Post Posti bašta
16.05.2024 Chef

Post Posti, hram asketske hrane chefa Dalibora Ratkova

U centru Zlatibora gde se ugostitelji utrkuju ko će ponuditi najbolju pršutu ili kajmak, radi restoran Post Posti, a njegov vlasnik i glavni čovek u kuhinji, Dalibor Ratkov je sve samo ne običan kuvar, ugostitelj, a pre svega čovek.

Post Posti je plod razmišljanja na temu monaške trpeze

U današnje vreme kada ljudi varniče i reže jedni na druge, on oko sebe širi mirnoću i spokoj. A nije uvek bilo tako. Kao mladić sa 19 godina zaputio se u Beograd sa jednom torbom i novcem dovoljnim da iznajmi sobu na mesec dana. Prvi posao mu je bio perač sudova na splavu. U želji da postane kuvar, nakon što bi završio smenu, ostajao je drugu smenu i usavršavao svoje kulinarsko umeće. U Kruševcu je proveo vojni rok kao kuvar, a nakon što je skinuo uniformu počinje da radi po beogradskim restoranima.
Nakon dve godine kreće u pustolovine po evropskim zemljama i, sa 30 godine razočarava se u moderne svetske kuhinje i odlazi u manastir Hilandar.
“Upoznajući se sa manastirskim knjigama i monasima došao sam do nekih prostih i jednostavnih saznanja o monaškoj trpezi”, priča Dalibor.
18. januara 2023. otvara restoran Post Posti u centru Zlatibora, zadovoljan što ima odrešene ruke i što može da korača stazom koja nije utabana gde je, kako kaže, puno iskušenja, ali i blagodati.

Post post Dalibor Ratkov

* Kako se rodila ideja da otvoriš restoran kakav je Post Posti?
Ideja se rodila još 2018. godine iza Hilandara. Bio je jedan monah koji me je navodio da otvorim pravoslavni restoran. Tada sam bio u razmišljanjima da se zamonašim ili da nastavim život u ovom svetu, a da budem na korist Hristu. Tako se rodio naš restoran.
* Prilično je hrabro u vreme masovnog konzumerizma pričati o asketizmu, a kamoli ponuditi asketsku hranu.
Ne znam da li je hrabro, ali verujem da je istinito. U asketizmu se krije lek za sve bolesti, o čemu se dosta ćuti. Postom i molitvom se izganja zlo iz čoveka. Zato u ponudi imamo takav jelovnik koji vam može pomoći da se izlečite od bolesti, čak iako nemate vremena da pripremate takvu hranu kod kuće.

Post Posti: Sir od suncokreta

Post Posti služi i sir od suncokreta

* Kad smo kod razbijanja mitova, u pravoslavlju ne postoji dinstanje kao tehnika. Sva tvoja jela su kuvana na vodi ili na ulju.
Nažalost postoji. U nekim manastirima da, a u nekim ne. Po meni je dinstanje zla pomisao. Svaka namirnica menja svoju strukturu prilikom prženja na ulju i sa takvom namirnicom hranimo sve viruse, bakterije i tumore u svom organizmu, dok kuvanjem na vodi namirnica ne menja strukturu i time hrani zdrave ćelije.

Post Posti jelovnik se menja u skladu sa sezonom, a ovo su bila jela koja su bila na jelovniku prilikom naše posete

JELA NA VODI
Potaž od šargarepe i povrća * Zelena salata sa kukuruzom i majonezom od kikirikija * Gulaš od pečuraka sa palentom * Valjevski kolač od jabuka

Post Posti Gulaš od pečuraka

Gulaš od pečuraka

JELA NA ULJU
Bela čorba od povrća sa mirođijom * Zelena salata sa maslinama i kremom od leblebija * Pljeskavica od leblebije i povrća sa palentom * Posni rafaelo kolač * Posni čokoladni kolač

Post Posti Oslić sa palentom od povrća tahinijem i posnim sirom

Oslić sa palentom, povrćem, tahinijem i posnim sirom

JELA OD RIBE
Riblja čorba * Krompir salata sa bundevinim semenkama i uljem * Pastrmka * Girice * Skuša * Oslić * Brancin * Orada

Ceo intervjuu sa Daliborom Ratkovim možete pročitati u novom broju magazina Cafe Bar & Restoran

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: INSTAGRAM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije