Tabasco recept: Razvedena jaja, jelo sa ukusom meksičkog humora
Huevos Divorciados = razvedena jaja, jelo sa ukusom meksičkog humora. Tipičan doručak za južne i centralne delove Meksika sastoji se od dva pržena ...
pročitaj jošTabasco sos je kultni dodatak jelima, začin koji se prodaje u preko 195 zemalja širom sveta, a koristi se za pospešivanje ukusa i postizanje peckave topline u jelima
Tabasco je ljuti sos koji se u osnovi pravi od tabasco paprike, soli i sirćeta, a recepturu je osmislio Edmund McIlhenny. Sa proizvodnjom počeo je 1868., a patentirao ga 1870. godine. Seme paprike Capsicum frutescens, McIlhenny je nabavio iz Centralne Amerike i posadio ga na ostrvu Ejveri u Luizijani. Od zrelih paprika odabrao je najcrvenije, izgnječio ih, posolio i ostavio da tako napravljen zavarak odleži mesec dana u buradima i teglama. Kasnije je dobijenu smesu pomešao sa alkoholnim sirćetom i ostavio da fermentiše još mesec dana. Od početaka do današnjih dana, kompanija je u porodičnom vlasništvu i posluje na istom mestu. Skoro 150 godina kasnije osnovni recept za Tabasco sos skoro da je nepromenjen. Razlika je u tome što smesa od paprike odležava do tri godine u buradima od belog hrasta i za proizvodnju se koristi visokokvalitetno destilovano sirće.
Upotreba Tabasco sosa nije ograničena samo na pripremu Bloody Mary koktela ili ostriga. Ovaj sos uvek možete koristiti za mariniranje pilećih krilaca ili svinjskih rebara sa roštilja, ili poslužiti kao premaz za meso sa roštilja. Osim toga, Tabascom oplemenite kari sos ili sos za testeninu, a pice i fokače pokapane ovim sosom zovu na zalogaj više. Suvišno je reći da takosi, fahitasi i buritosi, ne mogu bez Tabasco sosa. Možda će vam zvučati čudno ali obavezno dodajte ovaj sos u čorbe i gulaše ili njime začinite krompir pre pečenja. Meksička, karipska, azijska, afrička i kejdžunska jela ne mogu bez prijatno peckajuće topline.
Tabasco sos je prepoznatljiv i opšte poznat, ali ne treba odbaciti ukuse koje nude Tabasco Habanero sos, Tabasco Chipotle sos, Tabasco Zeleni sos i Tabasco Sriracha.
Originalni sos od crvene paprike, kao što smo već naveli sadrži samo tri sastojka, a glavni efekat Tabasco sosa je tzv. ljuta toplina. Jela kao što su chilli con carne, jambalaya, gulaš sa junetinom, bolonjeze sos i drugi crveni sosovi postaju za stepenicu bliža savršenstvu uz malo Tabasco sosa.
Napravljen od paprike, papaje, manga i začina, Habanero sos odlikuje zavidan nivo ljutine, koji svakako nije za amatere. Ovaj sos u jamajčanskom stilu jelima dodaje karipski štih. Dodajte malo „slatke toplote“ jelima ili podignite začine tako što ćete ih dodati kečapu ili senfu.
Ovaj bogati ljuti sos je savršen balans dima i ljutine. Tabasco Chipotle sos je napravljen od crvenih halapenjo paprika ubranih nakoh zrenja (vine-ripened), polako dimljenih na vatri od pekan drveta. Sastojci ovog sosa su destilovano sirće, voda, so, šećer, crni luk i beli luk u prahu i, naravno, par tajnih začina. Robusni Tabasco Chipotle sos je baš pravi izbor za mariniranje ili pečenje mesa na roštilju, dodatak dimne note u koktelima, a odlično se pokazao i kao dodatak umacima i slanim pudinzima od hleba.
Zeleni sos od halapenjo paprike je blag, ali pun ukusa. Sastoji se od destilovanog sirćeta, halapenjo paprika, vode, soli i kukuruznog skroba. Zeleni halapenjo sos odličan je dodatak salatama i drugim namirnicama koje dopunjuje ukus halapenjo paprike.
Da bi izmerio ljutinu, američki hemičar Wilbur Scovile je 1912. godine osmislio skovil skalu. Iako je prihvaćena kao mera za ljutinu, nedostatak joj je što se ipak radi o subjektivnom osećaju zbog različite senzibilnosti nepca kod ljudi. Tabasco se pobrinuo da u svojoj paleti sosova omogući svakome da pronađe željeni stepen ljutine
Sweet & Spicy sos, po Skovilu: 100-300
Buffalo-Style Hot sos, po Skovilu: 300-900
Green Jalapeño sos, po Skovilu: 600-1,200
Sriracha sos, po Skovilu: 1,000-3,000
Cayenne Garlic sos, po Skovilu: 1,200-2,400
Chipotle Pepper sos, po Skovilu: 1,500-2,500
Original Red Pepper sos, po Skovilu: 2,500-5,000
Habanero Pepper sos, po Skovilu: >7,000
Scorpion sos, po Skovilu: 35,000
Kako bi se privukla pažnja ljubitelja ekskluzivnih gastronomskih iskustava u restoranima širom Srbije, pored internacionalnih jela vredno je istaći...
pročitaj jošSutlijaš, mnogima omiljena poslastica iz detinjstva, ne mora da bude pripreman samo na tradicionalan način. Kikkoman recept za čokoladni sutlijaš d...
pročitaj jošU susret sve hladnijim danima, brend Bakina Tajna obradovao nas je potpuno novim proizvodima, Umacima od paradajza, koji u teglicama čuvaju leto i ...
pročitaj još