Povodom obeležavanja svetskog dana održive gastronomije šefica Milica Aleksićpriredila je za Cafe Bar & Restoran poslasticu za koju ćete potrošiti sve potrebne namirnice. Bonus je što su lokalno proizvedene.
Ne bacajte ništa, iskoristite sve!
Recept za ovu poslasticu osmislila je Milica Aleksić, rukovodilac METRO HoReCa centra, povodom obeležavanja Svetskog dana održive gastronomije. Za pripremu tarta koriste se lokalno proizvedene namirnice, što je ključno za koncept održivosti. Iskorišćenost namirnica je maksimalna, te nema bacanja ni viška materijala!
Tart
Vreme pripreme: 1 h Zahtevnost pripreme: srednja
SASTOJCI ZA PODLOGU: * 340 g brašna (tip 400 ili tip 550) * 100 g šećera * 220 g maslaca * 35 g žumanaca (2 žumanceta) * 58 g jaja (1 jaje) * malo soli * vanilin šećer po želji. PRIPREMA
1. Izmešati brašno, šećer i so.
2. Dodati hladan maslac usitnjen na kocke i mešati dok masa ne počne da se mrvi.
3. Dodati žumanca i jaje i po potrebi kašiku hladne vode i mesiti dok se testo ne ujednači.
4. Podeliti testo na manje jufke, umotati ga i ostaviti da se ohladi 20 minuta.
5. Razvući jufke u krug prečnika pogodnog za formu, oblikovati ga i izbušiti viljuškom da ne raste tokom pečenja.
6. Peći na 200 °C 15 minuta.
SASTOJCI ZA KREM: * 2 dl mleka * 40 g meda * 30 g kukuruznog skroba * 1 jaje * ½ dl slatke pavlake * vanilin šećer po želji. PRIPREMA
1. Izmešati hladno mleko, med, skrob, jaje i vanilu.
2. Prokuvati na umerenoj temperaturi da se zgusne i ohladiti.
3. Nalupati slatku pavlaku i sjediniti je s ohlađenim kremom.
4. Filovati podlogu.
SASTOJCI ZA DEKORACIJU: * 2 belanceta * 50 g šećera * voće koje je neophodno da pokrijete tart * land DEKORACIJA
1. Belanca preostala od pripreme podloge i šećer nalupajte na pari. Šam koristite za ukrašavanje tarta.
2. Voće očistite, oblikujte i prokuvajte s malo meda.
3. Začinite svežom lavandom i ostavite da se ukusi sjedine.
4. Složite voće po površini krema i dekorišite pripremljenim šamom.
5. Uživajte u slatkom zalogaju.
MILICA ALEKSIĆ Rukovodilac METRO HoReCa centra za edukaciju