Kibe Mahala
04.11.2024 Restoran

Sarajevski restoran Kibe Mahala pozlatio tradicionalno bosansko jelo: Zlatna jagnjetina bez premca

Priznati restoran Kibe Mahala, na iznenađenje mnogih Sarajlija, odnedavno na meniju ima jagnjetinu, bogato ukrašenu zlatnim listićima.

Istina je da su se zlatni listići koristili kao dekoracija u jelima još u starom Egiptu, ali verujemo da ih ni faraoni nisu jeli. Čak i ako su ih jednom probali, drugi put nisu. Jestivi listići zlata jelima ništa ne donose kada je ukus i aroma u pitanju i samo se zloupotrebljavaju da bi se postigao wow efekat, osećaj luksuza i bogatstva, koji se posle bogato naplaćuje.

Restoran Kibe Mahala tradicionalnu jagnjetinu začinio zlatnim listićima

Na početku 20. veka velika većina luksuznih restorana je imalo „zlatno“ jelo na meniju, ali vrlo brzo se taj trend ugasio. Iz prošlosti i zaborava ga je vrtatio kontroverzni turski restorater Salt Bae koji zlato i dan danas stavlja na stekove, burgere, kafu i deserte. Srećom, retki su pošli stopama turskog chefa, da bi se pojavilo, na naše iznenađenje, u Sarajevu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Restoran Kibe Mahala (@kibemahala)

Restoran Kibe Mahala, inače, priznati restoran poznat u regionu po tome što na vrhunski način promoviše bosansku tradicionalnu kuhinju je stavio zlatne listiće na jagnjetinu. Kibe Mahala radi od 1988. godine i osim po kvalitetnoj hrani, poznat je po fenomenalnom pogledu na Sarajevo.

Zlatna jagnjetina Kibe Mahala

Foto: Printscreen Instagram/@kibemahala

Što se tiče jagnjetine koju možete naručiti kao Maksuziju kod Kibeta, ne znamo o kom komadu mesa se radi, jer se na fotografijama vidi samo zlato, na kojem vlasnik Dino Vreto ne štedi. Što se tiče cene, ona je nepoznata, bar je nema istaknute u jelovniku, ali kilogram jagnjetine, koja je, sigurni smo, zlatnog ukusa košta 75 konvertibilnih maraka.

Kada je svetska scena u pitanju, i dalje ima restorana koji imaju u ponudi jela obogaćena zlatom.
Restoran Serendipity 3 u Njujorku je poznat po deseru Frrrozen Hot Chocolate koja se poslužuje sa zlatnim listićima.
U tokijskom restoranu Narisawa sa dve Michelinove zvezdice punjene ježeve obogaćuju zlatnim efektom, a u restoranu Industry Kitchen možete pojesti deluxe pizzu za 2.000 dolara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Restoran Kibe Mahala (@kibemahala)

Ako mislite da je ova pizza preskupa, šta tek onda reći za zlatni takos koji poslužuju u restoranu Frida u Meksiku. Za neverovatnih 25.000 dolara gost u takosu dobija kobe govedinu, norveškog jastoga, beluga kavijar, crne tartufe, brie sir i salsu od Morita čili paprike, civet kafe i Ley .925 añejo tekile.

I na kraju da spomenemo najpoznatije jelo obogaćeno zlatom, a radi se o šafran rižotu koji je osmislio Gualtiero Marchesi. Ovaj chef koji se smatra ocem moderne italijanske kuhinje je transformisao lombardijski klasik Risotto alla Milanese i predstavio ga kao elegantno i izuzetno jelo koje se odlikuje suptilnim ukusom i savršenim balansiranjem teksture.

Nastavak čitajte u magazinu Cafe Bar & Restoran

AUTOR: Svetislav Stojanović / N.S.

IZVOR: Cafe Bar & Restoran

FOTO: Instagram/@kibemahala

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije