05.05.2023 Food

Ovaj grašak je miljenik fine dining šefova, a kilogram košta 480 evra

Zovu ga suza i obožavan je sezonski sastojak u španskim fine dining restoranima. Zbog jedinstvene teksture i sitnih zrna, zovu ga povrtnim kavijarom, a i plaćaju ga kao kavijar – 480 evra za kilogram.

Grašak se bere još nezreo da bi sačuvao teksturu i ukus

Grašak Lagrima uzgaja se u Gorgolasu, gradiću u dolini Artzentales u Baskiji, gde berba Lagrime označava početak proleća. Grašak se bere još nezreo kako bi mu se sačuvali tekstura, slatkoća i specifična slanost. Sadi se u novembru, a beru početkom aprila isključivo u zoru kad hladnoća, jutarnja vlaga i rosa aktiviraju još više mirisa u delikatnim mahunama.

Šest sati za kilogram graška

“Ovaj poseban grašak je sorta koja je najbolje prilagođena tlu i klimi regije; sadimo ih jednu po jednu”, objasnio je novinarima Borja Lopez Pardo, jedan od najpoznatijih uzgajivača Lagrime. Branje nezrelog graška novija je praksa, koju su uzgajivači otkrili pokušavajući povećati vrednost Lagrimi. Najčešće se uzgaja sorta sa devet zrna u mahuni, a uzgoj je vrlo zahtevan. Da bi se ubrao i oljuštio kilogram ovog graška potrebno je oko šest sati jer se mora pažljivo čistiti da se ne bi uništila osetljiva zrna.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

IZVOR: AROA.ES

FOTO: INSTAGRAM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije