Bikicki u Cirihu
16.10.2024 Drink

Taste of Adriatic: Vinarije Bikicki i Temet na prestižnom vinskom događaju u Cirihu

U subotu, 26. oktobra 2024., u modernoj dvorani Folium u strogom centru Ciriha, održaće se ekskluzivni događaj Taste of Adriatic, koji organizuje Adriatic Terroir, vodeći uvoznik i distributer vrhunskih vina iz jugoistočne Evrope.

Taste of Adriatic: Vinski region se predstavlja ljubiteljima vina u Švajcarskoj

Taste of Adriatic je događaj koji će na jednom mestu okupiti neke od najpoznatijih vinskih kuća iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a njihove etikete biće predstavljene najprestižnijim restoranima, vinotekama i ljubiteljima vina u Švajcarskoj. Direktor Adriatic Terroira, Danijel Filipović, oduševljen je odazivom vinara iz cele regije. Direktna komunikacija s predstavnicima vinarija, profesionalcima iz HoReCA kanala i ljubiteljima vina od velikog je značaja, s obzirom na to da na licu mesta mogu dobiti sve potrebne informacije, što uveliko olakšava prisutnost vrhunskih vina jugoistočne Evrope na tržištu Švajcarske. Danijel Filipović osvrnuo se i na ciljeve događaja:

Danijel Filipović u Cirihu

Taste of Adriatic: Danijel Filipović

„Cilj nam je prvenstveno predstaviti raznolikost terroira i autohtonih sorti zemalja s kojima sarađujemo. Zato smo kao lokaciju izabrali impresivnu dvoranu Folium jer nam je jako bitan ugodan ambijent u kojem se možemo predstaviti tržištu u najboljem svetlu na profesionalan način. Smatram kako niko to bolje ne može učiniti nego predstavnici vinarija, lično na licu mesta.“

Bikicki Đorđe u Cirihu

Taste of Adriatic: Đorđe Bikicki

Od vinarija iz Srbije predstavnike će na ovom događaju imati Vinarija Bikicki, poznate po svom avangardnom pristupu proizvodnji vina. Vlasnik Đorđe Bikicki stvara vina koja prkose konvencijama, s fokusom na minimalne intervencije u vinogradu i podrumu. Vinarija se specijalizovala za autohtone sorte poput Tamjanike, ali i za jedinstvene kupaže, često eksperimentirajući s dužim maceracijama i različitim tehnikama dozrevanja. Njihova vina privlače pažnju ljubitelja prirodnih i autentičnih vina, a sve više su prepoznata na regionalnoj i međunarodnoj vinskoj sceni.

Vinarija Temet vinograd

Taste of Adriatic: Vinarija Temet

Tržištu Švajcarske predstaviće se i Vinarija Temet koja je prepoznatljiva po svojoj strastvenoj predanosti stvaranju vrhunskih vina koja spajaju tradiciju i savremenost. Osnovana 2010. godine, vinarija se fokusira na autohtone sorte kao što su Prokupac i Tamjanika, stvarajući jedinstvena vina koja odražavaju karakter i terroir podneblja centralne Srbije. Temet se posebno ističe svojim serijama vina Ergo, koja su redovno nagrađivana na domaćim i međunarodnim takmičenjima. S inovativnim pristupom i pažnjom prema detaljima, vinarija Temet brzo je osvojila srca ljubitelja vina, pružajući im nezaboravna iskustva u svakom gutljaju.
Slovenačka vinarija Klet Brda, smeštena u srcu vinorodnog područja Goriških Brda, fokusirana je na autohtone sorte poput Rebule. Predanost vinarstvu pretočili su i u vrhunske Sauvignone, Chardonnaye i Merlote, a Taste of Adriatic biće odlična prilika za dokazivanje renomea vinarije koja ujedinjuje inovativnost i tradiciju švajcarskoj publici. Predstavnici Vinarije Keza (BiH) pozicionirane u Hercegovini, terroiru idealnom za uzgoj vinove loze, švajcarskoj publici predstaviće specifične sorte Žilavka i Blatina, bogata i kompleksna vina koja osvajaju ljubitelje i profesionalce širom regije.

Folium u Cirihu

Taste of Adriatic: Dvorana Folium u Cirihu

Taste of Adriatic: Hrvatsku će predstavljati vinarije Krauthaker, Galić, Kozlović…

Sa svojim predstavnicima na događaju će se predstaviti hrvatske vinarije Krauthaker i Galić. Krauthaker, višestruko međunarodno nagrađivana vinarija koja je dugogodišnjim renomeom stekla status sinonima za kvalitetu, nudi širok spektar vina, a posebno se ističu Chardonnay i Sauvignon Blanc od belih vina, dok od crvenih izdvajamo Merlot i Pinot Crni. Takođe, višestruko nagrađivana na međunarodnim takmičenjima, Vinarija Galić kombinuje modernu tehnologiju i tradiciju, a prepoznatljiva je po Graševini, Chardonnayu, Sauvignon Blancu, Merlotu i Cabernet Sauvignonu. Ovu vinariju karakterišu elegantna i kompleksna vina.
Vinarija Kozlović (Hrvatska) iz Momjana u Istri ponosi se dugom tradicijom koja datira iz 1904. godine, a posebno je cenjena po autohtonoj sorti istarskog terroira – Malvaziji. Proizvode još i vrhunski Teran, Muškat Momjanski i Sauvignon Blanc, sorte koje su prepoznate na brojnim međunarodnim takmičenjima. S otoka Brača u Hrvatskoj u Cirih stižu i predstavnici Vinarije Stina, čija vina odražavaju autentičnost i lepotu dalmatinskog terroira. Plavac Mali, Pošip i Vugava koji doživljajem dočaravaju mediteranski karakter stekli su status kvaliteta i inovativnosti na brojnim tržištima. Na događaju će učestvovati i druge vinarije iz portfolija Adriatic Terroira, kao što su Apolitico, Vina Kos, Vina Coronica, Ante Sladić Vino i Zlatan Otok iz Hrvatske.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: ARHIVA VINARIJA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije