06.01.2025 Restoran

Srbi vole bistro: Moderni bistroi su osvežena interpretacija klasika starog 2 veka

Bistro – ugostiteljski objekat koji krasi intimna i opuštena atmosfera, jednostavna i ukusna hrana, pristupačne cene, lokalni sastojci i tradicionalni recepti. Sve ovo dovelo je do toga da su bistroi, tokom dva veka od otvaranja prvih, postanu deo francuske kulture i tradicije. Njihov šarm, autentičnost, rustičan dekor koji stvara prijatan ugođaj postao je privlačan širom sveta, pa i kod nas. Svim onim ljudima koji su u potrazi za neformalnom večerom ili druženjem uz dobru hranu i piće.

Bistro pronašao svoje mesto u Srbiji, među kafanama i fine dining restoranima

Lokali ove vrste su uspeli da se, isprva stidljivo, ušunjaju na našu gastronomsku scenu i ubrzo su pronašli svoje mesto između tradicionalnih kafana, pizzeria, internacionalnih i fine dining restorana. Štaviše, sve su popularniji i sve ih je više. No, da li su svi objekti koji pretenduju da se nazovu bistroima, stvarno to i jesu. Tačnije, koliko su ostali francuski, a koliko su uneli naših ukusa i navika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christophe PUECHAVIC (@petch77)

Današnji moderan bistro je osvežena interpretacija klasičnog francuskog bistroa, sa stilski uređenim enterijerom i jelovnikom koji kombinuje klasična francuska jela sa modernim i lokalnim tvistom. Tradicionalna francuska kuhinja je i dalje primarna, ali pod uticajem različitih kulinarskih uticaja, pogotovo italijanske kuhinje, nude daleko raznovrsnije ukuse. U poslednje vreme primetan je fokus i na lokalno inspirisanim i jednostavnim jelima, te na ovaj način bistro stil privlači sve širi krug ljudi.

Bistro daje prednost kvalitetu nad kvantitetom, nudi manji broj jela u odnosu na restorane, a manje porcije su nadomešćene snažnijim ukusima. U njih se odlazi na sva tri glavna obroka tokom dana. Za doručak, nude se raznovrsna peciva i uz kafu ili čaj pružaju brz, ali zadovoljavajući, početak dana. Ručak može varirati od laganih salata i sendviča do jačih jela kao što su quiche ili steak frites. Večera je malo svečanija sa širim izborom jela, a važno je spomenuti da ih atmosfera čini popularnim izborom i za poslovne ručkove.

Bistro nudi raskošna predjela

Da bismo utvrdili šta ugostiteljski objekat, koji želi da bude nazvan izvornim francuskim bistroom, donosimo vam spisak karakterističnih jela.

Eskargo puzevi na francuski nacin

Foto: Shutterstock

Escargots de Bourgogne se priprema od puževa Hlix pomatia ili Helix lucorum koji se uzgajaju specijalno za kulinarstvo. Puževi se kuvaju ili peku uz dodatak putera, belog luka i peršuna.
Soupe à l’oignon je legendarna supa od luka, a za prpremu vam je pored luka, potreban goveđi bujon, suvo belo vino, začini, a servira se sa tostiranim bagetom i rendanim gruyére sirom.

[ … ]

Bistro je mesto sa duhom tradicije

Steak Frites je jelo koje je jednostavno za pripremu, ali je izuzetno ukusno ako se pravilno pripremi biftek i dobije hrskavost krompirića.
Duck Confit je patka pripremljena u sopstvenoj masnoći. Začinjena i posoljena patka mora da odstoji u frižideru 24 sata. Nakon toga se sporo peče (120-130°) više sati. Kad je pečeno skladišti se u hermetički zatvorenu posudu u frižideru. Pre nego što se posluži, meso se zagreje u rerni, ili češće na tiganju kako bi se povratila hrskava kora.
Bouillabaisse je jelo koje je puno složenih ukusa i aroma, zbog bogatstva različitih vrsta riba i morskih plodova. Nakon što se izdinsta crni i beli luk, šargarepa i celer, dodaje se paradajz i dinsta se dok se svi sastojci ne sjedine. Dodaje se belo vino i nakon 2-3 minuta stavlja se veća količina (najmanje 2 kg) razne morske ribe, rakova, lignji, škampa i nakon 20-30 minuta jelo je spremno za posluživanje.
Quiche Lorraine je pita od prhkog testa koja se u tradicionalnom receptu puni smesom od jaja, pavlake, slanine i gruyère sira.
Croque Monsieur je sendvič jelo koje se pravi od hleba punjenog šunkom i sirom (gruyère ili emmentaler), i, preliveno bešamel sosom, zapeče se u rerni.
Croque Madame je „žensko“ sendvič jelo koje se priprema isto kao i Croque Monsieur, s tom razlikom da se poslužuje sa jajetom pečenim na oko.

Croque Madame

Foto: Shutterstock

[ … ]

Bistro služi deserte i sireve

Crème Brûlée je klasični desert koji se sastoji od kreme od jaja, pavlake, šećera i vanile, preliven hrskavim karamelizovanim slojem šećera na vrhu. Ovaj elegantni desert poznat je po svojoj kombinaciji kremaste teksture i hrskavog karamelizovanog šećera.
Tarte Tatin je kolač od karamelizovanog voća, obično jabuka, pečenih u testu za tart. Zanimljivo da je ime dobio po sestrama Tatin, Stéphanie i Caroline, koje su bile vlasnice hotela-restorana Tatin u 19. veku. Prema legendi, ova poslastica je nastala slučajno kada je jedna od sestara okrenula tart naopako, nakon što je pečeno voće zaboravljeno u tiganju.

Tarte Tatin

Foto: Shutterstock

Mousse au chocolat je svetski popularan desert koji se sastoji od penušave i kremaste smese od čokolade, jaja, šećera i pavlake. Ovaj desert je poznat po svojoj bogatoj teksturi i intenzivnom ukusu čokolade.

[ … ]

Zašto bistro?

I na kraju, da podsetimo najvažnije. Osnovna razlika leži u atmosferi i stilu usluge. Bistroi su mali, opušteni i intimni. Usluga je često ličnija i neformalnija, sa fokusom na toplu, prijateljsku interakciju između osoblja i gostiju. Tako da pitanje ne treba da bude zašto bistro, već zašto da ne bistro.

Kompletan članak pročitajte u novom broju B2B magazina Cafe Bar & Restoran

AUTOR: Svetislav Stojanović / N.S.

IZVOR: Cafe Bar & Restoran

FOTO: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije