
Pripremite espresso kolač sa čokoladom, baš kao pastry chef i čokolater Jan Proot
Jan Proot, pastry chef i čokolater, od početka karijere gaji strast prema čokoladi i poslasticama. Upravo to je i njegov glavni pokretač u radu. Na...
pročitaj jošMeđunarodni dan čokolade se proslavlja 13. septembra, ali ova poslastica je toliko obožavana da se njen svetski dan obeležava 7. jula, počevši od 2009. godine u cilju proslave dolaske ove poslastice u Evropu. Ali to nije sve, slave se i Nacionalni dani mlečne, bele, kao i Nacionalni dan kakaoa.
Ako je verovati istorijskim spisima čokolada je dobila ime po astečkoj reči xocolatl, ili u prevodu, gorka voda. Asteci su sušili mleli zrna kakaovca da bi pripremali obredna pića rezervisana samo za plemstvo i sveštenstvo. U ta vremena zrna kakaoa su bila i sredstvo plaćanja.
Španci su se tokom osvajanja dokopali ovog “blaga”, ali im se ukus nije baš svideo. Tada su počeli da eksperimentišu sa dodavanjem šećera i cimeta jer im je kakao bio pregorak.
Španci su više od jednog veka uspešno čuvali tajnu, kako bi zadržali monopol u trgovini, no 1645. godina tajni recept je stigao u Englesku kao deo miraza španske princeze. Englezi su unapredili recepturu i u mesto vode počeli dodavati mleko te je čokolada postala moderno piće širom Evrope. Ubrzo su širom Evrope počeli da proizvode čokoladu u čvrstom stanju, a mi vam donosimo kratku istoriju proizvodnje najslađe poslastice na svetu.
• prvu fabriku čokolade otvorio je François Louis Callier početkom 19. veka u Švajcarskoj
• Holanđanin Coenraad Van Houten zaslužan je za proizvodnju čokolade u prahu
• prve čokoladne table, pastile i figurice od čokolade su nastale 1840. godine u Belgiji
* Švajcarac Daniel Peter of Vevy je 1875. godine napravio prvu mlečnu čokoladu
• Jean Neuhaus prvi je početkom 20. veka u Belgiji proizveo punjene praline.
SASTOJCI:
* 100 g tamne čokolade za biskvit
* 250 g brašna
* 30 g kakaa
* 2 jaja
* 150 g smeđeg šećera
* 1 mahuna vanile
* 2 kašičice praška za pecivo
* 100 ml skuvane espresso kafe
* 75 ml ulja
* so
* džem prema želji
* 100 g tamne čokolade za krem
* 100 ml slatke pavlake za kremu
PROČITAJTE JOŠ! Pastry chef Francisco Migoya otkriva tajnu pravilnog temperiranja čokolade
PRIPREMA
Najpre otopite čokoladu i pustite da se lagano ohladi. U posebnoj posudi pomešajte jaja i šećer, pa ih dobro umutite. Dodajte aromu vanile i ulje, i dobro promešajte. Na kraju umešajte i otopljenu čokoladu.
U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, kakao i so. Spojite tečne i suve sastojke i sve dobro sjedinite. Na kraju, postepeno, dodajte vruću skuvanu kafu.
Kada ste dobili smesu za biskvit, prebacite je u kalup za pečenje koji ste premazali maslacem. Pecite na 180 stepeni 40-50 minuta. Za to vreme zagrejte slatku pavlaku i prelijte je preko 100 g tamne čokolade. Pustite da se otopi pa sve dobro promešajte. Pustite da se ohladi.
Ako je džem koji koristite presladak, možete dodati malo limunovog soka, a ako je pregust, dodajte mu kašiku vode i dobro promešajte.
Kada se biskvit ohladi, odrežite gornji deo i premažite ga džemom, a zatim i kremom od slatke pavlake i čokolade. Dobro ohladite, i na kraju sve pospite krupnom soli ili cvetom soli.
Kada temperatura poraste, a vikend okupljanja ne mogu bez roštilja, vreme je da začini preuzmu glavnu ulogu. Ništa ne osvežava bolje od snažnog, pi...
pročitaj jošIzvorna Cezar salata je zamišljena kao finger food tako što bi se celi listovi zelene salate rolali i umakali u dresing, a zatim jeli. To je bar bi...
pročitaj jošU svetu kuvarstva, male promene prave veliku razliku. Začini su jedna od tih malih stvari. Tamo gde tradicionalna jela imaju svoj poznat ritam i st...
pročitaj još