Restoran GIG: Veče sa vinima Château Cos d’Estournel
Restoran GIG, sinonim za eleganciju i vrhunsku gastronomiju u Beogradu, priprema jedinstveno veče posvećeno umetnosti uživanja u vinima. Restoran ...
pročitaj jošOno je u 14. veku našlo put do Švajcarske, a odatle je produžilo do severne Italije do Lombarije, Veneta, Furlanije i Trentina-Alto Adiđea i vrlo brzo postalo najpopularnije belo vino. Vino rođeno u Burgundiji, ime je dobilo po izgledu grožđa koji podseća na šišarku (pinot) i boji pokožice koja je sivkasto plave boje (grigio).
POĐITE U… Palermo, grad u kojem se ne pije loše vino
Stil Pinot Grigio je svestrano grožđe koje se proizvodi u nekoliko stilova. Najrasprostranjenije je suvo belo sa naglaskom na voće i svežinu. Drugi stil je suvi roze, što ne čudi jer je grožđe mutacija grožđa Pinot Noir. U Italiji se neguje i Ramato stil, kojim se zbog produžene maceracije dobija vino bakrene boje.
Suvo i mineralno Kako biste bolje razumeli Pinot Grigio vina, treba istaknuti da postoje tri tipa ovog vina. Suvo i voćno, slatko i voćno i ono koje nas u ovom tekstu najviše zanima, suvo i mineralno. Italijanski Pinot Grigio je izuzetno suvo, lagano i resko vino, slamnato žute boje, srednjeg tela i visoke kiselosti.
UPOZNAJTE barolo – plod plemenite magle
Ukus Pinot Grigio ima različite ukuse u zavisnosti od podneblja u kojem se uzgaja, kao i od vinskog stila. Karakteristični su ukusi limete, limuna, kruške, zelene jabuke i vinogradarske breskve. Pored toga primetne su arome badema, meda, đumbira i začinskog bilja uz mineralnu slanost.
Konzumiranje – Da biste u potpunosti osetili svu svežinu koju nudi, najbolje je da ga pijete mladog. Procenat alkohola se kreće od 11,5 do 13,5% ABV, a preporučena temperatura za konzumiranje je od 7 do 9°C.
S obzirom na bogate kiseline nemojte ovo vino uparivati sa hranom koja ima kisele sastojke, kao što su jela sa paradajzom ili citrusima. Suvo i roze će se vrlo lepo uklopiti sa prženom belom ribom, škampima, dagnjama, lagano začinjenom piletinom, salatama sa artičokama, šparglama i testeninama sa blagim, kremastim sosovima. Odlično se slaže sa azijskim jelima, a od sireva voli rikotu i mocarelu. Pinot Grigio Ramato je odličan aperitiv uz suhomesnate delikatese i malo jače sireve, a savršena je pratnja za pečenu perad, kao i dinstano povrće i variva.
U ČAŠI – crveni, iskričavi lambrusko
Za vinske snobove Pinot Grigio je previše jednostavan i nezanimljiv. Vino je je u jednom trenutku došlo na loš glas, i to kao posledica njegove neverovatne popularnosti što je rezultovalo brojnim vrlo lošim, masovno proizvedenim, etiketama. Jedan od najboljih načina da se zaštitite od loših etiketa je da izbegavate kupovinu jeftinih flaša i vina koja se prodaju u okviru masovnih marketinških kampanja.
Pinot Grigio DOC Caldaro Neke od najboljih boca sivog pinoa s visokim udelom kiseline dolaze iz Alto Adiđea, uključujući i ovu. Vinogradi na strmom i krečnjačkom tlu stvaraju vina srednjeg tela, puno sočnog žutog voća. Četiri meseca odležavanja, na nepcu daju slojevitu kompleksnost. 16 evra, kellereikaltern.com
Ca’ di Rajo Pinot Grigio Vinarija Ca’ di Rajo u Venetu je dom ovog sivog pinoa čiji se plodovi beru ručno početkom septembra. Karakteristične slamnato žute boje, vino nudi arome tropskog voća i cveća i prenosi na nepce najlepše citrusne note. 17,50 evra, cadirajo.it
Scarbolo Ramato Pinot Grigio XL je savršeni primerak Ramato vina, a produžena maceracija izvlači idealnu količinu tanina. Finalni proizvod je vino bakarne boje sa medenim, voćnim aromama i balansiranim ukusom zrele dinje. 34 evra, scarbolo.com
Praznična atmosfera donosi radost, toplinu i trenutke koje delimo sa voljenima. Uz Monin Spiced Red Berries sirup, svaki napitak postaje deo te čar...
pročitaj jošBorn in Italy, shared everywhere. Možete biti u Rimu, Beogradu, Londonu, Berlinu, Njujorku ili Valdobijadeneu. Odmah iza ugla vašeg doma ili kil...
pročitaj jošVečno pitanje je kako je moguće da pića od žitarica, agave, šećerne trske, pa i krompira, budu po popularnosti ispred destilata koji nastaje od voć...
pročitaj još