
Chef sa 32 Michelinove zvezdice ovako pravi krompir pire: Definitivno, najbolji!
Za mnoge najbolji kuvar 20. veka, Žoel Robišon je u jednom trenutku uspeo sa svojim restoranima da prikupi čak 32 Michelinove zvezdice, a o njegovo...
pročitaj jošŽeni je mesto u kuhinji. Ako za trenutak prihvatimo da je tačna, ova vekovima izgovarana rečenica i da ne vređa ženski rod, odmah za njom usledi rečenica: Ali, muškarci su bolji kuvari. E, pa, žene, srećan vam 8. mart! I da više niko nikada ne izgovori ove dve rečenice.
Analizirajući ko vodi restorane sa Michelinovim zvezdicama, kao i 100 najboljih restorana na svetu, od 2.286 restorana sa zvezdicama, samo 6,04% vode žene chefovi, a 6,73% žena se može pohvaliti da vodi kuhinje koje su među 100 najboljih restorana na svetu. Nakon ovih poražavajućih brojki, nameće se logično pitanje: Zašto je to tako, ako je ženi mesto u kuhinji? I da li ono što našim rođenjem određuje da li ćemo zatrudneti ili ne, određuje da li smo sposobni da vodimo kuhinju restorana? Na sva ova pitanja, kao i o položaju žena u restoranskom biznisu i kako ga popraviti, porazgovarali smo sa damama koje su, svaka u svom delokrugu, postigle izvanredne rezultate.
Ana Roš, chefica kuhinje restorana Hiša Franko, uz Marguerite Bise, Sophie Bise, Nadiu Santini, Elenu Arzak, Clare Smyth, Anne-Sophie Pic i Carme Ruscalleda, pripada ekskluzivnom društvu 8 žena čije je kuvanje Michelin ocenio sa 3 zvezdice.
„Ja sam kovrdžava plavuša koja u svoje slobodno vreme može plesati celu noću na visokim potpeticama; obožavam šoping i šminkam se svaki dan! Majka sam dvoje prelepe dece, imam fantastičnog psa i ludu mačku. Mogu se poistovetiti sa bilo kojom od likova iz Seks i grada, Bridžit Džons ili sa prosečnom ženom koja u svojim 40-im pokušava da svakodnevnim vežbanjem negira starenje koje je u toku. Ali, kad radim, kuvam i vodim svoj tim, nisam ni žena ni muškarac. Ja sam posvećen/a i marljiva chef/ica kuhinje. Apsolutni radoholičar. Ja sam jedan od onih chefova koji menjaju (pre)više jela godišnje, potpuno svesna okruženja i sezone. Zato me plaši kad pročitam da većina vas opisuje jelo u Hiši Franko kao pozitivno iznenađenje ‘koje je daleko iznad očekivanog’. Šta biste očekivali od muškog chefa koji kuva u jednom od najpopularnijih restorana na svetu?“, u jednom dahu nam je rekla Rošova.
Na pitanje zašto nema više žena koje vode profesionalne kuhinje, gotovo ljutito odgovara.
„Što više naglašavamo nedostatak žena u ovoj industriji, to više romantizujemo ženu i samim tim nas manje ozbiljno shvataju i cene. Naravno da je važno ženama pružiti prostor i vidljivost, počašćena sam i zahvalna sam zbog ove teme i ja sam jedna od onih koji se bore za to. Ali, način na koji ljudi to ponekad tumače boli. Doživljavanje žena u kuhinji kao dar ili društveni izbor je manipulacija i konstrukcija. Diskriminacija. Hoćemo li ikada pronaći pravi put? Osloboditi svoje srce i mišljenje? E, to je moja želja“.
Za novi broj magazina Cafe Bar & Restoran na temu položaja žena u ugostiteljskoj industriji govore i Petra Jelenić, Jelena Martinović, Dunja Lukić i Danijela Tešić.
Svaki novi projekat koji izađe iz kuhinje chefa Vanje Puškara i tima koji je okupljen pod kapom projekta New Balkan Cuisine izaziva pažnju profesio...
pročitaj jošChef Đorđe Dragomir je iskusan i rezultatima vođen profesionalac u ugostiteljstvu sa više od 18 godina iskustva u upravljanju hranom i pićem, strat...
pročitaj jošAna Roš, čiji restoran Hiša Franko nosi tri Michelinove zvezdice, uskoro otvara nov restoran. Naime, krajem 2025. godine, u partnerstvu s Valamar h...
pročitaj još