzija internacionalne kuhinje uz korišćenje domaćih sastojaka. U restoranu sami pripremaju ledene čajeve, voće hladno cedeno bez dodatog šećera, a otkrili smo da je u pripremi značajno proširenje vinske karte.
Na kašiku možete ovde uživati u domaćoj supi sa taranom, dnevnim potažom i veluteom od kestena koji će zasigurno biti hit jeseni. Ne samo zbog kestena već što ide sa sotiranom guščjom džigericom i, gle iznenađenja, banana hlebom.
View this post on Instagram
Među glavnim jelima dominiraju klasična moderna jela, a mi vam preporučujemo zapečene jagnjeće ćuftice sa mlincima i vrganjima, glazirane teleće bajadere, a za vegetarijance odličan je karfiol steak na kremi od celera sa emulzijom od sušenog paradajza. Bilo za ručak, ili večeru.
Vikend je rezervisan za matinee uz koktele na bazi penušavih vina, a gastronomski doživljaj je pojačan elegantnim enterijerom za koji je zaslužan AA studio.
Restoran Brera
Venizelosova 33L, Beograd
Tel. +381 69 3541652
Radno vreme: 08.00-23.00
IG @brera.dorcol
Tradicionala 2025 je izbor za najbolje restorane u Srbiji koji služe autentična i tradicionalna jela. Svako ko je bar jednom imao prilike da pročit...
pročitaj jošRestoran GIG, sinonim za eleganciju i vrhunsku gastronomiju u Beogradu, priprema jedinstveno veče posvećeno umetnosti uživanja u vinima. Restoran ...
pročitaj jošRestoran Tchaikovsky, nekada Kafana Moskva, mesto prepuno živopisnih priča, koraka znamenitih ličnosti i stvaralaštva, nalazi se u samom srcu Beogr...
pročitaj još