
Pastry chef Kristina Radosavljević ovako priprema savršeni mus od lešnika
Kristina Radosavljević nikada nije želela sebe da ističe u prvi plan, već njen rad, kao što je to slučaj i sa ovom kreacijom od lešnika, kafe i mar...
pročitaj jošChef Pim Tecamuanvivit je zaobilaznim putem ušla u profesionalni svet gastronomije. Dokazala se kao uspešan food writer dok je radila za New York Times i Food & Wine.
Svoj prvi restoran – Kin Khao otvorila je 2014. godine, sa željom da voljenu tajlandsku hranu oslobodi od tiranije kikiriki sosa. Nakon osamnaest meseci na vratima njenog restorana zasijala je Michelinova zvezdica.
View this post on Instagram
Chef Pim Tecamuanvivit danas kuva u restoranima Kin Khao i Nari u San Francisku, kao i u bangkočkom restoranu Nahm, koji je 2019. dobio Michelinovu zvezdicu. Ova nesvakidašnja kuvarica koja svojim jelima oživljava globalnu dining scenu, ekskluzivno sa čitaocima magazina Café Bar & Restoran deli
ZA GRANITU
ZA GASPAČO
ZA POVRĆE I RAŽNJICE
ZA GRANITU
Prokuvajte sitno seckanu limunovu travu, đumbir, celu ljutu papričicu u 450 ml blago slane vode oko 3 minuta.
Procedite kroz sitno sito i ostavite tečnost da se ohladi.
Iseckajte korijander što sitnije, pa ga dodajte u ohlađenu tečnost sa sokom od limente.
Sipajte u pliću činiju i stavite u zamrzivač. Kada počne da se zamrzava, smesu grebite i mešajte viljuškom na svakih pola sata, dok se ne oformi kristalizovana granita (3-4 sata).
Čuvajte u zamrzivaču do upotrebe.
ZA GASPAČO
Očistite i sitno iseckajte crni i beli luk. Oljuštite krastavac i isecite ga na komade veličine 1 cm. Paprike operite, očistite od semena i isecite na četvrtine, a zatim na kockice veličine 1 cm.
Dodajte seckani luk u zagrejano ulje i pržite na srednjoj vatri dok ne omekša, dodajte krastavac i papriku pa dinstajte još 3 minuta.
Sipajte povrtni fond, poklopite i ostavite da provri pa dinstajte na srednjoj vatri 10-15 minuta.
Dodajte kokosovo mleko i krupno seckani tajlandski bosiljak.
Usitnite sastojke štapnim blenderom, da smesa postane glatka.
Dodajte sok od limete, riblji sos, so i biber, pa ostavite da se gaspačo potpuno ohladi. Čuvajte u frižideru.
ZA POVRĆE I RAŽNJIĆE
Pomešajte krastavac, papriku i luk sa ribljim sosom, sirćetom i šecerom, pa ostavite da odstoji 15 minuta.
Isecite pileće meso na tanke trake. Posolite i pobiberite, pa poređajte na ražnjice.
Uvaljajte meso u indijske orahe i pržite na zagrejanom ulju, dok ne porumeni sa svih strana.
SERVIRANJE
Pileće ražnjice poslužite sa ukiseljenim povrćem.
Posebno, sipajte gaspačo u ohlađene činije, dodajte malo granite od limete i odmah poslužite.
Kristijan Marenić, Chef De Cuisine hotela Garden Hill u Zagrebu, nas upoznaje sa kulinarskom tehnikom pravljenja emulzije putera i vode, koja će sv...
pročitaj jošSofija Vujasinović, pastry sous chef njujorškog restorana Per Se, otkriva kako se oseća kao prva Srpkinja koja ima važnu ulogu u jednom restoranu s...
pročitaj jošZima je doba godine kada se uživa u toplini, jačoj hrani, snažnijem i punijem vinu - vreme istinskog hedonizma. Atelje vina Šapat, renomirana kuća ...
pročitaj još