Nikola Sorak
26.09.2024 Chef

Chef Nikola Šorak priprema ukusnog vampira – Sava Savanović na tanjiru

San Pellegrino Young Chef je prestižno međunarodno takmičenje koje Svake godine okuplja najtalentovanije kuvare iz celog sveta mlađe od 30 godina. Ove godine našu zemlju će predstavljati chef Nikola Šorak.

Rođen je 2001. godine Šapcu, gde je i završio srednju za kuvara. Nakon što je završio akademiju strukovnih studija, takođe u Šapcu, odlazi u Beogradu. Da se od Nikole može mnogo očekivati videlo se tokom rada u Ivi u okviru New Balkan Cuisine koncepta, o čemu kaže:

– Izdvojio bih Ivu koja mi je proširila vidike i nadogradila već postojeću ambiciju. Sada sam zaposlen u restoranu GIG, gde sam uz chefa i mentora Uroša Ivoševića definitivno najviše napredovao, oblikovao sebe i stvorio svoj stil – kaže mladi chef Nikola Šorak, i dodaje da svog mentora izuzetno ceni zbog njegove tehničke spremnosti, preciznosti i odnosa prema poslu, a od svetskih uzora je naveo da mu se najviše sviđa rad Davida Kincha, Daniela Humma i Simona Rogana.

chef Nikola Sorak

Ideja da se prijavi za takmičenje se dugo “kuvala” u njegovoj glavi.

– Prvo sam dugo osmišljavao filozofiju i koncept nastupa i došao sam do toga da jelo predstavim kao pozorišnu predstavu, performans u kojem je hrana u glavnoj ulozi, a svaki segment jela deo priče. U svim tim promišljanjima došao sam do toga da fine dining globalno treba da se promeni i da čitav performans obedovanja treba da izgleda drugačije. Ne sviđa mi se uštogljenost, jer to po meni nije uživanje. Potrebna je interakcija između chefa koji će ispričati priču kroz jelo, a gost će hranu moći taktilno da oseti na više načina i samim tim da uživa drugačije i više nego do sada.

Vođen svojom filozofijom chef Nikola Šorak je rešio da osmisli jelo koje je trebalo ispriča priču o Srbiji na neobičan način.

– Priča o vampiru jeste bila glavna inspiracija za čulni deo ovog jela, a svima je poznato da je reč vampir jedna od retkih srpskih reči koja je usvojena u svetskim jezicima, a Sava Savanović je došao kao očigledna posledica zamisli – kaže chef Šorak, koji nam je u nastavku je prezentovao jelo kojim se kvalifikovao za takmičenje.

Chef Nikola Šorak priprema ukusnog vampira – Sava Savanović na tanjiru

– Naš najpoznatiji vampir je rođen u Zarožju čija je okolina poznata po šumama i livadama tako da medom glazirana patka predstavlja mesto u kom se radnja odvija. Sos je na bazi pačjeg đusa, višanja i cvekle. Krv crvena boja predstavlja samu radnju predstave i predmet vampirove požude. Sa strane se nalaze segmenti cvekle. Pripremio sam karpaćo i tatar od cvekle, kao i ukiseljenu i glaziranu, a sve je povezanom kulijem od jabuke. Odozgo je krem od belog luka i krem od gloga koji su u službi zaštite od vampira. Prateće jelo je beignet sa frikaseom od pačjih bataka, sušenim pačjim srcem i tartufima i ono predstavlja poznatu Savinu vodenicu – objašnjava Šorak.

Vampirov ugriz chef Nikola Sorak

Na kraju chef Šorak je pripremio čips od belog luka providne boje koji dočarava ogledalo, tako da će oni koji probaju njegovu kreaciju moći u njemu da se ogledaju i provere da li su nakon konzumiranja postali vampiri.

– Da, to je malo šaljivi deo, ali to je upravo ono što sam već rekao – interakcija sa gostima u cilju da obedovanje, osim ukusa, treba da donese i zabavni element i fascinaciju pričom.


Zanimalo me je kako će naš mladi chef nazvati svoje jelo, te sam mu vrlo rado predložio da ga nazove Vampirov ugriz.

– Iskreno, organizatori mi nisu tražili ime jela, ali mi se sviđa vaš predlog, tako da ćemo ga najverovatnije tako predstaviti. Razumljivo, na engleskom (smeh). Nadam se pobedi jer bi ona i te kako značila za postavljanje čitave Srbije na svetsku gastronomsku mapu sveta. Možete zamisliti kakav bi odjek imala pobeda predstavnika zemlje, koja do sada nije pominjana. Učiniću sve da, uslovno rečeno, autsajder iznenadi favorite i da David još jednom pobedi Golijata – optimističan je Nikola, kojem želimo da mu se želja ostvari i da nam se vrati sa oreolom pobednika.

Kompletan intervju sa chefom Nikolom Šorakom pročitajte u novom broju magazina Cafe Bar & Restoran


Slične teme:
Chef Dušan Todić: Pravilno pripremljena brizla je bolja od svakog mesa!
Molekularna sarma 2.0 by chef Vladimir Kučera


AUTOR: Svetislav Stojanović / N.S.

IZVOR: Cafe Bar & Restoran

FOTO: Privatna arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije