
Joca Tabor, Priče iz kafane: Kafana pod lozom čuva stara jela od zaborava
Kafana pod lozom - lepo ime za jednu kafanu, što bi znalci rekli „Pogođeno ime!“ Ponekad dobro ime ume da pogodi više asocijacija od silnih rečenic...
pročitaj jošIzašao je novi broj magazina Cafe Bar & Restoran, a pred vama je samo delić sadržaja koji smo pripremili.
U eri globalizacije odnos prema tradiciji se menja iz godine u godinu i shvatanje tradicije kao stava jedne generacije prema sopstvenoj prošlosti i kulturi omogućuje nam da analiziramo i obrazlažemo način na koji se u savremenom svetu odnosimo prema kulturnom nasleđu, kao i da analiziramo tradiciju kao osnov nacionalnog identiteta. Tradicionalna hrana – kao proizvod okruženja, prirodnih resursa, ali i kulture, istorije i načina života na određenom području – ima važnu ulogu u sveukupnoj tradiciji svakog naroda. Svi narodi, zemlje, etničke zajednice imaju specifične navike u ishrani koje se u većoj ili manjoj meri razlikuju od navika drugih zajednica. One se prenose sa jedne generacije na drugu, imaju važnu ulogu u folkloru i običajima određenih regiona stotinama, pa i hiljadama godina i doprinose sveukupnom kulturnom diverzitetu.
Da bismo dali svoj skroman doprinos očuvanju srpske gastronomske tradicije, redakcija magazina Cafe Bar & Restoran će tokom 2024. godine organizovati Izbor za najbolje restorane srpske tradicionalne kuhinje. Ono što će ovaj izbor razlikovati u odnosu na slične je činjenica da će garanciju kvaliteta dati sami posetioci restorana. Više o izboru i prvih 20 restorana koji su ušli u konkurenciju pročitajte u novom broju.
Da srpska kuhinja može da se ponosi svojim mladim naraštajima, najbolje govori uspeh mladih kuvara Srbije na Olimpijadi u Štutgartu, a chef Aleksandar Branković nam otkriva čime su impresionirali inostrani stručni žiri. Pored tradicije, u ovom broju, posebnu pažnju smo posvetili položaju žena u ugostiteljskoj industriji. O svojim iskustvima govore Ana Roš, Petra Jelenić, Dunja Lukić, Jelena Martinović i Danijela Tešić.
Kao što ste već navikli, posetili smo brojne nove ugostiteljske objekte širom zemlje, upoznali smo se sa Monza konceptom u Kikindi, Basch House gastronomskom pričom iz Subotice, kao i novim ruhom najstarije novosadske kafane Kod Fazana. Chef Dušan Todić nam se javio iz San Dijega, bili smo gosti Pizzerie Cafeterie Italiane i uživali smo u večeri koju je pripremio chef Nenad Atanasković iz Thyme Street koncepta.
Branko Vučković, direktor sektora za alkoholna pića i kafu u Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora nam je otkrio sve inovacije koje su pripremili za HoReCa kanal. Menadžer Torka za Srbiju, a Igor Mišić, nam je pojasnio kakve benefite ugositeljima donosi Tork Workflow koncept.
Jelisaveta Stanojević nam je ispričala kako je uplovila u svet sommelierstva, a ljubaznošću M.Arch Jelene Stanojević vam otkrivamo kako će izgledati restoran Jamie’s Italian u Beogradu.
Da bi i kraj ove uvodne reči bio obojen tradicionalnom srpskom kuhinjom, pobrinuo se naš dragi prijatelj i kolumnista Hadži Jovan Mrđenović koji nam donosi priču o Bojčinskoj Kolebi.
I kao i uvek, novi broj magazina možete preuzeti u PDF formatu na našoj web stranici na LINKU OVDE.
Krajem maja, vinilska izakaja i bar KISSA10 na Dorćolu predstavlja prvo ažuriranje menija od otvaranja. U ponudi je sada još više minimalističke hr...
pročitaj jošUniverzalni espreso martini već odavno dominira kao koktel sa kafom koji zbog savršene ravnoteže između slatkog likera i gorkih kofeinskih nota pru...
pročitaj jošZamislite hladan cappuccino koji donosi svežinu tajgi sa mekanim mochijem koji savršeno dodaje toplinu Srbije. Ovaj combo i još mnogo toga zanimlji...
pročitaj još