02.04.2024 Food

Marinel Bejan će predstavljati JI Evropu na svetskom takmičenju World Chocolate Masters

U Čokoladnoj Akademiji Beograd u Beton Hali održan je najslađi događaj godine, Regionalno takmičenje za predstavnika Jugoistočne Evrope u svetskom takmičenju World Chocolate Masters. Ovaj spektakl je bio nešto što je svaki istinski ljubitelj čokolade jedva čekao!

Četiri takmičara iz različitih delova našeg regiona su se borili za prestižnu titulu predstavnika Jugoistočne Evrope. Vlad Niculescu iz Rumunije, Marinel Bejan takođe iz Rumunije, Pavel Tanev iz Bugarske, Sofoklis Andreou iz Grčke bili su deo ove slatke avanture.

WCM 2025 JI Evropa kvalifikacije
Nakon više od osam sati apsolutnog fokusa učesnika, uzbuđenja i magije čokoladnih kreacija, žiri je posle dvočasovnog većanja doneo, nimalo laku, odluku. Kako je predsednica žirija Anna Gerasi, koja je i sama pobednica World Chocolate Masters-a za Italiju, finalista na prošlom takmičenju 2022, istakla, pobednik je izabran na osnovu samo nešto više od jednog boda prednosti.

Marinel Bejan je proglašen za pobednika nacionalnih selekcija, dok su drugo i treće mesto osvojili poslastičari Pavel Tanev i Sofoklis Andreou.

Marinel je poslastičar sa više od dve decenije iskustva u porodičnoj poslastičarnici, a njegova strast prema slatkim kreacijama učinila ga je majstorom svog zanata. On je osvojio nagradu „Poslastica godine“ na nacionalnom Gastropan takmičenju 2021. godine i nagradu za najboljeg muškog poslastičara u Rumuniji 2024. godine. Kao pobednik Regionalnog takmičenja, Marinel će biti predstavnik za region Jugoistočne Evrope na svetskom finalu World Chocolate Masters, gde će se nadmetati sa predstavnicima 17 drugih zemalja koje će poslati svoje najtalentovanije majstore čokolade kako bi se takmičili u trodnevnom finalu koje će ih izazvati da pomere granice kulinarske kreativnosti, eksperimentišući sa najboljim čokoladama.

WCM 2025 JI Evropa kvalifikacije

Pored izabrana prva tri mesta, takmičari su se borili i za pobedu u svakoj od četiri kategorije koje su bile usko povezane sa glavnom temom takmičenja – „Play“(Igra). Pavel Tanev je trijumfovao u čak dve kategorije, u kategoriji „Pastry Play“ (Poslastičarska igra) – osvežavajuća čokoladna poslastica i u kategoriji „Whimsical Bonbon“ (Čarobna pralina) – čokoladna pralina koja je zabavna, uzbudljiva, ukusna ali i gulit-free. Sofoklis Andreou osvojio je prvo mesto u kategoriji „Share the fun“ (Podelite zabavu) – ukusna čokoladna poslastica za deljenje, koja bi trebalo da zameni poklon. Na kraju, Marinel Bejan je zaslužio prvo mesto u kategoriji „Playbox“ (Kutija za igru) – umetnički prikaz čokolade koji priča priču o čokoladnoj pralini koja bi trebalo da pomeri granice kreativnosti i, svojim izgledom i ukusom, privuče pažnju ljudi.

WCM 2025 JI Evropa kvalifikacije

Ove godine, Nacionalna selekcija World Chocolate Masters bila je podržana od strane Chocolate Academy™ i od strane globalnih brendova čokolade Cacao Barry, Callebaut i Mona Lisa. Osim uzbudljivog takmičenja, gosti su imali priliku da se upoznaju sa konceptom i idejom OR Noir laboratorije, jedinstvene po tome što profesionalnim šefovima pruža mogućnost da kreiraju svoju personalizovanu čokoladu.

Takođe, predstavljene su OR Noir čokolade koje su kreirali Krsto Radović, jedan od ambasadora Chocolate Academy i član žirija takmičenja, kao i Marinel Bejan, najbolji muški poslastičar u Rumuniji za 2024. godinu i sada predstavnik Jugoistočne Evrope na World Chocolate Masters.

Ovaj spektakularni događaj je nadmašio sva očekivanja kada su čokoladne kreacije u pitanju. Posetioci su sa osmehom na licu i ukusom čokolade u ustima napustili Čokoladnu Akademiju Beograd, noseći sa sobom nezaboravno iskustvo slatkog zadovoljstva koje će ih pratiti dugo vremena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije