Restoran GIG: Veče sa vinima Château Cos d’Estournel
Restoran GIG, sinonim za eleganciju i vrhunsku gastronomiju u Beogradu, priprema jedinstveno veče posvećeno umetnosti uživanja u vinima. Restoran ...
pročitaj jošVeć na samom ulazu u restoran Spice će vas zagolicati mirisi začina, jer bez začina indijska kuhinja je nezamisliva i oni su magičan dodir koji jelima donosi uzbudljivu notu.
Nepal-Ganges-Brahmaputra, da li išta više treba, Ramajana, Kama Sutra i začas si dio neba… pevao je Ibrica Jusić 1980. godine. No, koliko god je mistična i čulna Indija bila i ostala, koliko god smatrao da je Gandi jedan od najznačajnijih ljudi koji su hodali planetom i koliko god uživao u muzici Ravija Šankara, nikada mi nije bila bliska. Ni vede, ni joga, ni erotska biblija Kama Sutra, ni Željko Malnar i njegove reportaže, a pogotovo ne Hare Krišna, čiji su “emisari” lovili mlade duše po Novom Sadu mi nisu približili Indiju. A šta jeste? Hrana, naravno.
Baš kao i kinesku, staviti indijsku kuhinju pod jedan kišobran je nemoguće. Na istoku je najpoznatija bengalska kuhinja, zapadnu Indiju čine četiri različite kuhinje, severnoindijska jela su bogatog i snažnog ukusa, a jug, kao i svaki jug, je karakterističan po ljutoj hrani. I gde sve to probati, da je autentično, da su sva pravila ispoštovana, a da se ne mora putovati u Indiju. Sad bi cinik u meni rekao, bilo gde u Britaniji, ali srećom, ne moramo ni do ostrva. Dovoljno je popeti se na brdo i to Banovo, gde već više od dve godine radi Cafe & Restaurant Spice.
Već na ulazu zagolicaće vas mirisi začina, jer bez začina indijska kuhinja je nezamisliva i oni su magičan dodir koji jelima donosi uzbudljivu notu. Restoran je radnim danom dobrano popunjen, dok je za vikend sigurnije rezervisati mesto.
Prva pohvala ide na račun vlasnika koji je obezbedio dovoljan broj radnika u sali, tako da se na porudžbinu ne čeka. Pored toga, odlično su upoznati sa jelovnikom i ukusima koje Spice nudi, te vrlo brzo ćete odabrati jelo čiji vam naziv, najverovatnije, ništa ne znači.
Samosa je testo prženo u dubokom ulju koje se puni filom od uglavnom graška, krompira, sočiva. Mada ovde imaju u ponudi i mesne, kao i samose sa sirom. U konkurenciji vege i mesne samose, pobedila je ova prva. Fil od graška i krompira je po našoj želji bio zaljućen i tada smo saznali šta znači kada Indijci kažu ljuto. Uz samose poslužena su tri vrste sosa: menta-đumbir, čili-beli luk i slatki sos. Predjelo je zaokruženo mešanim pohovanim povrćem, pakorom (pohovanim sirom) i pilećim kebabom (začinjeno pileće mleveno meso iz tandoori peći). Poh je savršen, samosa uopšte nije masna, a ulje se ne oseća.
Tandoori, osim što označava peć amforastog oblika, koja razvija temperature čak do 900°C, označava i mešavinu začina koji se koriste za pripremu hrane. Ukoliko želite da je sami napravite biće vam potrebno seme kumina i korijandera, crni biber u zrnu, suve ljute papričice, karanfilić u zrnu, cimet u štapiću, zrna zelenog kardamoma, muškatni oraščić, mlevena kurkuma, đumbir i beli luk u prahu. Zašto toliko začina? Iz razloga što je kvalitetan indijski obrok savršena ravnoteža između šest ukusa (slatko, slano, gorko, kiselo, začinjeno i oporo), sa jednim ili dva koja se izdvajaju, a takva su bila i glavna jela.
Logičan sled su bile korma i masala. Masala od leblebija kuvanih u sosu od svežeg paradajza i luka je bliska našim čulnim receptorima, ali je zato korma od mešanog povrća u sosu od indijskog oraha, milerama, kokosovog brašna i paradajz sosa bila pravo otkriće i jedan od favorita celokupnog doživljaja.
Inače reč ‘korma’ potiče od turske reči ‘kavurma’, što znači kuvano meso, a u Indiji je rade sa mešavinom povrća, jogurtom, kremom i, naravno, začinima.
Uz ove dve eksplozije ukusa na kašiku, savršeno je prijao naan, tradicionalni hlepčić koji ovde rade u nekoliko verzija. Pored običnog, u ponudi su sa sirom, belim lukom, nanom, čilijem i lukom, kao i sa kikirikijem.
Kada smo se već uverili da Spice maksimalno poštuje postulate indijske kuhinje, bilo je teško odlučiti se za glavno jelo. Napomena u jelovniku – ljuto, bila je dovoljna da buna masala jagnjetina pobedi jagnjeći kari, dok je drugo jelo bilo bater piletina, a radi se o piletini pripremljenoj na puteru u kremastom sosu od paradajza. Kad Indijac kaže ljuto, onda verujte da je ljuto. Ali, nije to ona neprijatna ljutina, već savršeno izbalansirana. Osetite je i u nosu, na nepcima, jeziku, ali i u stomaku šireći prijatnu toplinu. Ukus buna masala jagnjetine mi se i dalje mota po glavi, a njegovu ljutinu uspešno je gasio pirinač sa limunom i semenkama suncokreta i bundeve, kikirikijem, a ukusu piletine savršenu ravnotežu je dao birjani sa povrćem.
U kategoriji pića duh Indije donose čajevi zanimljivih ukusa i čuveni napitak lasi. Radi se o jogurtu razređenom vodom ili mlekom i začinjenom solju i kuminom ili izmiksanim voćem i šećerom. Ipak, u ovom segmentu Balkanac je pobedio, jer se čaj pije kada si bolestan, a jogurt samo uz burek, tako da je “uteha” pronađena u vrlo pristojnom belom Pino Griđu.
I za kraj, enterijer restorana je moderan, bez suvišnih detalja, osvetljenje je savršeno prigušeno, a prostrana bašta je dovoljno zaklonjena prirodnim biljem od saobraćaja na uglu Žarkovačke i Blagoja Parovića. U tako prijatnom ambijentu vam ništa drugo ne preostaje već da se prepustite magiji aroma i boja Indije i da vam bude jasno zašto je Kolumbo toliko žarko želeo da je pronađe.
Restoran GIG, sinonim za eleganciju i vrhunsku gastronomiju u Beogradu, priprema jedinstveno veče posvećeno umetnosti uživanja u vinima. Restoran ...
pročitaj jošPred vama je novembarski broj magazina Cafe Bar & Restoran, a u njemu vam donosi najsvežije vesti, intervjue i ostale teme iz HoReCa sektora, g...
pročitaj jošMolekularni momenat je temelj promišljanja u novom restoranu Delirium Silence. Bez obzira što je ovaj koncept u Srbiji prilično neistražen, chef Vl...
pročitaj još