Francuska presa
24.05.2021 Kafa

French press, sila potiska za silinu ukusa

Često potcenjena, metoda pripreme kafe zvana francuska presa, daje i te kako dobre rezultate. u čemu je tajna? Pre svega u tome što su voda i kafa tokom celog procesa pripreme u stalnom kontaktu.

Francuskom presom eterična ulja završavaju u napitku

Mladi baristi se uglavnom najpre upoznaju s pripremom espreso kafe, što je i logično s obzirom na to da je to najpopularniji način, ali sigurno ne i najlakši. Kada govorimo o lakoći pripreme, ne možemo da zaobiđemo francusku presu. To je sprava u kojoj se kafa priprema pomoću potiska. Lako je ovladati njome, ne zahteva preveliko iskustvo, a finalni proizvod je iznenađujuće dobar.
Francuska presa poznata je pod različitim nazivima (french press, press pot, cafetiere…). Postoje različiti modeli i proizvođači, ali u osnovi sastoji se iz čaše cilindričnog oblika i filtera. Čaša može biti izrađena od različitih materijala – najčešće je to staklo, ali neretko nailazimo na modele čaša od nerđajućeg čelika, prozirne plastike, keramike, kamena itd. Od materijala najčešće zavisi cena same prese. Drugi deo jeste metalni filter koji se čvrsto uklapa u cilindar. Pričvršćen je na štap preko poklopca kroz koji prolazi.

Prvu francusku presu je patentirao Italijan

Sam naziv prese ukazuje na to da potiče iz Francuske… da li je baš tako? Činjenica je da su Francuzi osmislili izgled sprave nalik današnjoj. To je, prema zabeleženim izvorima, bilo davne 1852. godine. Ipak, prvu presu patentirao je Italijan, milanski dizajner Attilio Calimani 1929. godine. Na njegov patent, svojim inovacijama, nadovezao se Faliero Bondanini i 1958. napravio francusku presu kakvu danas poznajemo. Prva masovna proizvodnja počinje u francuskoj fabrici klarineta „Martin S.A”, popularnost naprave širom Evrope donela je britanska firma „Households Articles Ltd.”, a možda i veću – kompanija „Bodum” iz Danske.
Kao što sam napomenuo, za pripremu kafe nije potrebno preveliko iskustvo. Čak sam mišljenja da većina konzumenata može da je pripremi i u kućnoj varijanti. Presa je jeftina i dostupna u većini velikih marketa. Ipak, ako vam je kvalitetan napitak krajnji cilj, trebalo bi da se pridržavate određenih pravila tokom pripreme.

Francuska presa

POTREBNA OPREMA

* francuska presa
* kvalitetna kafa
* mlin
* vaga
* posuda za grejanje vode

NAČIN PRIPREME

Prvi korak u pripremi jeste zagrevanje prese i šoljica. Ovo je korak koji mnogi zanemaruju, ali on značajno utiče na kvalitet napitka. Od presudnog je značaja odabir i samog zrna. Kafa koju koristimo mora biti vrhunskog kvaliteta, mlevena neposredno pre pripreme. Uticaj kiseonika smanjiće kvalitet kafe. Mlin mora biti podešen tako da dobijemo krupno mlevenu kafu. Ako imamo francusku presu manje zapremine (350 ml do 500 ml), odmerićemo na vagi 30 g kafe. Kafu treba prebaciti u čašu iz koje smo najpre izvadili deo s filterom. Voda mora biti filtrirana i meka, nikako ključala (najbolje da bude na temperaturi od 93 do 96 oC). Lagano potom prelijemo navedenu količinu mlevene kafe, tankim mlazom, sa 450 ml vode (preporuka, odnos 1 g kafe na 15 ml vode). Po isteku jednog minuta promešamo. Ako se na vrhu pojavio talog i neravnomerni balončići vazduha, na pravom smo putu. Četiri minuta nakon prelivanja uzmemo kašičicu i skinemo ostatak taloga s vrha. Sve vreme presa je otklopljena. Sačekamo još pet do sedam minuta dok se ostatak taloga ne spusti na dno. Nakon toga stavimo filter s poklopcem lagano ga spuštajući do dna. Ostaje nam samo da izlijemo kafu u šoljice i uživamo.

Bojan Stilin

BOJAN STILIN

Na latte art takmičenju Barcaffe barista cup u Beogradu osvojio je 2. mesto, a nakon toga na regionalnom nadmetanju u Ljubljani bio najbolje plasirani predstavnik Srbije zauzevši četvrtu poziciju

AUTOR: BOJAN STILIN

FOTO: BOJAN STILIN I SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije