Pretraga

Panetone, slatki Božićni hleb, je nastao kao plod ljubavi

Svetislav Stojanović
Mini Panetone Božićni kolač

Najpopularniji slatki hleb panetone, koji je neizostavan na Božićnoj trpezi je nastao kao plod ljubavi milanskog plemića i zanosne pekarke

Panetone za prosidbu

Panetone je, kao i većina italijanskih jela, plod ljubavi. Naime, milanski plemić Ughetto degli Atellanieto se igrom sudbine zaljubio u siromašnu lokalnu pekarku. Jednog dana je puštao svoje sokolove pod smokvom, ispred pekare gde je radila devojka po imenu Adalgisa. Plemić je spazio mladu pekarku zanosne lepote i ljubav je rođena. Zavoleo je Adalgisu i sve što ona radi. Ubrzo je prodao sokolove i počeo je da se bavi pekarstvom.

Panetone Božić Italija
Panetone Božić Italija

Božić bez panetonea je nemoguće zamisliti

Pod naletom inspiracije izmislio je recept za za poseban svečani hleb od najfinijeg brašna i jaja, koji će obogatiti kandiranim voćem. Kombinacija kiselog testa i suvog grožđa bila je božanstvena i svi su poželeli da probaju taj novi slatki hleb. Nedugo potom, zatražio je ruku od Adalgisinog oca, starog pekara, a venčanje im je priredio Ludovico Sforca, a među zvanicama se načao čak i Leonardo da Vinci.
I, da, živeli su dugo i srećno.

Mini Panetone Božić
Mini Panetone Božić

Mini Panetoni

Težina pripreme Srednje
Vreme 1 sat i 60 min odmora

SASTOJCI ZA 5 KOMADA

250 g mekog putera plus za rad
500 g brašna
1 kesica suvog kvasca
125 g suvog grožđa
1 mahuna vanile
170 g šećera
1 prstohvat soli
½ limuna (rendana kora)
½ pomorandže (rendana kora)
50 g kandiranog limuna
50 g kandirane pomorandže
6 jaja
100 ml mleka
30 ml ruma

Podmažite 5 konzervi ili vatrostalih posuda u obliku tegli (oko 500 ml svaka) sa malo putera ili obložite papirom za pečenje.
Pomešajte brašno, kvasac, suvo grožđe, pulpu vanile, šećer, so, koru limuna i pomorandže, seckani kandirani limun i pomorandžu u posudi za mešanje.
Dodajte puter, jaja, mleko i rum, pa umesite glatko testo.
Podelite na pet jednakih delova i rasporedite testo u pripremljene konzerve i pokrijte.
Ostavite na sobnoj temperaturi oko 60 minuta.
Pecite panetončine u zagrejanoj rerni na 160°C 35-40 minuta. Po potrebi prekrijte aluminijumskom folijom.
Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade, pa poslužite.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre nego što objavite komentare, posetite i upoznajte se sa uslovima korišćenja usluge.