
Pastry chef Kristina Radosavljević ovako priprema savršeni mus od lešnika
Kristina Radosavljević nikada nije želela sebe da ističe u prvi plan, već njen rad, kao što je to slučaj i sa ovom kreacijom od lešnika, kafe i mar...
pročitaj jošKOMPOZICIJA
Meringa
Flambirano voće
Vanila kardamom krem
MERINGA
100 g belanaca
200 g kristal šećera
60 g vode
Sjediniti 100 g kristal šećera sa vodom i kuvati do 120ºC dok se ne skuva sirup gustine meda. Dok se sirup kuva, umutiti belanca i 100 g kristal šećera u čvrst šaum. Kuvani sirup u tankom mlazu sipati u belanca uz neprestano mešanje i nastaviti sa mešanjem dok kuvani šaum ne postane čvrst i sjajan. Meringu sipati u dresir džak sa izabranim nastavkom i istiskivati oblike različitih veličina formirajući krug, tako da vrhovi ostanu špicasti. Meringu ostaviti da se suši u rerni na 70ºC 4 sata. Osušenu meringu izvaditi iz rerne i odložiti u kutiju sa poklopcem.
FLAMBIRANO VOĆE
100 g rabarbare
100 g kivija
100 g pomorandže
100 g ananasa
20 g likera od kokosa
20 g kristal šećera
Rabarbaru oprati, očistiti od oštećenih i nejestivih listova, pa iseckati na komade širine 1 cm. Kivi, pomorandžu i ananas oljuštiti i iseći na kocke širine 1cm. Voće uvaljati u kristal šećer i kuvati sa dodatkom likera od kokosa nekoliko minuta. Ohladiti skuvano voće.
VANILA-KARDAMOM KREM
300 g mleka
60 g žumanaca
80 g kristal šećera
30 g gustina
1 štapić vanile
3 zrna osušenog kardamoma
50 g mleka sjediniti sa žumancima i kristal šećerom. Ostatak mleka kuvati sa vanilom i kardamomom. Proključalo mleko procediti i vratiti ga na grejno telo pa dodati smesu sa žumancima. Kuvati krem uz neprestano mešanje žicom dok ne postane gust i kompaktan. Mutiti u mikseru i hladiti ga dok ne postane kremast. Sipati krem u dresir džak.
KOMPLETIRANJE
Osušenu meringu okrenuti naopako, tako da stoji na vrhovima. Ukrasiti je kremom i voćem. Poslužiti.
U svetu kuvarstva, male promene prave veliku razliku. Začini su jedna od tih malih stvari. Tamo gde tradicionalna jela imaju svoj poznat ritam i st...
pročitaj jošKada temperatura poraste, a vikend okupljanja ne mogu bez roštilja, vreme je da začini preuzmu glavnu ulogu. Ništa ne osvežava bolje od snažnog, pi...
pročitaj jošIzvorna Cezar salata je zamišljena kao finger food tako što bi se celi listovi zelene salate rolali i umakali u dresing, a zatim jeli. To je bar bi...
pročitaj još