Bojana Ćirić: I naredne godine MCO će biti siguran i pouzdan dobavljač
HoReCa 2025 anketa pruža uvid u kretanja na domaćem tržištu, predviđanja i planove. U tradicionalnoj anketi koja se odnosi na stanje u srpskom HoRe...
pročitaj jošBistro – ugostiteljski objekat koji krasi intimna i opuštena atmosfera, jednostavna i ukusna hrana, pristupačne cene, lokalni sastojci i tradicionalni recepti. Sve ovo dovelo je do toga da su bistroi, tokom dva veka od otvaranja prvih, postanu deo francuske kulture i tradicije. Njihov šarm, autentičnost, rustičan dekor koji stvara prijatan ugođaj postao je privlačan širom sveta, pa i kod nas. Svim onim ljudima koji su u potrazi za neformalnom večerom ili druženjem uz dobru hranu i piće.
Lokali ove vrste su uspeli da se, isprva stidljivo, ušunjaju na našu gastronomsku scenu i ubrzo su pronašli svoje mesto između tradicionalnih kafana, pizzeria, internacionalnih i fine dining restorana. Štaviše, sve su popularniji i sve ih je više. No, da li su svi objekti koji pretenduju da se nazovu bistroima, stvarno to i jesu. Tačnije, koliko su ostali francuski, a koliko su uneli naših ukusa i navika.
View this post on Instagram
Današnji moderan bistro je osvežena interpretacija klasičnog francuskog bistroa, sa stilski uređenim enterijerom i jelovnikom koji kombinuje klasična francuska jela sa modernim i lokalnim tvistom. Tradicionalna francuska kuhinja je i dalje primarna, ali pod uticajem različitih kulinarskih uticaja, pogotovo italijanske kuhinje, nude daleko raznovrsnije ukuse. U poslednje vreme primetan je fokus i na lokalno inspirisanim i jednostavnim jelima, te na ovaj način bistro stil privlači sve širi krug ljudi.
Bistro daje prednost kvalitetu nad kvantitetom, nudi manji broj jela u odnosu na restorane, a manje porcije su nadomešćene snažnijim ukusima. U njih se odlazi na sva tri glavna obroka tokom dana. Za doručak, nude se raznovrsna peciva i uz kafu ili čaj pružaju brz, ali zadovoljavajući, početak dana. Ručak može varirati od laganih salata i sendviča do jačih jela kao što su quiche ili steak frites. Večera je malo svečanija sa širim izborom jela, a važno je spomenuti da ih atmosfera čini popularnim izborom i za poslovne ručkove.
Da bismo utvrdili šta ugostiteljski objekat, koji želi da bude nazvan izvornim francuskim bistroom, donosimo vam spisak karakterističnih jela.
Escargots de Bourgogne se priprema od puževa Hlix pomatia ili Helix lucorum koji se uzgajaju specijalno za kulinarstvo. Puževi se kuvaju ili peku uz dodatak putera, belog luka i peršuna.
Soupe à l’oignon je legendarna supa od luka, a za prpremu vam je pored luka, potreban goveđi bujon, suvo belo vino, začini, a servira se sa tostiranim bagetom i rendanim gruyére sirom.
[ … ]
Steak Frites je jelo koje je jednostavno za pripremu, ali je izuzetno ukusno ako se pravilno pripremi biftek i dobije hrskavost krompirića.
Duck Confit je patka pripremljena u sopstvenoj masnoći. Začinjena i posoljena patka mora da odstoji u frižideru 24 sata. Nakon toga se sporo peče (120-130°) više sati. Kad je pečeno skladišti se u hermetički zatvorenu posudu u frižideru. Pre nego što se posluži, meso se zagreje u rerni, ili češće na tiganju kako bi se povratila hrskava kora.
Bouillabaisse je jelo koje je puno složenih ukusa i aroma, zbog bogatstva različitih vrsta riba i morskih plodova. Nakon što se izdinsta crni i beli luk, šargarepa i celer, dodaje se paradajz i dinsta se dok se svi sastojci ne sjedine. Dodaje se belo vino i nakon 2-3 minuta stavlja se veća količina (najmanje 2 kg) razne morske ribe, rakova, lignji, škampa i nakon 20-30 minuta jelo je spremno za posluživanje.
Quiche Lorraine je pita od prhkog testa koja se u tradicionalnom receptu puni smesom od jaja, pavlake, slanine i gruyère sira.
Croque Monsieur je sendvič jelo koje se pravi od hleba punjenog šunkom i sirom (gruyère ili emmentaler), i, preliveno bešamel sosom, zapeče se u rerni.
Croque Madame je „žensko“ sendvič jelo koje se priprema isto kao i Croque Monsieur, s tom razlikom da se poslužuje sa jajetom pečenim na oko.
[ … ]
Crème Brûlée je klasični desert koji se sastoji od kreme od jaja, pavlake, šećera i vanile, preliven hrskavim karamelizovanim slojem šećera na vrhu. Ovaj elegantni desert poznat je po svojoj kombinaciji kremaste teksture i hrskavog karamelizovanog šećera.
Tarte Tatin je kolač od karamelizovanog voća, obično jabuka, pečenih u testu za tart. Zanimljivo da je ime dobio po sestrama Tatin, Stéphanie i Caroline, koje su bile vlasnice hotela-restorana Tatin u 19. veku. Prema legendi, ova poslastica je nastala slučajno kada je jedna od sestara okrenula tart naopako, nakon što je pečeno voće zaboravljeno u tiganju.
Mousse au chocolat je svetski popularan desert koji se sastoji od penušave i kremaste smese od čokolade, jaja, šećera i pavlake. Ovaj desert je poznat po svojoj bogatoj teksturi i intenzivnom ukusu čokolade.
[ … ]
I na kraju, da podsetimo najvažnije. Osnovna razlika leži u atmosferi i stilu usluge. Bistroi su mali, opušteni i intimni. Usluga je često ličnija i neformalnija, sa fokusom na toplu, prijateljsku interakciju između osoblja i gostiju. Tako da pitanje ne treba da bude zašto bistro, već zašto da ne bistro.
Kompletan članak pročitajte u novom broju B2B magazina Cafe Bar & Restoran
Svako ko je bar jednom imao prilike da pročita magazin Cafe Bar & Restoran, zna da pratimo sve što se dešava u svetskoj i domaćoj gastronomiji....
pročitaj jošŽivot čine lepi momenti, koje treba ceniti i čuvati u mislima. U izazovima koji su neminovni treba biti jak, a nakon dobijene borbe život ceniti jo...
pročitaj jošTradicionala 2025 je izbor za najbolje restorane u Srbiji koji služe autentična i tradicionalna jela. Svako ko je bar jednom imao prilike da pročit...
pročitaj još