Pretraga
Food 30.09.2021

Da li je sveže meso koje se plasira na tržištu prošlo sve kontrole kvaliteta?

Svetislav Stojanović
Sveže meso

Koliko je važno da je sveže meso prošlo kontrolu kvaliteta i bezbednosti proizvoda, da trgovinski lanci obavljaju svakodnevne striktne laboratorijske analize proizvoda, vrše isporuku u najkraćem roku, poštuju dobrobiti životinja pri uzgoju, uz smanjenu upotrebu antibiotika i smanjenje emisije ugljen-dioksida? Odgovore na ova pitanja pružili su učesnici panela „Kvalitetno, sveže i u potpunosti kontrolisano sveže meso u prodavnicama“.

Poštovanje najviših standarda bezbednosti i kvaliteta

Delez Srbija je prvi trgovinski lanac na domaćem tržištu koji je započeo kontrole dobavljača u oblasti bezbednosti proizvoda, socijalne usklađenosti i dobrobiti životinja i jedini je lanac koji radi sistemske kontrole u ovom obimu. Sveobuhvatan proces kontrole počinje od dobavljača, koji se nalaze pod strogom kontrolom ovlašćenih stručnih tela i lica koja sprovode ocenu usklađenosti proizvodnih procesa, proizvoda i samog proizvodnog pogona sa internim zahtevima kompanije. Kontrola dobrobiti životinja sprovodi se na godišnjem nivou po principu kontrole poštovanja pet sloboda za životinje, a kroz audite dobrobiti životinja kontrolišu se i aspekti zdravstvene ispravnosti i kvaliteta u procesu proizvodnje životinja direktno na farmi.

panel sveže meso

„Transparentni proces proizvodnje i poštovanja najviših standarda“

„Sve što radimo ima za cilj pružanje visokog nivoa kvaliteta i bezbednosti namirnica u našem sistemu, kao i upoznavanje kupaca sa potpuno transparentnim lancem proizvodnje. Sveže meso koje potrošači mogu pronaći na Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go rafovima je produkt u potpunosti transparentnog procesa proizvodnje i poštovanja najviših standarda bezbednosti hrane i dobrobiti životinja“, istakla je na početku panela Milana Jević Gledović, potpredsednica pravnih poslova i zaštite resursa kompanije Delez Srbija, i dodala da se kontrole dobavljača sprovode na nivou bezbednosti hrane, socijalne usklađenosti i dobrobiti životinja. Auditima dobrobiti životinja su trenutno obuhvaćeni svi dobavljači svežeg mesa i dobavljači jaja, a u planu je da se u sistem kontrole uključe i farme dobavljača mlečne industrije. Samo u oblasti dobrobiti životinja, pored fabrika za proizvodnju i preradu svežeg mesa, kontrolišu se oko 84 farme.
Očuvanje kvaliteta i bezbednosti mesa zagarantovano je potpunom i odgovarajućom tehničkom opremljenošću čitavog lanca distribucije, a meso potpuno sveže, iz proizvodnje do prodavnica stiže u rekordnom roku. Time se postiže uticaj i apsolutni uvid u sve korake proizvodnje po principu od farme do trpeze.
„Odgovorne kompanije sprovode sisteme samokontrole od njive do trpeze, u svim tačkama proizvodnje i prometa, ne samo zakonski obavezne, već i dodatne na zahteve tržišta i potrošača. Utvrđivanjem problema, preduzimanjem hitnih mera i obaveštavanjem nadležnih inspekcija stvaraju se uslovi za brzu rekciju i što manje gubitke i po bezbednost hrane i ekonomske interese subjekta. Ministarstvo, na osnovu procene rizika, sprovodi službene kontrole držaoca životinja i subjekata u poslovanju hranom, proverom uslova u objektima i sprovođenjem sistema samokontrole, korektivnih mera, dodatnim uzorkovanjem i određenim represivnim merama“, istakla je Tamara Bošković, viši savetnik, načelnik Odeljenja za veterinarsko javno zdravstvo, Uprava za veterinu, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Adekvatno gajeno pile

Na panelu se moglo čuti i da je zahvaljujući saradnji sa vrhunskim timom stručnjaka iz Zdravstvene zadruge Zdravlje, Fakulteta veterinarske medicine, Medicinskog i Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, kompanija Delez Srbija razvila i omega-3 pile koje se ekskluzivno može pronaći samo u njihovim prodavnicama. To je jedinstven primer da se preko adekvatno gajenog pileta dobija meso obogaćenog kvaliteta, čijim se konzumiranjem pored kvalitetnih kalorija unosi i dovoljno omega-3 masnih kiselina.
Kompanija Delez Srbija u kontinuitetu radi na daljem unapređenju transparentnosti kao i elemenata kvaliteta i bezbednosti proizvoda kako bi do kupaca stizali najbolji proizvodi na tržištu. Tako je kategorija svežeg pilećeg mesa ušla u proces implementacije izmenjenog sistema ishrane životinja koji kao efekat daje redukciju i strogu kontrolu upotrebe antibiotika u ukupnom procesu proizvodnje. Kompanija je trenutno jedini trgovinski lanac na tržištu koji je ušao u kontrolu i izmenu postojećeg koncepta ishrane u proizvodnji pilećeg mesa.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre nego što objavite komentare, posetite i upoznajte se sa uslovima korišćenja usluge.