Srbi vole bistro: Moderni bistroi su osvežena interpretacija klasika starog 2 veka
Bistro – ugostiteljski objekat koji krasi intimna i opuštena atmosfera, jednostavna i ukusna hrana, pristupačne cene, lokalni sastojci i tradicionalni recepti. Sve ovo dovelo je do toga da su bistroi, tokom dva veka od otvaranja prvih, postanu deo francuske kulture i tradicije. Njihov šarm, autentičnost, rustičan dekor koji stvara prijatan ugođaj postao je privlačan širom sveta, pa i kod nas. Svim onim ljudima koji su u potrazi za neformalnom večerom ili druženjem uz dobru hranu i piće.
Bistro pronašao svoje mesto u Srbiji, među kafanama i fine dining restoranima
Lokali ove vrste su uspeli da se, isprva stidljivo, ušunjaju na našu gastronomsku scenu i ubrzo su pronašli svoje mesto između tradicionalnih kafana, pizzeria, internacionalnih i fine dining restorana. Štaviše, sve su popularniji i sve ih je više. No, da li su svi objekti koji pretenduju da se nazovu bistroima, stvarno to i jesu. Tačnije, koliko su ostali francuski, a koliko su uneli naših ukusa i navika.
Današnji moderan bistro je osvežena interpretacija klasičnog francuskog bistroa, sa stilski uređenim enterijerom i jelovnikom koji kombinuje klasična francuska jela sa modernim i lokalnim tvistom. Tradicionalna francuska kuhinja je i dalje primarna, ali pod uticajem različitih kulinarskih uticaja, pogotovo italijanske kuhinje, nude daleko raznovrsnije ukuse. U poslednje vreme primetan je fokus i na lokalno inspirisanim i jednostavnim jelima, te na ovaj način bistro stil privlači sve širi krug ljudi.
Bistro daje prednost kvalitetu nad kvantitetom, nudi manji broj jela u odnosu na restorane, a manje porcije su nadomešćene snažnijim ukusima. U njih se odlazi na sva tri glavna obroka tokom dana. Za doručak, nude se raznovrsna peciva i uz kafu ili čaj pružaju brz, ali zadovoljavajući, početak dana. Ručak može varirati od laganih salata i sendviča do jačih jela kao što su quiche ili steak frites. Večera je malo svečanija sa širim izborom jela, a važno je spomenuti da ih atmosfera čini popularnim izborom i za poslovne ručkove.
Bistro nudi raskošna predjela
Da bismo utvrdili šta ugostiteljski objekat, koji želi da bude nazvan izvornim francuskim bistroom, donosimo vam spisak karakterističnih jela.
Foto: Shutterstock
Escargots de Bourgogne se priprema od puževa Hlix pomatia ili Helix lucorum koji se uzgajaju specijalno za kulinarstvo. Puževi se kuvaju ili peku uz dodatak putera, belog luka i peršuna. Soupe à l’oignon je legendarna supa od luka, a za prpremu vam je pored luka, potreban goveđi bujon, suvo belo vino, začini, a servira se sa tostiranim bagetom i rendanim gruyére sirom.
[ … ]
Bistro je mesto sa duhom tradicije
Steak Frites je jelo koje je jednostavno za pripremu, ali je izuzetno ukusno ako se pravilno pripremi biftek i dobije hrskavost krompirića. Duck Confit je patka pripremljena u sopstvenoj masnoći. Začinjena i posoljena patka mora da odstoji u frižideru 24 sata. Nakon toga se sporo peče (120-130°) više sati. Kad je pečeno skladišti se u hermetički zatvorenu posudu u frižideru. Pre nego što se posluži, meso se zagreje u rerni, ili češće na tiganju kako bi se povratila hrskava kora. Bouillabaisse je jelo koje je puno složenih ukusa i aroma, zbog bogatstva različitih vrsta riba i morskih plodova. Nakon što se izdinsta crni i beli luk, šargarepa i celer, dodaje se paradajz i dinsta se dok se svi sastojci ne sjedine. Dodaje se belo vino i nakon 2-3 minuta stavlja se veća količina (najmanje 2 kg) razne morske ribe, rakova, lignji, škampa i nakon 20-30 minuta jelo je spremno za posluživanje. Quiche Lorraine je pita od prhkog testa koja se u tradicionalnom receptu puni smesom od jaja, pavlake, slanine i gruyère sira. Croque Monsieur je sendvič jelo koje se pravi od hleba punjenog šunkom i sirom (gruyère ili emmentaler), i, preliveno bešamel sosom, zapeče se u rerni. Croque Madame je „žensko“ sendvič jelo koje se priprema isto kao i Croque Monsieur, s tom razlikom da se poslužuje sa jajetom pečenim na oko.
Foto: Shutterstock
[ … ]
Bistro služi deserte i sireve
Crème Brûlée je klasični desert koji se sastoji od kreme od jaja, pavlake, šećera i vanile, preliven hrskavim karamelizovanim slojem šećera na vrhu. Ovaj elegantni desert poznat je po svojoj kombinaciji kremaste teksture i hrskavog karamelizovanog šećera. Tarte Tatin je kolač od karamelizovanog voća, obično jabuka, pečenih u testu za tart. Zanimljivo da je ime dobio po sestrama Tatin, Stéphanie i Caroline, koje su bile vlasnice hotela-restorana Tatin u 19. veku. Prema legendi, ova poslastica je nastala slučajno kada je jedna od sestara okrenula tart naopako, nakon što je pečeno voće zaboravljeno u tiganju.
Foto: Shutterstock
Mousse au chocolat je svetski popularan desert koji se sastoji od penušave i kremaste smese od čokolade, jaja, šećera i pavlake. Ovaj desert je poznat po svojoj bogatoj teksturi i intenzivnom ukusu čokolade.
[ … ]
Zašto bistro?
I na kraju, da podsetimo najvažnije. Osnovna razlika leži u atmosferi i stilu usluge. Bistroi su mali, opušteni i intimni. Usluga je često ličnija i neformalnija, sa fokusom na toplu, prijateljsku interakciju između osoblja i gostiju. Tako da pitanje ne treba da bude zašto bistro, već zašto da ne bistro.
Kompletan članak pročitajte u novom broju B2B magazina Cafe Bar & Restoran