
Beppino Occelli: Istorija, proizvodnja i odležavanje
Beppino Occelli mlekara je nastala 1976. godine sa ciljem da uspostavi plodonosnu vezu čoveka i prirode, između sireva Beppino Occeli, regije Langh...
pročitaj jošOno je u 14. veku našlo put do Švajcarske, a odatle je produžilo do severne Italije do Lombarije, Veneta, Furlanije i Trentina-Alto Adiđea i vrlo brzo postalo najpopularnije belo vino. Vino rođeno u Burgundiji, ime je dobilo po izgledu grožđa koji podseća na šišarku (pinot) i boji pokožice koja je sivkasto plave boje (grigio).
POĐITE U… Palermo, grad u kojem se ne pije loše vino
Stil Pinot Grigio je svestrano grožđe koje se proizvodi u nekoliko stilova. Najrasprostranjenije je suvo belo sa naglaskom na voće i svežinu. Drugi stil je suvi roze, što ne čudi jer je grožđe mutacija grožđa Pinot Noir. U Italiji se neguje i Ramato stil, kojim se zbog produžene maceracije dobija vino bakrene boje.
Suvo i mineralno Kako biste bolje razumeli Pinot Grigio vina, treba istaknuti da postoje tri tipa ovog vina. Suvo i voćno, slatko i voćno i ono koje nas u ovom tekstu najviše zanima, suvo i mineralno. Italijanski Pinot Grigio je izuzetno suvo, lagano i resko vino, slamnato žute boje, srednjeg tela i visoke kiselosti.
UPOZNAJTE barolo – plod plemenite magle
Ukus Pinot Grigio ima različite ukuse u zavisnosti od podneblja u kojem se uzgaja, kao i od vinskog stila. Karakteristični su ukusi limete, limuna, kruške, zelene jabuke i vinogradarske breskve. Pored toga primetne su arome badema, meda, đumbira i začinskog bilja uz mineralnu slanost.
Konzumiranje – Da biste u potpunosti osetili svu svežinu koju nudi, najbolje je da ga pijete mladog. Procenat alkohola se kreće od 11,5 do 13,5% ABV, a preporučena temperatura za konzumiranje je od 7 do 9°C.
S obzirom na bogate kiseline nemojte ovo vino uparivati sa hranom koja ima kisele sastojke, kao što su jela sa paradajzom ili citrusima. Suvo i roze će se vrlo lepo uklopiti sa prženom belom ribom, škampima, dagnjama, lagano začinjenom piletinom, salatama sa artičokama, šparglama i testeninama sa blagim, kremastim sosovima. Odlično se slaže sa azijskim jelima, a od sireva voli rikotu i mocarelu. Pinot Grigio Ramato je odličan aperitiv uz suhomesnate delikatese i malo jače sireve, a savršena je pratnja za pečenu perad, kao i dinstano povrće i variva.
U ČAŠI – crveni, iskričavi lambrusko
Za vinske snobove Pinot Grigio je previše jednostavan i nezanimljiv. Vino je je u jednom trenutku došlo na loš glas, i to kao posledica njegove neverovatne popularnosti što je rezultovalo brojnim vrlo lošim, masovno proizvedenim, etiketama. Jedan od najboljih načina da se zaštitite od loših etiketa je da izbegavate kupovinu jeftinih flaša i vina koja se prodaju u okviru masovnih marketinških kampanja.
Pinot Grigio DOC Caldaro Neke od najboljih boca sivog pinoa s visokim udelom kiseline dolaze iz Alto Adiđea, uključujući i ovu. Vinogradi na strmom i krečnjačkom tlu stvaraju vina srednjeg tela, puno sočnog žutog voća. Četiri meseca odležavanja, na nepcu daju slojevitu kompleksnost. 16 evra, kellereikaltern.com
Ca’ di Rajo Pinot Grigio Vinarija Ca’ di Rajo u Venetu je dom ovog sivog pinoa čiji se plodovi beru ručno početkom septembra. Karakteristične slamnato žute boje, vino nudi arome tropskog voća i cveća i prenosi na nepce najlepše citrusne note. 17,50 evra, cadirajo.it
Scarbolo Ramato Pinot Grigio XL je savršeni primerak Ramato vina, a produžena maceracija izvlači idealnu količinu tanina. Finalni proizvod je vino bakarne boje sa medenim, voćnim aromama i balansiranim ukusom zrele dinje. 34 evra, scarbolo.com
Schweppes sa ponosom otvara prijave za šesto Schweppes Mixology takmičenje, prestižno nadmetanje koje okuplja najtalentovanije barmene iz Srbije, C...
pročitaj jošMeggle Barista mleko garantuje bogatu, kremastu penu i idealnu teksturu za latte art, zahvaljujući svojoj specijalnoj formuli. Meggle Barista mlek...
pročitaj jošLegendarni trener Žoze Murinjo, poznat po nikad poljuljanom samopouzdanju i vrhunskim trenerskim dostignućima, rešen je da se okuša i u svetu enolo...
pročitaj još