
Pastry chef Kristina Radosavljević ovako priprema savršeni mus od lešnika
Kristina Radosavljević nikada nije želela sebe da ističe u prvi plan, već njen rad, kao što je to slučaj i sa ovom kreacijom od lešnika, kafe i mar...
pročitaj jošKOMPOZICIJA
Meringa
Flambirano voće
Vanila kardamom krem
MERINGA
100 g belanaca
200 g kristal šećera
60 g vode
Sjediniti 100 g kristal šećera sa vodom i kuvati do 120ºC dok se ne skuva sirup gustine meda. Dok se sirup kuva, umutiti belanca i 100 g kristal šećera u čvrst šaum. Kuvani sirup u tankom mlazu sipati u belanca uz neprestano mešanje i nastaviti sa mešanjem dok kuvani šaum ne postane čvrst i sjajan. Meringu sipati u dresir džak sa izabranim nastavkom i istiskivati oblike različitih veličina formirajući krug, tako da vrhovi ostanu špicasti. Meringu ostaviti da se suši u rerni na 70ºC 4 sata. Osušenu meringu izvaditi iz rerne i odložiti u kutiju sa poklopcem.
FLAMBIRANO VOĆE
100 g rabarbare
100 g kivija
100 g pomorandže
100 g ananasa
20 g likera od kokosa
20 g kristal šećera
Rabarbaru oprati, očistiti od oštećenih i nejestivih listova, pa iseckati na komade širine 1 cm. Kivi, pomorandžu i ananas oljuštiti i iseći na kocke širine 1cm. Voće uvaljati u kristal šećer i kuvati sa dodatkom likera od kokosa nekoliko minuta. Ohladiti skuvano voće.
VANILA-KARDAMOM KREM
300 g mleka
60 g žumanaca
80 g kristal šećera
30 g gustina
1 štapić vanile
3 zrna osušenog kardamoma
50 g mleka sjediniti sa žumancima i kristal šećerom. Ostatak mleka kuvati sa vanilom i kardamomom. Proključalo mleko procediti i vratiti ga na grejno telo pa dodati smesu sa žumancima. Kuvati krem uz neprestano mešanje žicom dok ne postane gust i kompaktan. Mutiti u mikseru i hladiti ga dok ne postane kremast. Sipati krem u dresir džak.
KOMPLETIRANJE
Osušenu meringu okrenuti naopako, tako da stoji na vrhovima. Ukrasiti je kremom i voćem. Poslužiti.
Kristijan Marenić, Chef De Cuisine hotela Garden Hill u Zagrebu, nas upoznaje sa kulinarskom tehnikom pravljenja emulzije putera i vode, koja će sv...
pročitaj jošPopularna stranica za gastronomiju, TasteAtlas je objavila tradicionalnu godišnju listu najboljih kuhinja i jela sveta. Lista je, kako navode na st...
pročitaj jošKompanija Vandemoortele više od 100 godina spada u vodeće u Evropi za proizvodnju prehrambenih proizvoda – smrznutih pekarskih proizvoda, čokoladne...
pročitaj još