Le Klok Smuđ na grašku
06.12.2023 Restoran

Le Klok, francuska boemija živi u Petrovaradinu

Le Klok je francuski bistro u kojem Danica Bebić, Marko Novaković i Miloš Petković nude iskrenu hranu, odlična vina i ambijent u kojem se gosti osećaju kao da su na Monmartru.

Le Klok vlasnic

Le Klok je potvrda da su snovi ostvarivi

Stari grad u podnožju Petrovaradinske tvrđave ima neverovatan turistički potencijal i to ne samo za Novi Sad. U neformalnom razgovoru sam svojevremeno rekao kako bi čitav prostor od Dunava do Beogradske kapije trebalo restaurirati i pretvoriti u kombinaciju Monmartra i Monparnasa. Bio bi to centar boemštine, obojen fenomenalnom gastronomijom. Mirisao bi na grašac i prokupac, dok bi zanosna ženska nepca golicala francuski penušavci. I ja, poput Tuluz Lotreka, za stolom u uglu, sve to crtam na parčetu hartije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Le Klok bistro (@le_klok_bistro)

Da su snovi mogući i ostvarivi, pokazuje tim koji stoji iza restorana Le Klok. Danica Bebić, Marko Novaković i Miloš Petković su se upoznali i godinu i po dana radili u jednom velikom restoranu. Brzo su shvatili da su odličan tim, da dele iste vrednosti kada je ugostiteljstvo u pitanju i da im je na prvom mestu da ponude iskustvo koje se pamti – kako gostima, tako i članovima tima.

Le Klok bašta

* Francuski bistro kao forma pruža opušteniji pristup uživanju u hrani i vinima.
Hrana francuskog bistroa podrazumeva osnovne namirnice koje se mogu lokalno proizvesti, a tehnike njihove pripreme teže da prikažu svu njihovu lepotu. Tako jedan skromni celer, ako ga ispečemo u testu sa začinskim biljem i završavamo na puteru, zadržava ukus celera, ali dobija potpuno novu dimenziju i punoću ukusa. Tako je i sa pečenom cveklom u našoj salati, lokalnim kozjim sirom u sufleu, mariniranim svinjskim vratom, francuskom supom od luka koji se satima dinsta i karamelizuje, da ne nabrajam dalje. Francuski bistro takođe otvara vrata lepoti i užitku uparivanja vina sa hranom na jednom mnogo neformalnijem nivou od fine dining scene.

Le Klok jelo

„Jedan skromni celer, ako ga ispečemo u testu sa začinskim biljem i završavamo na puteru, zadržava ukus celera, ali dobija potpuno novu dimenziju i punoću ukusa. Tako je i sa pečenom cveklom u našoj salati, lokalnim kozjim sirom u sufleu, mariniranim svinjskim vratom i francuskom supom od luka koji se satima dinsta i karamelizuje“

Le Klok jelo

Pačetina se priprema, kao i sva jela, uz poštovanje originalne recepture

* Uradili ste nešto neuobičajeno za naše prostore, a što je uobičajeno za svetsku restoransku scenu. Pre godinu dana ste otvorili pop-up restoran gde ste pola godine isprobavali razna jela i menije i tek onda ste se odlučili da otvorite ovaj bistro u Petrovaradinu.
Tim u kuhinji je bio oformljen i željan da pokaže šta zna, a nas troje smo bili nestrpljivi da otvorimo vrata i dočekamo goste. Zato smo se odlučili za pop-up sa nešto drugačijim konceptom – set meni koji se svake nedelje menjao. Radili smo od četvrtka do nedelje isključivo putem rezervacija. Tokom tih pet meseci predstavili smo preko 150 tanjira – od predjela do deserta, što je bilo neverovatno kreativno putovanje za naše goste, a još više za nas. Iz tog iskustva i iz tih utisaka sada crpimo recepte koji se nalaze i koji će se nalaziti na našem meniju.

Le Klok enterijer

„Le Klok vidimo kao pozorište i enterijerom smo postavili scenu“

* Francuske klasike poput supe od luka, suflea, pačetinu ili krem brule pripremate uz maksimalno poštovanje recepture. Kao borac za originalnu, moram izraziti svako poštovanje prema vašoj Cezar salati.
Sasvim smo svesni da je to teži put – dinstati luk satima, takođe zasebno satima kuvati supu sa kojom ćemo taj luk sjediniti, ali zato je nemoguće dočarati naš osećaj kada takvu supu stavimo pred gosta – e to vredi iskusiti, za taj momenat vredi naporno raditi. Upravo su to vrednosti koje sam spomenula na početku, oko kojih smo se Miloš, Marko i ja okupili, a koje smo, čini mi se, uspešno preneli i ostalim članovima Le Klok tima. Tako je i sa ostalim našim jelima i sirovinama od kojih ih pripremamo. Želimo da naši gosti saznaju šta je prava stvar – kao što je slučaj sa Cezar salatom koju pripremamo po originalnoj recepturi, da ponudimo iskrenu hranu kao suprotnost „prečici“.

Le Klok Vino i koktel

Chablis “La Chanfleure” savršeno se uklapa uz naš dva puta pečeni sufle, a French 75 je kombinacija džina i limuna kojoj penušavo vino daje dašak prefinjenosti

* Da sve bude french, tu je koktel dobrodošlice French 75, a što se tiče ambijenta, bar u mojim očima sam se na momenat osetio kao u bistrou Allard, velikog Allaina Ducassea.
Restoran vidimo kao pozorište: enterijerom smo postavili scenu, birali smo muziku koja će dati dobru podlogu, osvetljenje takođe puno doprinosi utisku kao i u svakoj predstavi, mi smo tu, na neki način kostimirani, željni da naši gosti kod nas provedu ugodnih nekoliko sati, da im ispričamo našu priču, da nešto novo nauče i da odu sa osmehom, bogatiji za jedno lepo iskustvo. Razlika između restorana i pozorišta je u tome što mi imamo jedan adut više: ukusnu hranu i dobra vina.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: LE KLOK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije