restoran konobar kuvar
02.05.2023 Trendovi

Crnogorsko primorje u problemu! Zakonskim izmenama do kategorije „stalnog sezonskog radnika“

Da bi se ublažio hronični problem nedostatka radne snage na crnogorskom primorju tokom letnje turističke sezone, predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata rade na uvođenju kategorije „stalni sezonski radnik“, što bi, kako tvrde njegovi predlagači, motivisalo nezaposlene da se prekvalifikuju i imaju sigurno stalno sezonsko zaposlenje.

Zakonsko regulisanje kategorije stalnog sezonskog radnika

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja „Vijestima“ su kazali da su spremni da ovu kategoriju zaposlenih uvrste u izmene i dopune Zakona o radu, što se izvesno neće dogoditi pre početka predstojeće letnje turističke sezone.
„Radna grupa koju čine predstavnici ministarstva, relevatnih resora i predstavnici socijalnih partnera (sindikata i poslodavaca), rade na izmenama i dopunama Zakona o radu. Rok za njegovo donošenje je treći kvartal 2024. godine. U kojoj će se formi regulisati pitanje stalnog sezonskog zaposlenog, rano je reći, jer se propisi donose uz saglasnost svih strana – Vlade i socijalnih partnera“, naveli su iz resora kojim rukovodi Admir Adrović, dodajući da će izmene i dopune biti na javnoj raspravi.

šef kuvar kuhinja

Primanja tokom cele godine

Iz Privredne komore (PKCG), koja je inicirala uvođenje ove kategorije radnika, saopštili su da nedostatak radne snage na sezonskim poslovima predstavlja jednu od značajnih biznis barijera u turizmu, te da sadašnja ponuda, nije zadovoljavajuća. Uvođenjem kategorije „stalni sezonski radnik“ ublažio bi se ovaj problem, jer bi se nezaposlene osobe motivisale da se prekvalifikuju i imaju sigurno stalno sezonsko zaposlenje i primanja tokom cele godine u skladu sa pozitivnim iskustvima zemalja Evropske unije.
„Sistem osigurava finansijsku podršku i uplatu doprinosa radnicima – sezoncima i u razdoblju kada ne rade. Radi se o osobama koje su u kontinuitetu radile najmanje šest meseci kod istog poslodavca i koje će kod tog istog poslodavca raditi još najmanje jednu sezonu (najmanje šest meseci)“, pojasnili su iz PKCG.

AUTOR: SVETISLAV STOJANOVIĆ

IZVOR: VIJESTI

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije