
Predstavljamo: Novi broj magazina Cafe Bar & Restoran
Pred vama je novi, septembarski, broj magazina Cafe Bar & Restoran, a u njemu vam donosi najsvežije vesti, intervjue i ostale teme iz HoReCa se...
pročitaj jošNapa Valley in the glass je glasio naziv specijalne večere u hotelu Radisson. Uparivanje autorskih jela sa kalifornijskim vinima iz doline Napa bio je izazov za Nenada Živkovića, Executive chefa kuhinje hotela Radisson. Mladi chef je studiozno pristupio zadatku i priredio intrigantnu večeru.
„Kada sam dobio spisak vina koja će biti služena tokom večeri, odlučio sam da dublje istražim karakteristike svakog vina kako bih pronašao savršene namirnice za uparivanje. Kombinacije nisu bile jednostavne za odabrati, ali uz konsultaciju sa sommelierima iz Napa Valley, uspeli smo da dođemo do ovih specifičnih parova namirnica i vina“, kaže chef Živković, a verujte nam na reč, rezultat njegovog istraživanja i uparivanja je bio i više nego uspešan i ukusan. Ovog puta odabrali smo tri jela, a chef Živković nam je pojasnio čime se vodio kada ih je osmišljavao.
Napa Valley večera by chef Nenad Živković
Macarons sa paradajzom, avokadom i bosiljkom
Vino: Spottswoode Sauvignon Blanc
“Ova kombinacija je bila hrabar eksperiment, jer nisam bio siguran u rezultat. Međutim, ispostavilo se da je spoj slankastih macaronsa sa Sauvignon Blancom bio iznenađujuće interesantan. Njegova kiselost i voćne arome istakle su slankasti karakter macaronsa, dok je dodatak avokada ovim kolačima doneo kremasti element. Mirisne note bosiljka dodatno su obogatile celokupno iskustvo. Ova neobična harmonija ukusa pružila je zadovoljavajući spoj slankastih i voćnih nota, stvarajući jedinstveno gastronomsko iskustvo. Eksperimentisanje sa ovim spojem ukusa inspirisalo me je da budem još hrabriji u kombinacijama hrane i vina u budućnosti”.
Napa Valley večera by chef Nenad Živković
Smuđ sa kremom od tikvica i bademima
Vino: Arcadia Chardonnay
“S Chardonnay vinom sam se potrudio da pronađem savršen kompromis između delikatnog belog mesa smuđa, kreme od tikvica obogaćene maslinovim uljem i hrskavih badema. Voćne note i blaga kiselost ovog vina istakle su bogatstvo i kompleksnost kreme od tikvica, dok su bademi dodali hrskavu teksturu i dubinu ukusa. Posebno sam se potrudio oko kreme od tikvica koja je obogaćena maslinovim uljem, stvarajući bogat i svilenkast karakter, koji se divno stopio sa Chardonnay vinom. Spaljeni listići tikvice, doneli su obroku ne samo vizuelnu privlačnost, već i suptilan dimljeni šmek koji je divno upotpunio ovu gastronomsku simfoniju”.
Napa Valley večera by chef Nenad Živković
Tournedos Rossini sa spanaćem i roštijem
Vino: The Black Aces Cabernet Sauvignon
“Bogata istorija Cabernet Sauvignona i njegovi tanini, voćne note i kiselost su idealni za bogata i mesna jela. Biftek je suvidiran, guščja džigerica pruža kontrast bogatstvu mesa, a tortica od krompira novu dimenziju ukusa. Sotirani baby spanać i sos od koštane srži sa borovnicama pridodaju svežinu i kompleksnost. Ovaj eksperiment predstavlja moj lični izazov u istraživanju gastronomskih spojeva”.
Zima je doba godine kada se uživa u toplini, jačoj hrani, snažnijem i punijem vinu - vreme istinskog hedonizma. Atelje vina Šapat, renomirana kuća ...
pročitaj jošKristijan Marenić, Chef De Cuisine hotela Garden Hill u Zagrebu, nas upoznaje sa kulinarskom tehnikom pravljenja emulzije putera i vode, koja će sv...
pročitaj jošSofija Vujasinović, pastry sous chef njujorškog restorana Per Se, otkriva kako se oseća kao prva Srpkinja koja ima važnu ulogu u jednom restoranu s...
pročitaj još