
Hrana budućnosti: Šta ćemo jesti sutra?
Da li su veštačko meso, biljni proteini, alge i insekti hrana budućnosti? Hrana budućnosti: Sve što ste želeli da znate [lwptoc] Hrana budućno...
pročitaj jošZovu ga suza i obožavan je sezonski sastojak u španskim fine dining restoranima. Zbog jedinstvene teksture i sitnih zrna, zovu ga povrtnim kavijarom, a i plaćaju ga kao kavijar – 480 evra za kilogram.
Grašak Lagrima uzgaja se u Gorgolasu, gradiću u dolini Artzentales u Baskiji, gde berba Lagrime označava početak proleća. Grašak se bere još nezreo kako bi mu se sačuvali tekstura, slatkoća i specifična slanost. Sadi se u novembru, a beru početkom aprila isključivo u zoru kad hladnoća, jutarnja vlaga i rosa aktiviraju još više mirisa u delikatnim mahunama.
View this post on Instagram
“Ovaj poseban grašak je sorta koja je najbolje prilagođena tlu i klimi regije; sadimo ih jednu po jednu”, objasnio je novinarima Borja Lopez Pardo, jedan od najpoznatijih uzgajivača Lagrime. Branje nezrelog graška novija je praksa, koju su uzgajivači otkrili pokušavajući povećati vrednost Lagrimi. Najčešće se uzgaja sorta sa devet zrna u mahuni, a uzgoj je vrlo zahtevan. Da bi se ubrao i oljuštio kilogram ovog graška potrebno je oko šest sati jer se mora pažljivo čistiti da se ne bi uništila osetljiva zrna.
Da li su veštačko meso, biljni proteini, alge i insekti hrana budućnosti? Hrana budućnosti: Sve što ste želeli da znate [lwptoc] Hrana budućno...
pročitaj još