28.07.2021 Drink

Da li domaća kafa ima rok trajanja?

Svi obožavaoci kafe odlično znaju da uživanje u ritualu ispijanja omiljenog napitka počinje mnogo pre prvog gutljaja. Već samo otvaranje kesice sveže mlevene kafe dovoljno je da svojim mirisom probudi sva čula. Da li ste se nekad zapitali kako miris i aroma ostaju sačuvani mesecima nakon procesa pakovanja, ne gubeći na kvalitetu i da li u stvari domaća kafa ima rok trajanja?
Odgovor je – da! Trebalo bi da znate da kafa zaista ima rok trajanja i to godinu dana, u zatvorenoj ambalaži. Da bi se održala svežina, miris i ukus izuzetno je važno na koji je način kafa pakovana i u kakvoj ambalaži.

Za svežinu kafe veoma je važna njena ambalaža

Ambalaža je ta koja štiti od kiseonika, vlage i sunčevih zraka. Ukoliko sveže mlevena kafa bude izložena dejstvu bilo kojeg od ovih faktora, svežina i aroma kafe se mnogo brže izgube. Kiseonik utiče na svežinu, pa tako kafa može da bude samlevena danas, ali da već sutra nije sveža. Iz tog razloga je bitno izbaciti kiseonik i ne dozvoliti da domaća kafa dođe u dodir s njim prilikom pakovanja. Zato se i sam proces pakovanja obavlja u zaštitnoj atmosferi i u troslojnom pakovanju, da bi uživanje u mirisu i ukusu bilo kompletno.

Omiljena Grand kafa pakuje se uz prisustvo inertnog gasa, koji je neutralan tj. održava kvalitet i svežinu kafe stabilnim svih 12 meseci i ne utiče na svojstva kafe. Na ovaj način kafa ne oksidira, a time se čuva njena svežina, miris i ukus. Za svežinu kafe veoma je važna njena ambalaža kako bi kafa bila zaštićena i od ostalih spoljašnjih uticaja, odnosno vlage, vazduha i svetlosti.

Kafu iz otvorene kesice najbolje upotrebiti u roku do dve nedelje

Kvalitet formiranja varova na pakovanju čini prvu liniju odbrane kafe od štetnih spoljnih uticaja, zajedno sa kvalitetom ambalažnog materijala. Vakumsko pakovanje najduže čuva sva ona svojstva zbog kojih volimo kafu. Zato treba obratiti pažnju da li je kesica dobro zatvorena, bez ikakvih fizičkih oštećenja. Naime, kafa se ne kvari na isti način kao većina namirnica. Ako se čuva zatvorena u vakumiranom pakovanju na suvom i tamnom mestu, bezbedna je za upotrebu nekoliko godina posle isteka navedenog roka, ali izvesno je da vremenom gubi svoje specifične arome. Sa otvorenom kesicom je situacija već drugačija. Verovatno ste bar nekad doživeli da posle dužeg odsustva od kuće ili u vikendici koju ne posećujete često, otvorite kutiju s kafom, obradujete se što je ostalo dovoljno da ne morate odmah do prodavnice, ali već po mirisu i prvom gutljaju oseća se da su ona prepoznatljiva svojstva izgubljena i da to nije ona kafa na koju ste navikli. Zato je kafu iz otvorene kesice najbolje upotrebiti u roku do dve nedelje i za to vreme je čuvati na sobnoj temperaturi u zatvorenoj posudi koja najbolje čuva njena svojstva.

Uz to, prilikom kupovine preporuka je da birate prepoznatljive brendove jer najveći proizvođači poštuju evropske standarde kvaliteta i sve važne propise i pravilnike, poštujući svaki korak u procesu kontrole sirovine i finalnog proizvoda.
Grand kafa posebnu pažnju posvećuje strogo definisanim standardima proizvodnje, očuvanju kvaliteta i pažljivo prati svaki korak procesa nastanka omiljene kafe, kako bismo uvek imali prepoznatljiv i miris i ukus u kome svakodnevno uživamo. Pripremite sebi i svojim najdražima šoljicu Grand kafe i bezbrižno se prepustite užitku kakvog zaslužujete!

AUTOR: JOVANA LJUBIŠIĆ

IZVOR: GRAND KAFA

FOTO: GRAND KAFA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije