
Boiron, kada se voće pretvori u savršen sladoled
Priprema sladoleda zahteva veštinu, preciznost i vrhunske sastojke – spoj koji pravi razliku između prosečnog i nezaboravnog. Iz tog razloga profes...
pročitaj jošJedan od istaknutih pastry chefova današnjice svojevremeno je zajedničku inspiraciju pronalazio radeći sa Carles Mampelom u Bubóu. Pastry chef Pieter de Volder je potom 2015. godine, upravljajući se filozofijom manje je više, otvorio sopstvenu radnju u belgijskom Leuvenu, sa proizvođačem čokolade Davidom van Acerom.
View this post on Instagram
Stvara spolja čiste i elegantne kreacije ali veoma moćnih ukusa, za čiju izradu su korišćeni najbolji proizvodi poigravajući se različitim teksturama i laganim musevima. Veoma moderan stil kao izraz De Volderove kracije ogleda se u baš u ovom desertu, za čiju pripremu donosimo recept u nastavku.
KOMPOZICIJA
SASTOJCI
GANACHE
Skuvajte pavlaku, mleko i mahunu vanile, pa procedite preko čokolade. Mešajte do glatke emulzije koristeći ručni blender. Dodajte otopljenu želatinsku masu i dobro promešajte.
Desert koji osvaja – čokoladni tart sa malinama
GRANITA
Zagrejte sve sastojke i ostavite preko noći. Procedite i zamrznite.
ČOKOLADNE MRVICE
Mešajte sve sastojke dok se grubo ne sjedine. Istresite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 170°C 16 minuta. Promešajte par puta tokom pečenja.
SLADOLED
Skuvajte mleko sa mahunama vanile, šećerom i žumancima na 83°C (anglaise). Ostavite da sazri 24 sata. Dodajte neulupanu pavlaku. Emulgujte.
ŽELE OD POMORANDŽE
Zagrejte sokove na 40°C i pomešajte sa agarom. Kuvajte tri minuta. Dodajte želatinsku masu i dobro promešajte. Sipajte na pleh i ostaviti da se želira. Isecite na male kocke.
KOMPLETIRANJE
Postavite dva sloja umućenog ganaša na tanjir. U sredinu stavite mali sloj mrvica. Postavite kugu sladoleda od vanile na mrvice. Ukrasite granitom, želeom od narandže i pločicama bele čokolade. Završite prahom od liofilizovne maline.
Rodonačelnici fine dining street fooda u našoj zemlji, Stefan i Sara Živković, nakon što su osvojili Beograd ukusima na Zemunskoj pijaci, početkom ...
pročitaj jošAna Roš, čiji restoran Hiša Franko nosi tri Michelinove zvezdice, uskoro otvara nov restoran. Naime, krajem 2025. godine, u partnerstvu s Valamar h...
pročitaj jošChef Nenad Atanasković, odnedavno poznat i široj publici zbog učešća u serijalu Master Chef Srbija, priredio je sredinom januara večeru sa menijem ...
pročitaj još