LCI naslovna broj 015 za FRONT

U prodaji je novi broj magazina LA CUCINA ITALIANA! Radost leta na stolu!

U razgovoru sa šefom Davidom Šimunićem, maestrom iz restorana Salon 1905, koji je u Gault&Millau vodiču za Srbiju proglašen za Šefa budućnosti, složili smo se da mašta može biti kobna, ako se ne poznaju zakoni kuvanja. Drugi, takođe sjajan šef, Bojan Lacmanović koji vodi  restoran Vila Gospava mi je pričao da je maštu počeo da koristi nakon dobrih desetak godina kuvanja telećih glava u škembetu, papaka u saftu, jagnjećih čorbi.

LCI naslovna broj 015

Vaša autentična gastronomska kuća!

Ova dva razgovora su me podsetila na anegdotu kada su Pikasa pitali da li on ume nešto “normalno” da nacrta. Ekscentrični genije je za 5 minuta nacrtao savršenu, gotovo fotografski precizno, glavu konja. Pablo je imao i više nego dobre temelje.

PUNJENO POVRĆE

Isti je slučaj sa svim kuhinjama, pa i sa italijanskom. Recepture iz kuvara iz 18. veka se i dalje koriste, kao i metode, pa čak i posude. Takva je i naša šefica kuhinje Joëlle Néderlants. Napravila nam je parmiđanu koja poštuje sve zakone, a maštoviti detalj su artičoke. Za bruskete je osmislila potpuno nove ukuse, a luk, paradajz i patlidžan je napunila onako kako to rade u Liguriji. Poslasticu Zuccoto je prvo napravila kako je njena nona to radila, a onda ju je izmenjenim receptom donela u 21. vek.
Autentičnost je i obeležje dva regiona koja smo posetili – Veneto i Siciliju, a još ortodoksnije se živi i kuva na ostrvima u Napuljskom zalivu…

OSTRVSKA KUHINJA

Sve što smo vam pripremili za ovaj broj, kao i za svaki prethodni, je simbioza prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Novo koje poštuje staro, moderno koje se nadograđuje na tradicionalno, krov koji se oslanja na zidove. A sve to ne vredi bez temelja. I zato, kad vam neko kaže da ste kuvar k’o kuća, zahvalite mu se.

Uživajte u letu, moru, jezeru, reci, u još jednom putovanju kroz Italiju i zidanju vaše autentične gastronomske kuće!
A mi se vidimo opet. U najlepšem magazinu!

POGLEDAJTE šta smo vam pripremili u novom broju magazina MAGAZINA LA CUCINA ITALIANA

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: RICARDO LETTIERI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.