cokoladni tart sa malinama
17.05.2024 Chef

Desert koji osvaja – čokoladni tart sa malinama

Pastry chef Luciano García je jako rano otkrio duboku ljubav prema svom pozivu, odrastajući u porodici pekara. Inspiraciju crpi iz putovanja, kao i iz bogatog argentinskog kulinarskog nasleđa. Luciano je danas profesionalac čija su predavanja izuzetno posećena, autor je knjige Dulche de leche, Callebautov ambasador za Latinsku Ameriku…

Od 2023. pokrenuo je novu ambicioznu ustanovu koja spaja kuvanje i izradu poslastica, a koja se prostire na preko 700m² na periferiji Buenos Ajresa, pod nazivom García. U nastavku sa čitaocima B2B magazina i portala Cafe Bar & Restoran delimo recept za čokoladni tart sa malinama, desert koji možete probati samo u Garsijinom lokalu.

Čokoladni tart sa malinama
by chef Luciano García

Tart sa malinama chef Luciano Garcia

KOMPOZICIJA

  • Prhko testo
  • Krem od mlečne čokolade
  • Krem od tamne čokolade
  • Sveže maline

Italijanske slatke korpice, pune duše – pardulas

SASTOJCI
(za tortu od 24 cm)

PRHKO TESTO

  • 100 g putera
  • 100 g šećera u prahu
  • 80 g žumanaca
  • ekstrakt vanile
  • 200 g prosejanog brašna
  • 50 g bademovog brašna
  • 50 g gorkog kakao praha

Pomešajte puter i brašno da dobijete sipkavu smesu. Dodajte žumanca i vanilu, pa pomešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Razvucite testo na 3 mm debljine između dva lista polietilena. Ostavite da se ohladi i obložite prsten od 24 cm. Zamrznite. Pecite na 160°C 14 do 16 minuta, dok površina ne postane zlatno smeđa.

Marinel Bejan predstavlja JI Evropu na svetskom World Chocolate Masters

KREM OD MLEČNE ČOKOLADE

  • 150 g mleka
  • 380 g slatke pavlake
  • 300 g mlečne čokolade
  • 100 g jaja

Napravite ganache sa mlekom, pavlakom i čokoladom. Promešajte i prohladite, dodajte umućeno jaje. Prelijte preko prethodno pečenog prhkog testa i pecite na 100ºC dok se tekstura ne učvrsti, pazeći da ne proključa. Ohladite u frižideru dva sata.

Ovako chef Anne-Sophie Pic priprema poširane kruške

KREM OD TAMNE ČOKOLADE

  • 155 g slatke pavlake
  • 60 g šećera
  • 40 g žumanca
  • 90 g Callebaut 811 crne čokolade

Napravite krem anglaise na 83ºC i prelijte čokoladom. Pustite da se toplota širi kroz čokoladu i emulgujte blenderom. Prebacite u posudu, zaštitite plastičnom folijom i ostavite u frižideru 12 sati.

DRUGI SASTOJCI

  • kakao u prahu
  • sveže maline (organske, lokalne)

KOMPLETIRANJE
Pospite tart kakao prahom. Isecite na deset kriški, ukrasite kremom od tamne čokolade i svežim malinama.

AUTOR: NATAŠA STEVANOVIĆ

FOTO: FREEPIK / PRIVATNA ARHIVA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije