Nedelja italijanske kuhinje u svetu, koja se održava od 23. do 29.novembra 2020, ove je godine donekle izmenjena i prilagođena uslovima globalne pandemije, tako da će u nekim zemljama, gde uslovi to dopuštaju, biti organizovana i „in vivo“ i on-line, a u nekim zemljama samo u on-line formi, kako bi se postigli maksimalni rezultati u zavisnosti od situacije u pojedinim zemljama.
U želji da se obeleži dvestogodišnjica rodjenja Pelegrina Artuzija (Pellegrino Artusi), oca italijanske domaće kuhinje, ovogodišnje izdanje Nedelje italijanske kuhinje stavlja u fokus suštinski odnos koji povezuje italijansku gastronomsku baštinu i područje sa kojeg je potekla, a ideja vodilja se može sažeti u naslov „Znanja i ukusi italijanske zemlje, 200 godina od rodjenja Pelegrina Artuzija (Pellegrino Artusi) „
Nastavljajući usaglašeni pristup manifestaciji, koji je obeležio i sva prethodna izdanja ove manifestacije, i ovogodišnja manifestacija je rezultat sinergije centralnih institucija, lokalnih zajednica, javnih i privatnih partnerstava, proizvodnih klastera i akademske zajednice, čija je zajednička misija: – valorizacija enogastronomskih tradicija pojedinih regija i zona u Italiji, i u turističke svrhe, povezujući trodimenzionalnu projekciju Integrisane promocije (kultura, ekonomija, naučno istraživanje) a u saglasnosti sa Strateškim planom razvoja turizma 2017-2022 i trogodišnjim planom Nacionalne agencije za turizam 2019-2021 (ENIT) – valorizacija Mediteranske dijete kao modela uravnoteženog načina života, ishrane koja pruža alternativu apstraktnim sistemima etiketiranja koji su bazirani samo na ukupnoj nutritivnoj vrednossti namirnica i koji klasifikuju, bez adekvatne naučne osnove, „zdrave“ i „ne zdrave“ namirnice, nanoseći štetu reputaciji italijanskih tipičnih proizvoda i italijanskom izvozu – zaštita i valorizacija proizvoda sa zaštićenim imenom i poreklom – promocija italijanskih vina radi što boljeg pozicioniranja na medjunarodnom tržištu – predstavljanje i internacionalizacija obrazovnih programa u saradnjih sa školama za hotelijerstvo i kuvanje, radi uspostavljanja dugoročne saradnje studenata i italijanskih kuvara, afirmišući upotrebu italijanskih kvalitetnih proizvoda – valorizaciija obeležavanja dvestogodišnjice rodjenja Pelegrina Artuzija, autora prvog gastronomskog traktata ujedinjene Italije „Kulinarska veština i umetnost dobrog zalogaja“