Vafli sa maskarpone kremom
20.01.2024 Chef

Vafli sa maskarpone kremom po receptu chefa Krisa Bigsa

Vafli sa maskarpone kremom je recept chefa Krisa Bigsa koji pred vas donosimo direktno iz divnog, autentičnog seoskog The Rectory hotela u engleskom Malmezberiju. O startnom potencijalu ovog hotela govori priznanje The Michelin Plate za 2020. godinu.

The Rectory hotel

The Rectory hotel

Danas se u kuhinji hotela The Rectory nalazi tim Michelinovih kuvara.
Iskusni poslastičar sa bogatim radnim iskustvom u ugostiteljstvu – Kriss Bigs je o svom desertu rekao:
Ovo je jedno od jela u kojima uživam; volim tu teksturu – hrskava granola, svežina voća i velvetasta kremoznost maskarponea sa vanilom.“ Zaista, sve je tu.

Vafli sa maskarpone kremom

SASTOJCI (za 6 komada)
ZA VAFLE

  • 115 g putera
  • 255 g brašna
  • 480 g jogurta
  • 30 g šećera
  • 2 kašike praška za pecivo
  • 1 kašika sode bikarbone
  • 4 g soli
  • 2 jajeta

Rastopite puter u šerpi, pa ostavite da se ohladi. Umutite jogurt i jaja. Dodajte prethodno prosejane suve sastojke u mešavinu jaja i jogurta, pa mutite da dobijete glatku smesu. Postepeno dodajte puter u testo i potpuno sjedinite sastojke. Pecite vafle u ugrejanom aparatu za vafle oko 2.5 minuta ili do zlatno smeđe boje.

PROČITAJ JOŠ! Ovako najmađi britanski head chef svih vremena priprema Banoffee pitu

ZA MASKARPONE KREM

  • 200 g maskarpone sira
  • 40 g šećera u prahu
  • ½ mahune vanile ili
  • 5 kapi esencije vanile

Rasecite mahunu vanile, ostružite pulpu oštrim nožem i dodajte u posudu za mućenje. Zatim, dodajte maskarpone i šećer u prahu, pa umutite sastojke da se formira glatka masa. Pre upotrebe, dobijeni krem ohladite 30 minuta u frižideru.

PROČITAJ JOŠ! Luksuzni hotel St. Regis uskoro u Kuli Beograd

ZA GRANOLU

  • prstohvat soli
  • 125 g ovsenih pahuljica
  • 30 g meda
  • 65 g suvog grožđa
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 35 g lešnika
  • 35 g kokosa u listićima
  • 65 g sirovog semena bundeve
  • 120 g demerera šećera
  • 35 g badema u listićima
  • 65 g suvih brusnica

Zagrejte šećer, med, maslinovo ulje i so. Pomešajte pahuljice sa mešavinom dobijenom mešavinom. Prebacite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180ºC dok ne porumeni. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Tostirajte lešnike, kokos i badem u listićima. Sve pomešajte sa brusnicama, suvim grožđem i semenkama bundeve.

Vafli sa maskarpone kremom

Vafli sa maskarpone kremom

PROČITAJ JOŠ! Otkrijte kako chef Vladimir Kučera priprema molekularnu sarmu

KOMPLETIRANJE
Pripremljen vafl položite na tanjir.
Preko dodajte quenelle maskarpone krema i bogato ukrasite pripremljenom granolom.
Dodajte maline, kupine, jagode, borovnice ili drugo sveže sezonsko voće.

AUTOR: NATAŠA STEVANOVIĆ

FOTO: THE RECTORY HOTEL

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije