
Chef Pam proglašena za najbolju kuvaricu na svetu 2025
Tajlandska kuvarica Pichaya Pam Soontornyanakij, poznata kao chef Pam, ponela je prestižnu titulu najbolje kuvarice sveta za 2025. godinu po izboru...
pročitaj jošItalijanski chef Cristiano Tomei ima veliki kapacitet da zabavi publiku zahvaljujući svom razigranom i iskrenom duhu. A trag takvog kreatora nemoguće je ne zapaziti na tanjiru koji iznosi pred goste svog restorana simboličnog naziva, L’Imbuto u Luki.
View this post on Instagram
Odavno među najtalentnovanijim kuvarima u Italiji, chef Cristiano Tomei poznat je široj publici kao sudija u Cuochi d’Italia i Kitchen Sound Show. U kuvanju se priseća ukusa babinih jela i gaji povezanost sa svojim toskanskim i primorskim korenima. Kuhinja koju je kreirao oplemenjuje lokalne proizvode. Poput retkih, ume da ih uskladi koristeći izuzetnu pronicljivost i uglađeni dodir bez banalne egzotike, a sve interpretirano kroz savremeni italijanski pogled na hranu.
Prvi restoran otvorio je na plaži, sa 27 godina, a zatim ga preselio u centar Vijaređa i konačno u Luku. U radu koristi tehnike iz celog sveta, ali samo domaće sirovine. Njegov restoran L’Imbuto nalazi se u istorijskom gradu Lucca i nema mnogo veze sa fine dining restoranima. To ga nije sputalo da 2014. godine osvoji Michelinovu zvezdicu.
PROČITAJTE: Salaš Kovač 1920 – fine dining na vojvođanski način
Michelinov vodič o ovom mestu danas piše:
Jedan od najpoznatijih i kontraverznih kuvara u Italiji, zahvaljujući svojim kreativnim jelima i originalnim kombinacijama, podigao je restoran u pomoćnim objektima Palazzo Pfanner, muzeja umetnosti i artefakata iz XVII veka. Ovde gosti biraju broj jela koje žele, obaveštavaju kuvara da li imaju alergije, a zatim se prijatno zavale i uživaju u iznenađujućim jelima koja se pripremaju za njih.
Uprkos tome što posluje u malom gradu i bez kompromisa, restoran je često pun. A nema čak ni jelovnik, što Tomei objašnjava rečima: „Kuvanje je kao džez; partitura je postavljena, ali harmonije su rezultat muzičareve improvizacije. Kao kuvari, moramo da ponudimo sreću, cilj nam je da angažujemo čula, koristimo tehnike koje imaju precizna hemijsko-fizička pravila kao osnovu. Kuvar, ne samo kao osoba koja pravi hranu, ima dužnost da preispita ono što je već poznato, i krene novim putevima”. Šireći svoju kulinarsku filozofiju, chef Cristiano Tomei čitaocima magazina Cafe Bar & Restoran nudi
SASTOJCI ZA 4 OSOBE
Sjedinite sirće sa 5 kašika maslinovog ulja, solju i biberom. Dodajte sitno seckani beli luk, crvenu peperoncino papričicu kojoj ste prethodno uklonili seme i 2 kašike seckanog korijandera. Ocedite kukuruz iz konzerve, isperite i ponovo dobro ocedite.
Propržite zrna na 1 kašičici ulja, dok ne porumene.
PROČITAJTE: Post Posti, hram asketske hrane
Pomešajte sitno seckan crni luk i list peršuna sa preostalim korijanderom, kuvanim pirinčem i polovinom dresinga sa peperoncinom.
Uklonite višak vlage sa odrezaka upijajući je papirnim ubrusom. Pecite ih na vrelom roštilju ili grill-tiganju 8-10 minuta.
Zatim, sklonite, ostavite da odmori pa isecite na trakice. Začinite biberom i prelijte preostalim dresingom.
Poređajte na tanjir meso isečeno na trakice sa salatom i poslužite.
Restoran GiG je ove godine postao novi član visokog društva srpskih restorana čije ulaze krasi crvena Michelinova pločica. - Restoran GiG vredi ...
pročitaj jošTajlandska kuvarica Pichaya Pam Soontornyanakij, poznata kao chef Pam, ponela je prestižnu titulu najbolje kuvarice sveta za 2025. godinu po izboru...
pročitaj jošKada su Hotel Gorski & Spa, organizacija „Ja volim Francusku“ i „Međunarodna unija regije Alzas“ najavili dolazak čuvenog francuskog šefa kuhin...
pročitaj još