Danas u Beogradu počinje takmičenje za najboljeg sommeliera Evrope, Afrike i Bliskog Istoka
Danas počinje ASI takmičenje za najboljeg sommeliera u Evropi, Africi i Bliskom istoku. Ovaj događaj se održava svake tri godine i organizuje ga Association de la Sommellerie Internationale (ASI), neprofitna globalna organizacija koja upravlja somelijerstvom, u saradnji sa Srpskom asocijacijom somelijera (SERSA).
Poslednje takmičenje za najboljeg sommeliera u ovom formatu
Potpredsednica ASI za Afriku i Bliski istok, Michèle Aström Chantôme je ovom prilikom istakla: „Ovo izdanje ASI takmičenja za najboljeg sommeliera u Evropi, Africi i Bliskom istoku je jedinstveno. Po prvi put učestvuje zemlja sa Bliskog istoka – Liban, i po prvi put je zastupljen predstavnik iz Zimbabvea. Ovo će biti i poslednje takvo takmičenje, jer zajedno sa novim asocijacijama iz Emirata, Izraela, Konga i Nigerije, planiramo takmičenje posvećeno samo Africi i Bliskom istoku već 2027. godine. Potražnja za sommelierima u ovim regionima nastavlja da raste, tako da je razvoj sommelierstva, zahvaljujući naporima ASI, vrlo stvaran“.
Nekoliko takmičara se vraća da učestvuje ponovo, uključujući Suvada Zlatića iz Austrije, najboljeg sommeliera Evrope i Afrike 2022. godine sa Kipra, koji je zauzeo treće mesto na ASI takmičenju za najboljeg sommeliera sveta 2023. godine. Zlatiću će se pridružiti i još dva sommeliera koji su za dlaku promašili finale poslednjeg svetskog takmičenja, uključujući Pascaline Lepeltier (četvrto mesto) iz Francuske i Jo Wessels (sedmo mesto) iz Južne Afrike.
O takmičenju, predsednik ASI William Wouters kaže: „Ne bih želeo da se takmičim među ovako talentovanim sommelierima. Sa investicijama koje je ASI, i njegove članice, uložila u podizanje nivoa sommelierstva tokom poslednje decenije, najbolji od najboljih nastavljaju da postaju sve veći i veći stručnjaci. Ko god da pobedi na ovom takmičenju, možemo biti sigurni da je među najvećim stručnjacima u svojoj profesiji na svetu.“