Bistecca di manzo – klasik sa twistom koji potpisuje italijanski chef Cristiano Tomei
Italijanski chef Cristiano Tomei ima veliki kapacitet da zabavi publiku zahvaljujući svom razigranom i iskrenom duhu. A trag takvog kreatora nemoguće je ne zapaziti na tanjiru koji iznosi pred goste svog restorana simboličnog naziva, L’Imbuto u Luki.
Odavno među najtalentnovanijim kuvarima u Italiji, chef Cristiano Tomei poznat je široj publici kao sudija u Cuochi d’Italia i Kitchen Sound Show. U kuvanju se priseća ukusa babinih jela i gaji povezanost sa svojim toskanskim i primorskim korenima. Kuhinja koju je kreirao oplemenjuje lokalne proizvode. Poput retkih, ume da ih uskladi koristeći izuzetnu pronicljivost i uglađeni dodir bez banalne egzotike, a sve interpretirano kroz savremeni italijanski pogled na hranu.
Prvi restoran otvorio je na plaži, sa 27 godina, a zatim ga preselio u centar Vijaređa i konačno u Luku. U radu koristi tehnike iz celog sveta, ali samo domaće sirovine. Njegov restoran L’Imbuto nalazi se u istorijskom gradu Lucca i nema mnogo veze sa fine dining restoranima. To ga nije sputalo da 2014. godine osvoji Michelinovu zvezdicu.
Jedan od najpoznatijih i kontraverznih kuvara u Italiji, zahvaljujući svojim kreativnim jelima i originalnim kombinacijama, podigao je restoran u pomoćnim objektima Palazzo Pfanner, muzeja umetnosti i artefakata iz XVII veka. Ovde gosti biraju broj jela koje žele, obaveštavaju kuvara da li imaju alergije, a zatim se prijatno zavale i uživaju u iznenađujućim jelima koja se pripremaju za njih.
Uprkos tome što posluje u malom gradu i bez kompromisa, restoran je često pun. A nema čak ni jelovnik, što Tomei objašnjava rečima: „Kuvanje je kao džez; partitura je postavljena, ali harmonije su rezultat muzičareve improvizacije. Kao kuvari, moramo da ponudimo sreću, cilj nam je da angažujemo čula, koristimo tehnike koje imaju precizna hemijsko-fizička pravila kao osnovu. Kuvar, ne samo kao osoba koja pravi hranu, ima dužnost da preispita ono što je već poznato, i krene novim putevima”. Šireći svoju kulinarsku filozofiju, chef Cristiano Tomei čitaocima magazinaCafe Bar& Restoran nudi
recept za pripremu italijanskog klasika – bistecca di manzo
Sjedinite sirće sa 5 kašika maslinovog ulja, solju i biberom. Dodajte sitno seckani beli luk, crvenu peperoncino papričicu kojoj ste prethodno uklonili seme i 2 kašike seckanog korijandera. Ocedite kukuruz iz konzerve, isperite i ponovo dobro ocedite.
Propržite zrna na 1 kašičici ulja, dok ne porumene.
Pomešajte sitno seckan crni luk i list peršuna sa preostalim korijanderom, kuvanim pirinčem i polovinom dresinga sa peperoncinom.
Uklonite višak vlage sa odrezaka upijajući je papirnim ubrusom. Pecite ih na vrelom roštilju ili grill-tiganju 8-10 minuta.
Zatim, sklonite, ostavite da odmori pa isecite na trakice. Začinite biberom i prelijte preostalim dresingom.
Poređajte na tanjir meso isečeno na trakice sa salatom i poslužite.