Focaccia Antico Belgrade, italijanska kuhinja u Beogradu na vodi
Hercegovačka ulica u Beogradu na vodi postaje sve življa i življa kada je gastronomska ponuda u pitanju. U proleće ove godine otvoren je Focaccia A...
pročitaj jošProgram sedme po redu Nedelje italijanske kuhinje u svetu predstavljen je danas u Beogradu.
Inicijativu organizuje Ambasada Italije, u saradnji sa akterima „Sistema Italije“ u Srbiji (Agencija ICE, Institut za kulturu, Komora italijansko-srpskih privrednika i Konfindustrija Srbija). Kalendar je bogat inicijativama koje se kreću od distribucije u velikim trgovinskim lancima do e-trgovine, od sastanaka između proizvođača i uvoznika italijanskih proizvoda, do naučnih seminara.
Na programu su i profesionalne degustacije vina, sireva i ulja organizovane u saradnji sa italijanskim konzorcijumima, kao i degustacioni meniji u pojedinim italijanskim restoranima i picerijama koje su se priključile inicijativi.
Takođe, jedan deo posvećen je mladima, uz “vreme je za pizzu”, masterclass kurseve koje drže poznati italijanski kuvari u hotelijerskim školama u Srbiji i druženje, zahvaljujući dobrotvornoj večeri baziranoj na italijanskim jelima u saradnji sa UNHCR-om, namenjenoj izbeglicama u Srbiji.
Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori istakao je da je „italijanska kuhinja simbol kvaliteta na globalnom nivou. Naš je cilj – dodao je – da podignemo svest o inovativnoj i održivoj Italiji i u poljoprivredno-prehrambenom sektoru“. „Širenje znanja o originalnim proizvodima Made in Italy – zaključio je ambasador Gori – znači i boriti se protiv fenomena „Italian sounding“ (“zvuči italijanski”) i pružiti tačne informacija potrošačima o nutritivnim vrednostima naših izvrsnosti“.