
Anamaria Babičković: Sa ili bez MasterChefa bih otvorila restoran
Da li sam verovao da će MasterChef Srbija iznedriti profesionalnog kuvara? Priznajem da nisam. Ipak, drago mi je što sam pogrešio. Anamaria Babičko...
pročitaj jošOd svog pokretanja Michelinov vodič je ostao najprestižniji svetski sistem ocenjivanja restorana. Restorani širom sveta koji nose od 1 do 3 zvezdica nude vrhunsko gastronomsko iskustvo, te su, u skladu sa time, i cene “vrhunske”. Novo istraživanje magazina Chef’s Pencil pokazuje da poseta ovim restoranima nije jeftina jer prosečna cena za degustacione menije iznosi oko 170 evra.
Danska je jedna od najskupljih zemalja ukoliko želite da večerate u jednom od 32 restorana sa Michelinovom zvezdicom. Set meniji u ovoj zemlji koštaju u proseku oko 300 evra po osobi, dok je prosečna cena u restoranima u Kopenhagenu oko 420 evra. Najskuplji meni je u jednom od najboljih re storana na svetu, Geraniumu, koji vodi chef Rasmus Kofoed. Aktuelni jesenji jelovnik košta 563 evra, ali iz restorana naglašavaju da traje minimum 3 sata.
Kad se spomene vrhunska gastronomija u Evropi, pogled se i dalje okrene ka Parizu. Cena u restoranima sa tri Michelinove zvezdice se kreću od 290 do 680 evra. Pa, tako u restoranu Le Gabriel u kojem kuhinju vodi chef Jérôme Banctel set meniji kreću se od 298 do 398 evra, uz dodatak od 120 evra za bele tartufe u sezoni.
Voir cette publication sur Instagram
Za 9 jela u restoranu L’Arpege, chefa Alaina Passarda potrebno je izdvojiti od 410 do 490 evra (+100-150 evra za kavijar), a na Šanzeli zeu u restoranu chefa Yannicka Allénoa će od 290 do 410 evra. Jedan od najskupljih je restoran chefa Pierra Gagnairea i cena se kreće u rasponu od 545 do 570, a chef Guy Savoy u restoranu koji nosi njegovo ime, svoje umeće naplaćuje od 290 do 680 evra.
U ostatku Evrope cene nisu mnogo niže, te madridski DiverXO, restoran jednog od naj boljih chefova sveta Dabiza Muñoza posku peo je za 15% u odnosu na prošlu godinu i degustacioni jelovnik naplaćuje 450 evra po osobi. Zanimljivo je da je na Islandu prosečna cena degustacionih menija iznad 230 evra, dok se u Švedskoj, Austriji i Švajcarskoj cene kreću oko 200 do 205 evra. Ispod granice od 200 evra nalaze se restorani u Norveškoj, Portugalu, Mađarskoj, Nemačkoj i Poljskoj.
Što se tiče najpovoljnijih opcija, to su restorani na Malti. Pet restorana sa Michelinovim odličjem naplaćuju svoje set menije za oko 120 evra po osobi. Druga najjeftinija opcija u Evropi sa prosečnom cenom od oko 130 evra je Grčka, tačnije 12 restorana u Atini. Desetak evra su u proseku skuplji restorani u Turskoj, Belgiji i Sloveniji, s time da restoran Hiša Franko, chefice Ane Roš sa tri crvene i jednom zelenom zvezdicom nudi degustaci oni meni od 15 jela za 325 evra.
Večerati u prestižnim restoranima je oduvek bio i simbol statusa. Pored cena, posebnost se ogleda i u tome što se na sto čeka od šest do osam nedelja, dok najpoznatiji svetski restorani poput baskijskog Aasadora Etxebarri ili katalonskog Disfrutara se moraju rezervi sati šest meseci unapred.
Na kraju važno je spomenuti da i pored činjenice da naplaćuju stotine evra po gostu, poslovanje fine dining restorana je često na samoj granici isplativosti. Uprkos svim ovim problemima oni nekako opstaju jer interesovanje za ova posebna gastronomska iskustva ne jenjava. Što potvrđuje tezu da se za luksuz na tanjiru i dalje traži stolica više.
Srbija još uvek sa nestrpljenjem čeka na prvu Michelinovu zvezdicu, te vam donosimo ponudu set menija nekih od naših restorana koji su preporučeni od strane Michelina.
Magellan
chef Stefan Barca
View this post on Instagram
Plovidba Viktorija, 5 jela i Petit Four – 5.900 din
Plovidba Santijago, 5 jela i Petit Four – 6.400 din
Plovidba Trinidad, 7 jela, pre desert i Petit Four – 11.500 din
Langouste
chef Marko Đerić
Riblji meni od 5 gangova – 10.000 din
Mesni meni od 5 gangova – 10.000 din
Degustacioni (mesno-riblji) meni od 8 gangova – 15.000 din
Enso
chef Nedeljko Jerković
Meni od 5 gangova – 7.900 din
Meni od 7 gangova – 9.900 din
Meni 10 gangova – 13.900 din
Homa
chef Filip Ćirić
Chef’s choice menu od 6 jela – 105 €
Heritage menu od 8 jela – 115 evra €
Klub Književnika
chef Branko Kisić
View this post on Instagram
Menu no. 1, 5 jela – 4.900 din
Menu no. 2, 6 jela – 5.600 din
Menu no. 3, 5 jela – 7.400 din
Menu no. 4, 5 jela – 12.500 din
Michelinov vodič suočava se sa pravim izazovom, kako privući pažnju Generacije Z. Iako decenijama unazad važi za renomirani gastronomski vodič, Mic...
pročitaj još21grams - Urban Balkan Bistro se našao među 50 najboljih restorana kojim je predstavljena gastronomska scena Dubaija... Dubai Restaurant Week 2024 ...
pročitaj jošEn Sofi Pik (Anne-Sophie Pic) zatvorila je svoj restoran sa dve Michelinove zvezdice, La Dame de Pic, u Londonu nakon osam godina prisustva na brit...
pročitaj još