Made in Italy. Pardulas, slatke korpice pune duše
Gastronomski identitet Sardinije se izražava kroz malloreddus i culurgiones pastu, prasetinu sa ražnja uz pane karaso, pekorino Sardo i limončelo. ...
pročitaj jošU razgovoru sa šefom Davidom Šimunićem, maestrom iz restorana Salon 1905, koji je u Gault&Millau vodiču za Srbiju proglašen za Šefa budućnosti, složili smo se da mašta može biti kobna, ako se ne poznaju zakoni kuvanja. Drugi, takođe sjajan šef, Bojan Lacmanović koji vodi restoran Vila Gospava mi je pričao da je maštu počeo da koristi nakon dobrih desetak godina kuvanja telećih glava u škembetu, papaka u saftu, jagnjećih čorbi.
Ova dva razgovora su me podsetila na anegdotu kada su Pikasa pitali da li on ume nešto “normalno” da nacrta. Ekscentrični genije je za 5 minuta nacrtao savršenu, gotovo fotografski precizno, glavu konja. Pablo je imao i više nego dobre temelje.
Isti je slučaj sa svim kuhinjama, pa i sa italijanskom. Recepture iz kuvara iz 18. veka se i dalje koriste, kao i metode, pa čak i posude. Takva je i naša šefica kuhinje Joëlle Néderlants. Napravila nam je parmiđanu koja poštuje sve zakone, a maštoviti detalj su artičoke. Za bruskete je osmislila potpuno nove ukuse, a luk, paradajz i patlidžan je napunila onako kako to rade u Liguriji. Poslasticu Zuccoto je prvo napravila kako je njena nona to radila, a onda ju je izmenjenim receptom donela u 21. vek.
Autentičnost je i obeležje dva regiona koja smo posetili – Veneto i Siciliju, a još ortodoksnije se živi i kuva na ostrvima u Napuljskom zalivu…
Sve što smo vam pripremili za ovaj broj, kao i za svaki prethodni, je simbioza prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Novo koje poštuje staro, moderno koje se nadograđuje na tradicionalno, krov koji se oslanja na zidove. A sve to ne vredi bez temelja. I zato, kad vam neko kaže da ste kuvar k’o kuća, zahvalite mu se.
Uživajte u letu, moru, jezeru, reci, u još jednom putovanju kroz Italiju i zidanju vaše autentične gastronomske kuće!
A mi se vidimo opet. U najlepšem magazinu!
POGLEDAJTE šta smo vam pripremili u novom broju magazina MAGAZINA LA CUCINA ITALIANA
Međunarodni slatki megalit, đanduja - izaziva najpozorniju svetsku pažnju samo na spomen imena legendarne italijanske čokoladne mešavine. Nekada de...
pročitaj jošSicilija je jedna od najsiromašnijih regija Italije, pa se to primeti i na ulicama glavnog grada. No, bez obzira na lošiji standard Palermo je grad...
pročitaj jošMeka i nestvarno kremasta struktura jezgra je obmotana mocarelom, što ovaj sir čini jednom od najpoželjnijih namirnica širom Italije. Burrata je da...
pročitaj još