Jedan od istaknutih pastry chefova današnjice svojevremeno je zajedničku inspiraciju pronalazio radeći sa Carles Mampelom u Bubóu. Pastry chef Pieter de Volder je potom 2015. godine, upravljajući se filozofijom manje je više, otvorio sopstvenu radnju u belgijskom Leuvenu, sa proizvođačem čokolade Davidom van Acerom.
Stvara spolja čiste i elegantne kreacije ali veoma moćnih ukusa, za čiju izradu su korišćeni najbolji proizvodi poigravajući se različitim teksturama i laganim musevima. Veoma moderan stil kao izraz De Volderove kracije ogleda se u baš u ovom desertu, za čiju pripremu donosimo recept u nastavku.
Hora de Vermut sa granitom i sladoledom
by chef Pieter de Volder
KOMPOZICIJA
Ganache
Granita
Čokoladne mrvice
Sladoled
Žele od pomorandže
SASTOJCI
GANACHE
249 g Debic pavlake Stand & Overrun 35%
70 g mleka
1 mahuna vanile
30 g želatinske mase (5 g želatina u prahu + 25 g vode)
154 g crne čokolade 64%
75 g mlečne čokolade 35%
Skuvajte pavlaku, mleko i mahunu vanile, pa procedite preko čokolade. Mešajte do glatke emulzije koristeći ručni blender. Dodajte otopljenu želatinsku masu i dobro promešajte.
Zagrejte sve sastojke i ostavite preko noći. Procedite i zamrznite.
ČOKOLADNE MRVICE
100 g Debic putera
100 g šećera
100 g mlevenog pečenog badema
75 g brašna
15 g kakao praha
1 korica pomorandže
1,2 g fleur de sel
Mešajte sve sastojke dok se grubo ne sjedine. Istresite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 170°C 16 minuta. Promešajte par puta tokom pečenja.
SLADOLED
1 l mleka
240 g žumanca
300 g šećera
2 mahune vanile
500 g Debic pavlake Stand & Overrun 35%
Skuvajte mleko sa mahunama vanile, šećerom i žumancima na 83°C (anglaise). Ostavite da sazri 24 sata. Dodajte neulupanu pavlaku. Emulgujte.
36 g želatinske mase (6 g želatina u prahu + 30 g vode)
4 g agar-agara
Zagrejte sokove na 40°C i pomešajte sa agarom. Kuvajte tri minuta. Dodajte želatinsku masu i dobro promešajte. Sipajte na pleh i ostaviti da se želira. Isecite na male kocke.
KOMPLETIRANJE
Postavite dva sloja umućenog ganaša na tanjir. U sredinu stavite mali sloj mrvica. Postavite kugu sladoleda od vanile na mrvice. Ukrasite granitom, želeom od narandže i pločicama bele čokolade. Završite prahom od liofilizovne maline.