Hora de vermut sa granitom i sladoledom
08.06.2024 Chef

Hora de Vermut sa granitom i sladoledom

Jedan od istaknutih pastry chefova današnjice svojevremeno je zajedničku inspiraciju pronalazio radeći sa Carles Mampelom u Bubóu. Pastry chef Pieter de Volder je potom 2015. godine, upravljajući se filozofijom manje je više, otvorio sopstvenu radnju u belgijskom Leuvenu, sa proizvođačem čokolade Davidom van Acerom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pieter De Volder (@pastrypikkes)

Stvara spolja čiste i elegantne kreacije ali veoma moćnih ukusa, za čiju izradu su korišćeni najbolji proizvodi poigravajući se različitim teksturama i laganim musevima. Veoma moderan stil kao izraz De Volderove kracije ogleda se u baš u ovom desertu, za čiju pripremu donosimo recept u nastavku.

Hora de Vermut sa granitom i sladoledom
by chef Pieter de Volder

KOMPOZICIJA

  • Ganache
  • Granita
  • Čokoladne mrvice
  • Sladoled
  • Žele od pomorandže

SASTOJCI

GANACHE

  • 249 g Debic pavlake Stand & Overrun 35%
  • 70 g mleka
  • 1 mahuna vanile
  • 30 g želatinske mase (5 g želatina u prahu + 25 g vode)
  • 154 g crne čokolade 64%
  • 75 g mlečne čokolade 35%

Skuvajte pavlaku, mleko i mahunu vanile, pa procedite preko čokolade. Mešajte do glatke emulzije koristeći ručni blender. Dodajte otopljenu želatinsku masu i dobro promešajte.

Desert koji osvaja – čokoladni tart sa malinama

GRANITA

  • 250 g vode
  • 80 g šećera
  • 30 g soka od pomorandže
  • 55 g crvenog vermuta
  • 32 g soka od bergamota
  • 1 zvezdasti anis

Zagrejte sve sastojke i ostavite preko noći. Procedite i zamrznite.

Hora de vermut sa granitom i sladoledom

ČOKOLADNE MRVICE

  • 100 g Debic putera
  • 100 g šećera
  • 100 g mlevenog pečenog badema
  • 75 g brašna
  • 15 g kakao praha
  • 1 korica pomorandže
  • 1,2 g fleur de sel

Mešajte sve sastojke dok se grubo ne sjedine. Istresite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 170°C 16 minuta. Promešajte par puta tokom pečenja.

SLADOLED

  • 1 l mleka
  • 240 g žumanca
  • 300 g šećera
  • 2 mahune vanile
  • 500 g Debic pavlake Stand & Overrun 35%

Skuvajte mleko sa mahunama vanile, šećerom i žumancima na 83°C (anglaise). Ostavite da sazri 24 sata. Dodajte neulupanu pavlaku. Emulgujte.

Uživajte u jagodama uz Eros

ŽELE OD POMORANDŽE

  • 350 g soka od pomorandže
  • 80 g soka od limete
  • 36 g želatinske mase (6 g želatina u prahu + 30 g vode)
  • 4 g agar-agara

Zagrejte sokove na 40°C i pomešajte sa agarom. Kuvajte tri minuta. Dodajte želatinsku masu i dobro promešajte. Sipajte na pleh i ostaviti da se želira. Isecite na male kocke.

KOMPLETIRANJE

Postavite dva sloja umućenog ganaša na tanjir. U sredinu stavite mali sloj mrvica. Postavite kugu sladoleda od vanile na mrvice. Ukrasite granitom, želeom od narandže i pločicama bele čokolade. Završite prahom od liofilizovne maline.

AUTOR: NATAŠA STEVANOVIĆ

FOTO: DEBIC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije