
Kako se pravilno drži čaša za vino? Ovaj mini vodič daje odgovor
U svetu ugostiteljstva i poslovanja sa hranom i pićem, naročito vinom, poznavanje pravilne tehnike držanja čaše za vino nije samo stvar estetikete,...
pročitaj jošArgentina, zemlja srebra, fudbala, tanga, gaučosa koji gone krda goveda po pampasima. Priznajem da je tekst inspirisan tihom patnjom potpisnika ovih redova za ovom zemljom, komadom govedine sa roštilja i flašom raskošnog malbeca.
Malo ko kao Argentinci uživaju u crvenom mesu sa roštilja. Isto tako malo koje vino toliko ide uz roštilj kao argentinski malbec. Iako je to autohtono francuska sorta, Argentina je zaslužna za današnju svetsku slavu.
Značajniju ulogu na svetskom tržištu je dobio osamdesetih godina prošlog veka, da bi pravi bum doživeo dvadesetak godina kasnije. Malbec je iz početka bio punog tela, osećalo se zrelo, pa i prezrelo voće, dosta džemasti ukus, mekani tanini. Bilo je to vino koje je zadovoljavalo ukuse većine, što zbog pristupačne cene, te i zbog toga što je bio daleko bogatiji „crnjak“ od evropskih parnjaka tog vremena.
S razvojem enologije akoholi su nastavili rasti i malbec je odjednom postao pretežak, previše zasitan, pa se tržište vratilo Evropi u potrazi za originalnim malbecom gde je ta sorta u jednom trenutnu u Francuskoj bila pred nestajanjem.
Malbec se najviše sačuvao u jugozapadnoj Francuskoj u vinskoj regiji Sud Ouest, a osim po Cahorsu poznata je i po Bergeracu koji nudi najbolji odnos cene i kvaliteta kada su klasični Bordeaux blendovi u pitanju – tannat, pa Jurançon, slavnom slavnom po desertnim vinima, i tako dalje.
Argentinci su ubrzo shvatili da svet zanima ravnoteža i umerenost više od čistokrvne snage i koncentracije i vodeći vinari su kao i neka sasvim nova lica odlučili potražiti nove lokacije za vinograde, na većim nadmorskim visinama od preko 1.000, pa čak i do 1.800 metara visoko u Andima gde su uspeli da pronađu traženi balans.
Arome su postale svežije i intenzivnije, alkoholi niži, nestao je džemasti ukus, a u opis ovog vina ušao je i terroir. Dakle različiti vinogradi malbeca su na različitim pozicijama davali različite rezultate. To je dovelo do toga da najbolji malbeci nemaju stereotipni karakter, nego su postala vina sa poreklom, puno sličnija evropskim, a opet sa sebi svojstvenim karakteristikama. I zbog toga su postala neizostavna na svetskim trpezama.
U svetu ugostiteljstva i poslovanja sa hranom i pićem, naročito vinom, poznavanje pravilne tehnike držanja čaše za vino nije samo stvar estetikete,...
pročitaj jošZima je idealno vreme za tople napitke koji pružaju bogatstvo ukusa, ali i komfor i energiju koji su nam posebno potrebni tokom zimskih dana. Topla...
pročitaj jošU okviru ovogodišnje proslave Svetog Trifuna – praznika vinogradara i vinara, ambasador Italije, Njegova ekselencija Paolo Palminteri, uručio je pr...
pročitaj još