Monte Carlo Chocolate Soufflé – slatka dekadencija koju priprema chef Dominique Lory
Posle više od deset godina rada u kuhinji Alaina Ducassea, chef Dominique Lory danas u punom obimu ispoljava svoj talenat, viziju i strast. A to čini kroz različite kulinarske setove koji izlaze iz restorana Le Grill, koji radi u okviru luksuznog hotela de Paris Monte-Carlo.
Smešten na osmom spratu Hotela de Paris Monte-Carlo, Le Grill nudi izuzetan panoramski pogled na kneževinu čak do italijanske obale. To je mesto koje obavezno morate posetiti kada budete u Monaku.
Najpoznatiji desert sa Le Grillove karte je Monte Carlo Chocolate Soufflé, čiju pripremu chef Lory otkriva čitaocima magazina Cafe Bar & Restoran
SASTOJCI ZA 4 OSOBE
ZA POSLASTIČARSKI KREM
5 jaja
50 cl punomasnog mleka
100 g šećera
65 g brašna
ZA SOUFFLÉ
400 g belanaca (1 belance=30g)
200 g šećera
20 g putera
85 g kakao praha
400 g poslastičarskog krema
ZA POSIPANJE
10 g šećera u prahu i kakao praha
ZA POSLASTIČARSKI KREM
Stavite mleko da provri u šerpi. Posebno pomešajte žumanca, šećer i brašno. U ovu mešavinu sipajte kipuće mleko, uz redovno mešanje. Prespite u šerpu u kojoj ste kuvali mleko i kratko prokuvajte. Sklonite sa strane i ostavite da se ohladi.
ZA SOUFFLÉ
Umutite belanca u čvrst sneg. Pred kraj mućenja postepeno dodajte šećer, da ojačate belanca. Tome dodajte prosejan kakao prah i umućena belanca. Pažljivo dodajte u krem i promešajte laganim pokretima.
Premažite puterom 2 keramičke posude za sufle (ramekins), dodajte šećer i obložite posudu kotrljajući je među dlanovima. Sipajte smesu u kalupe i pecite u ugrejanoj rerni na 200°C 13 minuta. Izvadite iz pećnice, odmah pospite šećerom u prahu i kakao prahom, pa servirajte.