Predstavljamo: Magazin Cafe Bar & Restoran za mart
Izašao je novi broj magazina Cafe Bar & Restoran, a pred vama je samo delić sadržaja koji smo pripremili. Cafe Bar & Restoran predstavlja ...
pročitaj jošM.Arch Jelena Stanojević, vlasnica studija Soho architecture nam je otkrila kako je došlo do saradnje sa čuvenim lancem restorana i čime se vodila kada je dizajnirala objekat koji se uskoro otvara u beogradu
Svi poštovaoci dela chefa Jamiea Olivera i ljubitelji njegove kuhinje u Srbiji, sa oduševljenjem su primili vest da se otvara Jamie’s Italian, restoran iz lanca britanskog chefa. U novembru mesecu je objavljen oglas za buduće zaposlene, a koliko su naši ljudi zainteresovani za rad kod čuvenog chefa, svedočili su dugački redovi ispred.
I pre nego što je otvoren M.Arch Jelene Stanojević, vlasnica beogradskog studija za dizajn enterijera Soho Architecture, nam je otkrila kako će izgledati unutrašnjost i bašta restorana.
Na početku razgovora sa Jelenom Stanojević, upitali smo je kako je došlo do saradnje sa poznatim lancem restorana.
“Prilika za rad na projektu enterijera Jamie’s Italian restorana došla je kao rezultat dugogodišnje saradnje sa timom ugostitelja iz Beograda koji zastupa JO brend. Naša saradnja datira od 2013. god. kada smo kao grupa maldih svršenih diplomaca sarađivali na pokretanju brenda poznatog lanca Kафетерија. Isti tim, iz zajedničke strasti prema autentičnoj italijanskoj kuhinji odlučio je da pokrene novi projekat. Nakon niza razgovora i planiranja, došlo je do dogovora da se kuhinja poznatog kuvara Jamie Olivera implementira u lokalnom kontekstu kroz restoran italijanske kuhinje Jamie’s Italian”.
* Koji su bili zahtevi po pitanju uređenja kuhinje, a i prostora za goste?
Zahtevi Jamie Oliver tima su se pre svega odnosili na poštovanje visokih standarda u pogledu projektovanja prostorija koje služe za pripremu hrane, gde je i najmanji deo prostora pažljivo isplaniran. To je deo prostora restorana koji nije vidljiv gostima, ali koji je zapravo „srce“ restorana. Mogućnost improvizacije u delu BOH-a ne postoji i sva pravila moraju biti ispoštovana. Sa druge strane, ako govorimo o dizajnu prostora za goste, osnovni zahtev je bio stvaranje jedinstvenog ambijenta koji odražava identitet brenda uz visok nivo funkcionalnosti i udobnosti za posetioce. To je ujedno prostor koji meni kao dizajneru ostavlja mnogo više mogućnosti za izražaj.
* Pošto se radi o restoranu italijanske kuhinje, kako ste uspeli da spojite italijanski stil sa našim, balkanskim, temperamentom?
Jamie’s Italian je dizajnom moderan koncept italijanskog restorana i stoga je najveći izazov bio približiti brend lokalnom gostu koji italijanski restoran percipira kroz toplinu i gostoljubivost klasične italijanske tratorije. Stoga smo kroz pažljivu upotrebu toplih boja, materijala i tekstura težili spajanju italijanskog stila s našim balkanskim temperamentom.
“Tople zemljane boje poput smeđe, terakote, maslinasto zelene i nijanse peska, ne samo što garantuju osećaj udobnosti i elegancije, već doprinose i stvaranju prijatne atmosfere”
* Za razliku od budimpeštanskog restorana u kojem dominiraju rubin crvena, tamno zelena i plava boja, vaš dizajn je prepun toplih boja. Primećujem dosta prirodnog drveta u kombinaciji sa kamenom i u objektu nema puno oštrih linija.
Tople zemljane boje poput smeđe, terakote, maslinasto zelene i nijanse peska, ne samo što garantuju osećaj udobnosti i elegancije, već doprinose i stvaranju prijatne atmosfere i naglašavaju prirodni šarm prostora. Iz istog razloga smo birali prirodne materijale: drvo, kamen, kožu dok smo istovremeno izbegavali oštre linije stvarajući tako mekši, fluidniji i udobniji prostor.
* Zanima me koja vam je bila ideja kada su tekstilni materijali u pitanju, kao i ukrasne biljke.
Što se tiče tekstila, birali smo koloritne, meke, prirodne tkanine koje šarom donose duh juga i Mediterana. Ukrasne biljke su pažljivo odabrane kako bi dodale svežinu i živopisnost prostoru, a istovremeno evocirale italijanske bašte i terase.
* Ono što mi, neupućeni u dizajn enterijera, možda ne primećujemo, a to je svetlost. Svaki restoran drugačije izgleda po dnevnoj svetlosti, a uveče dobija novi život pomoću veštačkog osvetljenja.
Veliku pažnju smo posvetili osvetljenju, kako bi restoran pružao različite ambijente tokom dana i noći. Dnevna svetlost je maksimalno iskorišćena da naglasi prirodnost materijala i boja, dok veštačko osvetljenje u večernjim satima stvara toplu, intimnu atmosferu koja poziva na uživanje u hrani i druženju.
Restoran GIG, sinonim za eleganciju i vrhunsku gastronomiju u Beogradu, priprema jedinstveno veče posvećeno umetnosti uživanja u vinima. Restoran ...
pročitaj jošDa li je angažovnje radne snage iz inostranstva vaša sadašnjost ili budućnost – pitanje je sa kojim se sve češće susrećemo, posebno u ugostiteljsko...
pročitaj jošPred vama je novembarski broj magazina Cafe Bar & Restoran, a u njemu vam donosi najsvežije vesti, intervjue i ostale teme iz HoReCa sektora, g...
pročitaj još