Tabasco: Recepti za 5 vatrenih koktela
Tabasco sosovi svojim aromama koktelima daju specifičnu pikantnost i dubinu ukusa. Tabasco sos je ključni sastojak mnogih koktela, poput Bloody Mar...
pročitaj jošTabasco je višenamenski sos koji dodavanjem u jela ne preuzima njihov osnovni ukus, već ih samo čini ukusnijim.
Osim originalnog crvenog umaka, brend je od 1994. godine na tržište izbacio još sedam drugih ukusa, poput zelenog Halapenjo sosa, sosa s belim lukom, Habanero Tabasco sosa i slično, od kojih mnogi još nisu dostupni u svim zemljama u kojima se osnovni sos prodaje, tako da je budućnost Tabasco sosa svetla. I prijatno ljuta.
SASTOJCI: ½ kašičice Tabasco originalni crvenog sosa * 2 kašike ulja * 500 g andouille (ili druge začinjene dimljene svinjske kobasice), isečene poprečno na kriške debljine 1 cm * 2 kašike brašna * 30 g seckanog crnog luka * 30 g iseckane zelene paprike bez semena * 1 čen sitno seckanog belog luka * 475 ml pilećeg fonda * 300 g očišćene bamije * ½ kašičice soli ili po ukusu * ½ kašičice kajenske paprike * 2 lista lovora * 500 g škampa srednje veličine * 30 g seckanog mladog luka (zeleni deo) * kuvani beli pirinač dugog zrna.
PRIPREMA
Zagrejte 1 kašiku ulja pa dodajte kobasicu i propržite uz često mešanje, oko 5 minuta. Izvadite kobasicu i ostavite sa strane. Zagrejte preostalu 1 kašiku ulja u istom tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte brašno pa propržite, uz neprestano mešanje oko 2 minuta tj. dok ne poprimi svetlobraon boju Dodajte luk, paprike i beli luk pa kuvajte dok sastojci ne omekšaju, uz često mešanje, oko 5 minuta. Postepeno sipajte vrući fond i mešajte dok ne postane glatko. Ostavite da proključa. Dodajte kobasicu, bamiju, so, kajensku papriku, Tabasco sos i lovorov list, poklopite, smanjite na srednju temperaturu i kuvajte 20 minuta. Umešajte škampe i zeleni luk i dinstajte dok škampi ne postanu ružičasti, oko 5 minuta. Na kraju kuvanja, uklonite lovorov list, servirajte preko pirinča u dubljim posudama.
SASTOJCI: Za koru: 156 g brašna * 50 g mlevenih pekan oraha * 70 g šećera * ¼ kašičice cimeta * 112 g omekšalog putera; Za fil: 1 kašičica Tabasco originalnog crvenog sosa * 500 g kuvane bundeve * 2 velika jajeta * 150 g smeđeg šećera * 180 ml slatke pavlake * 1 kašičica cimeta * ½ kašičice đumbira u prahu * ½ kašičice muskatnog oraščića u prahu * pekan orasi, šlag za dekoraciju
PRIPREMA
Za koru: Pomešajte brašno, mlevene pekan orahe, šećer i cimet u velikoj posudi; dodajte puter dok se dobro ne sjedini. Utisnite smešu na donju i gornju stranu 23 cm nazubljene posude za kolače sa dnom koji se može ukloniti. Koru izbodite viljuškom na nekoliko mesta. Pecite 10 minuta u zagrejanoj rerni na 200°C ili dok se kora malo ne stegne
Za fil: Pomešajte bundevu, jaja, smeđi šećer, pavlaku, cimet, Tabasco originalni crveni sos, đumbir i muskatni oraščić u velikoj činiji; dobro promešati. Sipati sa kašikom u polu ispečenu koru. Smanjite temperaturu rerne na 160°C. Pecite 30 minuta duže ili dok se smesa ne stegne. Uklonite na rešetku da se ohladi. Za serviranje, po želji ukrasite tortu pekan orasima i šlagom.
HoReCa 2025 anketa koju tradicionalno sprovodi B2B magazin Cafe Bar & Restoran predstavlja ključni alata za sagledavanje situacije i zbivanja n...
pročitaj jošXavier Thuret je rođen na porodičnoj farmi blizu grada Mo, nedaleko od Pariza, gde je od malih nogu pomagao roditeljima u proizvodnji sira. Radeći ...
pročitaj jošKikkoman vam donosi tri sjajna recepta s kineskim kupusom! Isprobajte hrskavu Pak Choi salatu, aromatične miso rezance sa povrćem u sosu od kikirik...
pročitaj još