
BBC Spirits u Srbiji! Vrhunski japanski viski izazvao veliku pažnju
Krajem 2024. godine kompanija One Sip d.o.o. je postala distributer jedne od vodećih francuskih kompanija, BBC Spirits i njihovog širokog portfolij...
pročitaj jošTreće nedelje decembra Udruženje somelijera Srbije je organizovalo svečani parti povodom 20 godina rada i predstavilo poštansku marku koja je izdata tim povodom. S obzirom na to da se party održao u kultnom Kultura baru u Beogradu, bilo mi je više nego logično da spojim vino i koktele, te sam u čast ove proslave nazdravio i ispio jedan od najlepših i najukusnijih koktela – New Your Sour. Ovaj twist na Whisky Sour koktel podiže klasik na viši stepen u vidu lebdećeg sloja crvenog vina na vrhu koktela koji mu daje dodatnu složenost i voćnost. Da ne spominjem vizeulni efekat koji mu daje dve nijanse boje.
Vremenom su ga u zasenak bacili klasičan Whisky Sour, Old Fashioned i Manhatan, ali bi ova godina mogla biti godina revivala ovog koktela i to zbog sve većeg interesovanja za vino u našoj zemlji. Zato, krenimo u pripremu na vreme. U nastavku donosimo recept za New York Sour.
New York Sour, inače, spada u klasične koktele i nalazi se na spisku službenih IBA koktela Međunarodnog udruženja vina
SASTOJCI
2 oz bourbona
1 oz soka od limuna
¾ do 1 oz simple ili javorovog sirupa
1 oz crvenog vina
Upotrebite suvo crveno vino kao što je Malbec, Pinot Noir, Grenache ili Rioja Tempranillo. Klasični Sour se ponekad poslužuje sa prelivom od pene od belanaca. Obično se izostavlja kada je New York Sour u pitanju, ali možete dodati još jedan predivan sloj gde ćete osim vizuelnog unapređenja dati kremoznost koktelu. Jedini „problem“ je što se verzija sa penom od belanaca zove Boston Sour.
DA LI ZNATE – 70% gostiju restorana se plaši da proba nepoznato vino
Iako izgleda složeno, New York Sour je zapravo jednostavno napraviti. Samo je potrebno da savladate mali trik kako bi napravili taj prelepi sloj crvenog vina.
1. KORAK
Pomešajte 2 oz bourbona, 1 oz soka od limuna i ¾ do 1 oz Simple sirupa u shakeru za koktele i mućkajte dok se ne ohladi. Procedite u čašu s ledom.
2. KORAK
Napravite sloj crvenog vina tako što ćete poleđinu kašičice držati iznad vrha čaše, a zatim lagano, preko čaše, ulijte crveno vino. Budući da tečnost prvo ide na kašičicu, vino se lagano smešta u vidu sloja na vrhu.
Ukoliko želite dodati klasičnu penu od belanaca, pored svih sastojaka u shaker dodajte i belance i mućkate bez leda 15-20 sekundi. Zatim dodajte led i ponovo protresite dok se ne ohladi. Zatim pređite na drugi korak.
Slatkoća za sour koktele se dobija pomoću Simple sirupa. Takođe, možete koristiti javorov sirup koji koktelu daje nijansiranu slatkoću, za razliku od Simple sirupa koji koktelima daje prodornu slatkoću. I ne brinite, javorov sirup nema ukus javora, već mu je uloga da obezbedi slatkoću.
New York Sour možete praviti sa raženim ili bourbon viskijem. Lično, preferiram slađi ukus bourbona u koktelima, ali za one koji vole oštriji ukus, koristite raženi. Ako pravite koktel sa irskim viskijem, tada ćete dobiti naravno Irish Sour, a sour varijanta sa škotskim viskijem se zove Buchanan Sour.
ISPROBAJTE – Blue Jack Daniel’s je vrlo dobar ,,koktel“ luksuznog bourbona i ekspresivnog single malta
Evo još nekoliko klasičnih koktela koji su deo porodice sour koktela. Sour kokteli su sva mešana pića koja sadrže osnovni alkohol, sok od limuna ili limete i zaslađivač.
Tequila Sour, Votka Sour, Gin Sour ili Rum Sour su varijacije sour koktela, gde se umesto viskija koriste različiti alkoholi.
Pisco Sour ima čarobnu mešavinu pisca i limete, i ova peruanska rakija koktelu daje ukus koji nije sličan nijednom drugom.
Klasična Margarita je takođe Tequila sour s limetom, tekilom i Cointreauom u glavnim ulogama. Tom Collins i Gin Fizz su lagani, penušavi kokteli sa džinom, a klasični Daiquiri sadrži rum, sok od limete i Simple sirup.
Amaretto sour se malčice razlikuje jer u koktelu nema dodatog šećera jer je osnovno piće samo po sebi slatko. Ukoliko želite, pak, da dodate blagu slatkoću, ali i finu kiselost koristite sirup od višanja.
SASTOJCI
60 ml Amaretto
30 ml soka od limuna
sirup od višanja
1 belance
SAČUVAJTE – 5 bazičnih formula za koktele
U shakeru bez leda sipajte Amaretto, limunov sok, belance i kašičicu sirupa od višanja. Dobro protresite 15-20 sekundi, a zatim dodajte led dok se koktel ne ohladi. Procedite u čašu s ledom.
Kreirao ga je Sem Ros sredinom dvehiljaditih, kada je radio u baru Milk & Honey u Njujorku. Dobitna kombinacija u ovom slučaju jeste viski pomešan sa limunom i sirupom od meda i đumbira.
SASTOJCI
50 ml blendeda škotskog viskija
25 ml soka od limuna
25 ml (domaćeg) sirupa od đumbira i meda
1 kašika single malt škotskog viskija
Sve sastojke ulijte u shaker sa ledom i dobro protresite 15 sekundi. Procedite u čašu sa ledom.
U okviru ovogodišnje proslave Svetog Trifuna – praznika vinogradara i vinara, ambasador Italije, Njegova ekselencija Paolo Palminteri, uručio je pr...
pročitaj jošU svetu ugostiteljstva i poslovanja sa hranom i pićem, naročito vinom, poznavanje pravilne tehnike držanja čaše za vino nije samo stvar estetikete,...
pročitaj jošZima je idealno vreme za tople napitke koji pružaju bogatstvo ukusa, ali i komfor i energiju koji su nam posebno potrebni tokom zimskih dana. Topla...
pročitaj još