Donosimo vam recept za veganski doručak bez jaja – kajgana od tofu sira
Tofu ili sir od soje omiljena je alternativa mesu, puna belančevina i gotovo je obavezan sastojak na tanjirima mnogih vegana i vegeterijanaca. Ali ne samo njih.
Od čuda koje je donedavno nailazilo samo na zgražavanje tradicionalnih mesoždera, tofu je postao uobičajen sastojak od kojeg se mogu pripremiti vrlo primamljiva jela. Baš kao što je i kajgana od tofu sira.
Tofu se može pripremati na različite načine, ali kako tvrdi chef Vicky Lau, najbolje je pripremati ga zamrznutog. Ova glavna kuvarica restorana Tate Dining Room u Hong Kongu i najbolji ženski chef u Aziji za 2023. godinu je to nedavno otkrila.
Kada se zamrzne, tofu se magično transformiše, njegova tekstura postaje gušća i sunđerastija, sa mnoštvom rupica, te nalikuje na koralni greben. Tofu tada dobija sasvim novu konzistenciju koja je, prema meni, puno bolja od klasičnog tofua.
Osim što dobija na čvrstini i reljefnosti, zamrznuti tofu bolje zadržava oblik kada se termički obrađuje i ne raspada se, kaže dalje Vicky Lau, i dodaje da je tofu zamrzavanjem izgubio vodu i dobio puno rupica, puno je finiji za žvakanje, a čini se da mu konzistencija više liči na meso. Te rupice su odlične za upijanje i pohranjivanje ukusa. Poput sunđera, zamrznuti tofu fantastično upija sosove i supe, što ga čini još sočnijim. A kao i sa svim drugim namirnicama koje obično zamrznete, zamrzavanjem produžavate rok trajanja svog tofua – svež tofu u frižideru može stajati nedeljama, no zamrznuti će izdržati puno, puno duže, priča chef Lau.
Iako je zamrznuti tofu moguće kupiti, ali i onaj koji već imate i koristite za pripremu jela kod kuće lako možete zamrznuti. Jednostavno ga narežite na kockice, ili kako već planirate da ga pripremate, i zamrznite ga u već određenim porcijama. Tofu će nakon 4-6 sati u zamrzivaču možda požuteti. No, to nije razlog za brigu, to je sasvim normalno. A u zamrzivaču ga možete čuvati i do godinu dana. Kada poželite da ga pripremite ostavite tofu u frižideru preko noći.
Zamrznuti tofu odličan je za dinstanje, mariniranje ili, jednostavno, dodavanje supama i čorbama, a jednom kada probate zamrznuti tofu, uvek ćete ga koristiti – poručuje chef Vicky Lau.
Sa čitaocima magazina Cafe Bar & Restoran rado je podelila jednostavan ali vrlo ukusan recept – kajgana od tofu sira
Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednje jakoj vatri.
Zgnječite komad tofua sa gnječilicom za krompir ili ga izmrvite rukama.
Pržite, uz često mešanje, dok preostala voda iz tofua ne nestane.
Dodajte nutritivni kvasac, so, kurkumu i beli luk u prahu.
Pržite oko 5 minuta uz neprestano mešanje.
Ulijte biljno mleko i promešajte.
Poslužite odmah uz narezani avokado, tost ili bilo što drugo što mislite da će se vašim gostima dopasti. Naravno, ovu kajganu možete obogatiti povrćem i začinima po želji.