Ne samo sveže, sveže non-stop: Tork Constant, revolucija osveživača prostorija
Tork je lansirao novi sistem osveživača vazduha kako bi toaleti konstantno odisali svežinom – dizajniran tako da se vrlo jednostavno dopunjava. Loš...
pročitaj jošIzašao je novi broj magazina Cafe Bar & Restoran, a pred vama je samo delić sadržaja koji smo pripremili.
U eri globalizacije odnos prema tradiciji se menja iz godine u godinu i shvatanje tradicije kao stava jedne generacije prema sopstvenoj prošlosti i kulturi omogućuje nam da analiziramo i obrazlažemo način na koji se u savremenom svetu odnosimo prema kulturnom nasleđu, kao i da analiziramo tradiciju kao osnov nacionalnog identiteta. Tradicionalna hrana – kao proizvod okruženja, prirodnih resursa, ali i kulture, istorije i načina života na određenom području – ima važnu ulogu u sveukupnoj tradiciji svakog naroda. Svi narodi, zemlje, etničke zajednice imaju specifične navike u ishrani koje se u većoj ili manjoj meri razlikuju od navika drugih zajednica. One se prenose sa jedne generacije na drugu, imaju važnu ulogu u folkloru i običajima određenih regiona stotinama, pa i hiljadama godina i doprinose sveukupnom kulturnom diverzitetu.
Da bismo dali svoj skroman doprinos očuvanju srpske gastronomske tradicije, redakcija magazina Cafe Bar & Restoran će tokom 2024. godine organizovati Izbor za najbolje restorane srpske tradicionalne kuhinje. Ono što će ovaj izbor razlikovati u odnosu na slične je činjenica da će garanciju kvaliteta dati sami posetioci restorana. Više o izboru i prvih 20 restorana koji su ušli u konkurenciju pročitajte u novom broju.
Da srpska kuhinja može da se ponosi svojim mladim naraštajima, najbolje govori uspeh mladih kuvara Srbije na Olimpijadi u Štutgartu, a chef Aleksandar Branković nam otkriva čime su impresionirali inostrani stručni žiri. Pored tradicije, u ovom broju, posebnu pažnju smo posvetili položaju žena u ugostiteljskoj industriji. O svojim iskustvima govore Ana Roš, Petra Jelenić, Dunja Lukić, Jelena Martinović i Danijela Tešić.
Kao što ste već navikli, posetili smo brojne nove ugostiteljske objekte širom zemlje, upoznali smo se sa Monza konceptom u Kikindi, Basch House gastronomskom pričom iz Subotice, kao i novim ruhom najstarije novosadske kafane Kod Fazana. Chef Dušan Todić nam se javio iz San Dijega, bili smo gosti Pizzerie Cafeterie Italiane i uživali smo u večeri koju je pripremio chef Nenad Atanasković iz Thyme Street koncepta.
Branko Vučković, direktor sektora za alkoholna pića i kafu u Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora nam je otkrio sve inovacije koje su pripremili za HoReCa kanal. Menadžer Torka za Srbiju, a Igor Mišić, nam je pojasnio kakve benefite ugositeljima donosi Tork Workflow koncept.
Jelisaveta Stanojević nam je ispričala kako je uplovila u svet sommelierstva, a ljubaznošću M.Arch Jelene Stanojević vam otkrivamo kako će izgledati restoran Jamie’s Italian u Beogradu.
Da bi i kraj ove uvodne reči bio obojen tradicionalnom srpskom kuhinjom, pobrinuo se naš dragi prijatelj i kolumnista Hadži Jovan Mrđenović koji nam donosi priču o Bojčinskoj Kolebi.
I kao i uvek, novi broj magazina možete preuzeti u PDF formatu na našoj web stranici na LINKU OVDE.
Finalno regionalno takmičenje Barcaffè Barista Cup-a, održano 27. septembra u Ljubljani, okupilo je 12 najboljih barista iz Srbije, Hrvatske, Slove...
pročitaj jošFruit Express je kafić sa ceđenim sokovima, koji od juna meseca radi na Adi Ciganliji. Kafić Fruit Express na Adi Ciganliji je sjajno mesto za opu...
pročitaj jošToast.ed je konceptualni snack bar u Beču, otvoren u martu ove godine, a u ponudi ima samo zalogaje u kojima je osnova tost. Zadivljujuća arhitekt...
pročitaj još