Le Gavroche enterijer restorana
08.10.2023 Restoran

Le Gavroche se zatvara nakon 54 godine rada

Nakon 54 godine rada zauvek se zatvara jedan od najboljih francuskih restorana svih vremena.

Le Gavroche će biti transformisan u pop-up projekat

Restorani ne žive predugo, tačnije, ne ostaju predugo u vrhu. Najbolji primer je pariški Maxim koji jeste otvoren pre više od 100 godina, ali je danas isključivo mamac za turiste bez ikakvog gastronomskog značaja. Najstariji londonski restorani poput 200 godina starog Rulesa takođe nisu kulinarski relevantni. Stoga je prilično neobično kada restoran uspeva da preko pola veka ostane u svetskom vrhu.
Le Gavroche u Londonu je u vlasništvu francuske porodice Roux, i pre četiri godine, proslavio je pedeseti rođendan. I sve je izgledalo kako treba. Kao grom iz vedra neba usledila je najava chefa Michela Rouxa Mlađeg da će u januaru iduće godine zauvek zatvoriti legendarni restoran, jedan od najboljih francuskih restorana svih vremena i restorana koji je postavio temelje današnje londonske (pa, samim tim i svetske) restoranske scene.

Le Gavroche Chef Roux

Le Gavroche je prvu Michelinovu zvezdicu dobio 1977. godine

Le Gavroche su pre 54 godine osnovali Rouxov otac i ujak, pokojni Albert Roux i Michel Roux stariji. Nakon što je dobio prvu Michelinovu zvezdicu 1977. godine, Le Gavroche se preselio na sadašnju lokaciju u Upper Brook Streetu i postao prvi britanski restoran sa tri zvezdice.
Michel Roux Mlađi je preuzeo je kuhinju 1991, godine i bila je to, kako je tada izjavio, najveća čast koja mu je ukazana u životu. Iako je restoran izgubio treću zvezdicu zbog chefove odluke da pojednostavi stil kuvanja, Le Gavroche je ostao kultno mesto naprednog i autoritativnog kuvanja sa vrhunskim stilom.
“Znam da će vas ovo mnoge šokirati, stoga znajte da odluku nisam doneo lako. Le Gavroche znači puno, ne samo meni i mojoj porodici, već i našem širem timu i vama, našim gostima, koji ste nam s godinama postali porodica”, napisao je chef Michel na zvaničnom restoranskom profilu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Le Gavroche (@le_gavroche_restaurant)

U slavnoj kuhinji kuvali su Marco Pierre White, Gordon Ramsay, Pierre Koffmann, Monica Galetti i mnogi drugi. Roux će Le Gavroche pretvoriti u pop-up restoran i nastaviti saradnju sa kompanijom Chez Roux, a večeru kojom će obeležiti zatvaranje restorana najavljuje za nekoliko meseci.
Iako se nagađalo da će Rouxova kćerka Emily Roux preuzeti Le Gavroche, ona je odlučila ostati u svom restoranu Caractère u Notting Hillu koji vodi sa suprugom i kolegom Diegom Ferrarijem.
“Le Gavroche je promenio lice restoranske scene u Velikoj Britaniji i Londonu i njegovo je nasleđe bez premca”, objavio je Roux u saopštenju o zatvaranju i dodao: “Više od pet decenija, dok se svet oko njega menjao, Le Gavroche je ostao ikonografsko mesto i dom mnogim vodećim britanskim i svetskim kuvarima.

Le Gavroche sufle

Le Gavroche – aktuelni degustacioni meni

Ukoliko vas, pre zatvaranja, put nanese u Le Gavroche, donosimo vam aktuelni degustacioni meni. I nemojte se začuditi što ćete ugledati chefa Michela kako na passu lično pregledava baš svaki tanjir koji izlazi iz kuhinje. Ukoliko ne želite da probate ceo meni, obavezan je turbot sa „kilo“ kavijara u beurre blanc sosu.

Soufflé od sira u kremi od milerama
*
Grilovani glazirani gambori, supa od dašija, daikon, dinstani kombu i zeleni šiso
*
Orada u sosu od paradajza i dižon senfa, sa salatom od paradajza i luka
*
Agnolotti punjeni mladim graškom i Girolles & Madeira raguom
*
Pečeni golub, listovi romano salate punjeni guščijom džigericom u sosu od roscoff luka
*
Izbor francuskih i britanskih seoskih sireva
*
Cheesecake sa kompotom i sorbetom od jagoda sa diplomat kremom
*
Petits Fours

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

FOTO: LE GAVROCHE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije