Nova Prana – još jedno mesto za dobru hranu, zdrav život i radost
Osim dobro poznatog mesta za potpuni dah u Hilandarskoj ulici, Prana je otvorila svoja vrata i na beogradskom Vračaru. Koncept koji obuhvata dobru ...
pročitaj jošU centru Zlatibora gde se ugostitelji utrkuju ko će ponuditi najbolju pršutu ili kajmak, radi restoran Post Posti, a njegov vlasnik i glavni čovek u kuhinji, Dalibor Ratkov je sve samo ne običan kuvar, ugostitelj, a pre svega čovek.
U današnje vreme kada ljudi varniče i reže jedni na druge, on oko sebe širi mirnoću i spokoj. A nije uvek bilo tako. Kao mladić sa 19 godina zaputio se u Beograd sa jednom torbom i novcem dovoljnim da iznajmi sobu na mesec dana. Prvi posao mu je bio perač sudova na splavu. U želji da postane kuvar, nakon što bi završio smenu, ostajao je drugu smenu i usavršavao svoje kulinarsko umeće. U Kruševcu je proveo vojni rok kao kuvar, a nakon što je skinuo uniformu počinje da radi po beogradskim restoranima.
Nakon dve godine kreće u pustolovine po evropskim zemljama i, sa 30 godine razočarava se u moderne svetske kuhinje i odlazi u manastir Hilandar.
“Upoznajući se sa manastirskim knjigama i monasima došao sam do nekih prostih i jednostavnih saznanja o monaškoj trpezi”, priča Dalibor.
18. januara 2023. otvara restoran Post Posti u centru Zlatibora, zadovoljan što ima odrešene ruke i što može da korača stazom koja nije utabana gde je, kako kaže, puno iskušenja, ali i blagodati.
* Kako se rodila ideja da otvoriš restoran kakav je Post Posti?
Ideja se rodila još 2018. godine iza Hilandara. Bio je jedan monah koji me je navodio da otvorim pravoslavni restoran. Tada sam bio u razmišljanjima da se zamonašim ili da nastavim život u ovom svetu, a da budem na korist Hristu. Tako se rodio naš restoran.
* Prilično je hrabro u vreme masovnog konzumerizma pričati o asketizmu, a kamoli ponuditi asketsku hranu.
Ne znam da li je hrabro, ali verujem da je istinito. U asketizmu se krije lek za sve bolesti, o čemu se dosta ćuti. Postom i molitvom se izganja zlo iz čoveka. Zato u ponudi imamo takav jelovnik koji vam može pomoći da se izlečite od bolesti, čak iako nemate vremena da pripremate takvu hranu kod kuće.
* Kad smo kod razbijanja mitova, u pravoslavlju ne postoji dinstanje kao tehnika. Sva tvoja jela su kuvana na vodi ili na ulju.
Nažalost postoji. U nekim manastirima da, a u nekim ne. Po meni je dinstanje zla pomisao. Svaka namirnica menja svoju strukturu prilikom prženja na ulju i sa takvom namirnicom hranimo sve viruse, bakterije i tumore u svom organizmu, dok kuvanjem na vodi namirnica ne menja strukturu i time hrani zdrave ćelije.
JELA NA VODI
Potaž od šargarepe i povrća * Zelena salata sa kukuruzom i majonezom od kikirikija * Gulaš od pečuraka sa palentom * Valjevski kolač od jabuka
JELA NA ULJU
Bela čorba od povrća sa mirođijom * Zelena salata sa maslinama i kremom od leblebija * Pljeskavica od leblebije i povrća sa palentom * Posni rafaelo kolač * Posni čokoladni kolač
JELA OD RIBE
Riblja čorba * Krompir salata sa bundevinim semenkama i uljem * Pastrmka * Girice * Skuša * Oslić * Brancin * Orada
Ceo intervjuu sa Daliborom Ratkovim možete pročitati u novom broju magazina Cafe Bar & Restoran
U septembru 2022. godine Zemun je postao bogatiji za nesvakidašnji gastronomski eksperiment. Tri chefa, tri musketara, Nikola Rosić, Nenad Atanasko...
pročitaj jošChef Aleksandar Kerekeš se nakon Beograda zaputio na jedno od najlepših ostrva u Jadranskom moru. Kao i svaki profesionalac obišao je svaki kamen n...
pročitaj jošMladi chef Nikola Šorak je na Međunarodnom takmičenju San Pellegrino Young Chef ostvario istorijski uspeh za Srbiju osvojivši nagradu Food for Thou...
pročitaj još